Kehidupan yang sihat

Buah Yuzu, Jeruk dari Jepun yang kaya dengan Faedah

Buah Yuzu mungkin masih asing bagi orang Indonesia. Namun, buah yang tergolong dalam kumpulan sitrus sudah sangat terkenal di negara-negara Asia Timur kerana mempunyai banyak manfaat kesihatan.

buah yuzu atau Citrus Junos adalah buah dari kumpulan sitrus (oren). Berbanding dengan jenis sitrus yang lain, buah yuzu mempunyai aroma yang lebih harum dan rasa yang lebih masam.

Buah Yuzu sebenarnya berasal dari China, tetapi sekarang lebih banyak ditanam di Jepun dan Korea. Tidak hanya daging buah, kulit dan ekstrak buah yuzu juga banyak digunakan untuk keperluan kuliner, perubatan tradisional, hingga kosmetik.

Inilah kandungan dan kebaikan buah Yuzu

Salah satu kandungan utama buah yuzu adalah vitamin C. Jumlah vitamin C dalam buah yuzu dapat mencapai 3 kali lebih tinggi daripada buah lemon.

Bukan hanya itu, buah yuzu juga mengandungi beberapa nutrien lain, seperti:

  • Karbohidrat
  • Serat
  • Vitamin A
  • Vitamin E
  • Vitamin B1, B2, B3, B5, dan B6
  • Mineral, seperti tembaga, magnesium, besi, zink, dan kalsium
  • Sebatian aktif, seperti karotenoid, flavonoid, dan limonoid

Melihat banyak nutrien yang terkandung dalam buah yuzu, tidak hairanlah buah ini memberikan pelbagai manfaat kesihatan. Berikut adalah beberapa kelebihan buah yuzu yang anda dapat jika anda memakannya dengan kerap:

1. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Vitamin C yang terkandung dalam buah yuzu bertindak sebagai antioksidan yang dapat menguatkan sistem imun dan mencegah pelbagai jenis jangkitan.

Kekurangan vitamin C yang teruk juga boleh menyebabkan kudis, yang dapat melemahkan struktur kolagen tubuh, termasuk di kulit. Walaupun sering dilupakan, kulit juga merupakan bahagian sistem pertahanan awal badan untuk mencegah kuman memasuki badan.

Pertahanan kulit yang lemah kerana kekurangan vitamin C dapat memudahkan bakteria membiak pada kulit dan masuk lebih dalam ke tisu badan, bahkan ke dalam aliran darah dan menyebar ke seluruh badan.

Keperluan vitamin C harian yang mencukupi, salah satunya adalah dari buah yuzu, dapat mencegah hal ini terjadi. Sebenarnya, ada kajian yang menyatakan bahawa vitamin C pada buah yuzu dapat mempercepat penyembuhan ARI dan mencegah cirit-birit, malaria, dan radang paru-paru.

2. Melancarkan aliran darah

Peredaran darah yang tidak lancar boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, seperti strok atau serangan jantung. sekarang, memakan buah ini secara berkala dipercayai dapat mengurangkan risiko penyakit ini.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa ekstrak buah yuzu dapat mencegah pembentukan gumpalan darah yang dapat menyumbat saluran darah. Dengan cara itu, aliran darah menjadi lancar dan organ-organ badan dapat berfungsi dengan optimum.

3. Menjaga kesihatan otak

Nutrien yang terkandung dalam buah yuzu dapat membantu menjaga kesehatan otak, meningkatkan daya ingat, dan mencegah demensia dan penyakit Alzheimer. Walau bagaimanapun, penyelidikan ini hanya dilakukan pada haiwan dan masih perlu dikaji lebih jauh agar manfaatnya pada manusia dapat dipastikan.

4. Mencegah barah

Satu kajian mendapati bahawa sebatian aktif limonid dalam buah sitrus, termasuk buah yuzu, dapat melawan sel barah, terutama barah payudara, usus besar, dan prostat. Dalam kajian haiwan lain, didapati bahawa kandungan flavonoid dalam buah ini mampu menghambat pertumbuhan tumor dan menekan pertumbuhan sel leukemia.

5. Memberi kesan menenangkan

Menggunakan ekstrak buah yuzu sebagai aromaterapi telah terbukti dapat menghilangkan kegelisahan, ketegangan, kemurungan, kekeliruan, tekanan, hingga kemurungan. Dalam satu kajian, dilihat bahawa menyedut aromaterapi buah yuzu dapat meningkatkan aktiviti sistem saraf di otak.

6. Mencegah penuaan pramatang

Pendedahan terhadap sinar UV, diet yang buruk, kurang rehat, tabiat merokok, dan minum minuman beralkohol yang kerap adalah faktor yang dapat mempercepat penuaan awal kulit. Agar ini tidak berlaku kepada anda, mulailah makan buah yuzu secara berkala.

Antioksidan pada buah yuzu dapat melindungi sel kulit dari kerosakan, sehingga mencegah penuaan dini. Buah ini juga sering digunakan untuk produk kosmetik kerana dipercayai dapat mencerahkan kulit dan mendorong penghasilan kolagen yang dapat mencegah keriput.

Sebagai tambahan kepada pelbagai manfaat di atas, kajian skala kecil lainnya juga membuktikan bahawa buah yuzu dapat meningkatkan kesihatan tulang, menurunkan kadar kolesterol, mencegah diabetes, dan mencegah kegagalan jantung.

Buah Yuzu bukan hanya makanan yang enak, tetapi juga membawa banyak manfaat kesihatan. Walaupun beberapa kajian mengenai manfaat buah yuzu dalam mencegah dan mengobati penyakit masih memerlukan bukti pada skala yang lebih besar, kekayaan nutrisi buah ini telah terbukti baik untuk kesihatan, Macam mana boleh jadi.

Jadi, tidak ada salahnya memasukkan buah yuzu dalam menu harian anda dan keluarga anda. Buah ini dengan rasa segar dapat diproses menjadi minuman sejuk yang enak atau digunakan sebagai penambah rasa dalam salad dan lauk anda.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin menggunakan buah yuzu sebagai alternatif atau pendamping rawatan untuk keadaan perubatan tertentu, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda, terutamanya jika anda selalu minum ubat.