Kehidupan yang sihat

7 Sebab Kealpaan Boleh Menyerang Siapa Saja, Termasuk Anda

Adakah anda sering lupa meletakkan kunci atau dompet anda? Sekiranya demikian, itu petanda anda mempunyai sifat pelupa. Melupakan adalah keadaan biasa yang dialami oleh semua orang. Walau bagaimanapun, jika anda telah lama mengalami kealpaan atau ia sering berlaku, ini masih perlu diperhatikan.

Mudah lupa atau lupa biasanya disebabkan oleh faktor usia dan cukup kerap dialami oleh mereka yang sudah tua. Namun, kealpaan kadang-kadang dapat dialami oleh orang yang masih muda.

Pelupa, sama ada pada orang dewasa muda atau orang tua, masih harus diperiksa oleh doktor. Ini kerana pelupa boleh menjadi gejala keadaan tertentu yang mungkin anda alami, seperti tekanan, kemurungan, atau gangguan tiroid.

Pelbagai Sebab Seseorang Mempunyai Pelupa

Selain penuaan, kealpaan mungkin disebabkan oleh faktor dan keadaan berikut:

1. Kurang tidur

Kurang tidur adalah salah satu faktor yang sering menyebabkan seseorang mempunyai sifat pelupa. Sebabnya, bukan hanya tidur yang perlu dipenuhi, tetapi juga kualiti tidur.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa orang yang sering kurang tidur atau mengalami gangguan tidur cenderung lupa lebih kerap dan mengalami kesukaran untuk fokus atau menumpukan perhatian ketika melakukan sesuatu.

Selain pelupa, kurang tidur juga diketahui menyebabkan gangguan otak dalam memproses maklumat, mempengaruhi perubahan tingkah laku mood, dan mencetuskan serangan kecemasan.

2. kekurangan zat makanan

Kekurangan zat makanan juga boleh mencetuskan kehilangan ingatan. Agar fungsi otak dan memori berfungsi dengan optimum, tubuh memerlukan sejumlah nutrien, seperti protein, omega-3, serta vitamin dan mineral. Pelbagai nutrien ini berfungsi untuk menjaga kesihatan sel saraf dan sel darah merah.

3. Gangguan tiroid

Gangguan fungsi kelenjar tiroid, seperti hipotiroidisme, dapat menyebabkan proses metabolisme nutrien dan pemprosesan tenaga untuk menyokong fungsi sel tubuh, termasuk sel saraf otak, menjadi lebih lambat.

Ini boleh menyebabkan orang yang mengalami gangguan tiroid menjadi pelupa. Untuk menentukan sama ada anda menderita gangguan tiroid atau tidak, anda harus berjumpa doktor.

4. Kesan sampingan ubat

Penggunaan ubat-ubatan tertentu boleh berisiko merosakkan ingatan. Terdapat beberapa ubat yang diketahui menyebabkan pelupa, termasuk:

  • Pil tidur
  • Penghilang rasa sakit opioid biasanya digunakan selepas pembedahan
  • Ubat antidepresan
  • Antihistamin (penghilang alahan)
  • Penenang untuk merawat gangguan kecemasan

5. Tabiat merokok dan pengambilan minuman beralkohol

Merokok boleh mengganggu ingatan kerana mengurangkan oksigen yang memasuki otak. Beberapa kajian menunjukkan bahawa perokok aktif cenderung mempunyai masa yang lebih sukar untuk mengingati perkara daripada bukan perokok.

Pengambilan minuman beralkohol yang berlebihan juga dapat mengurangkan ingatan. Hadkan minum alkohol mulai sekarang, iaitu tidak lebih dari 2 gelas (700 ml) sehari untuk lelaki, dan 1 minuman (350 ml) sehari untuk wanita. Sekiranya boleh, jangan minum alkohol sama sekali.

6. Gangguan mental

Pelupa juga dapat timbul akibat gangguan mental, seperti tekanan yang teruk, gangguan kecemasan, atau kemurungan. Beberapa jenis gangguan mental boleh menyukarkan seseorang untuk berkonsentrasi serta mengganggu ingatan. Ini tentunya boleh memberi kesan kepada aktiviti dan prestasi kerja harian.

7. Kecederaan kepala

Kecederaan kepala juga boleh menyebabkan seseorang menjadi pelupa. Kecederaan itu boleh disebabkan oleh pukulan atau pukulan ke kepala, misalnya dari kemalangan, jatuh, atau pergaduhan kenderaan bermotor.

Kerosakan ingatan kerana kecederaan kepala ringan biasanya hanya akan menyebabkan kehilangan ingatan sementara dan keadaan ini dapat bertambah baik dengan pemulihan.

Walau bagaimanapun, kecederaan kepala yang teruk atau yang menyebabkan penghidapnya pingsan atau koma boleh menyebabkan gangguan ingatan yang teruk atau pelupa yang berterusan.

Terlepas dari beberapa penyebab di atas, pelupa juga dapat terjadi pada orang yang mempunyai riwayat gangguan otak, seperti strok dan demensia.

Pelbagai Cara untuk Melawan Kesabaran

Menangani kealpaan tentu tidak sama untuk semua orang kerana mesti disesuaikan dengan tujuannya. Oleh itu, jika anda mempunyai kealpaan lama dan sering terganggu olehnya, anda harus berjumpa doktor mengenainya.

Untuk mengetahui punca kealpaan anda, doktor boleh menjalankan beberapa siri pemeriksaan, mulai dari pemeriksaan fizikal, pemeriksaan status mental, hingga pemeriksaan sokongan dalam bentuk ujian darah, ujian air kencing, dan pemeriksaan radiologi, seperti CT scan atau MRI otak.

Setelah menentukan punca kealpaan anda, doktor anda dapat memberikan rawatan yang sesuai.

Sekiranya anda lupa dengan mudah kerana pengaruh ubat-ubatan, seperti antidepresan, doktor anda mungkin mengubah dos atau jenis antidepresan yang anda ambil. Ia berbeza jika penyebabnya adalah hipotiroidisme. Dalam kes ini, rawatan boleh dalam bentuk pemberian ubat pengganti hormon tiroid, seperti: levothyroxine.

Memandangkan banyak kemungkinan penyebab pelupa, lebih baik jangan menangguhkan berjumpa doktor sekiranya anda mengalami kelupaan yang berterusan. Dengan rawatan segera dan sesuai, kealpaan anda dapat diatasi dan anda dapat kembali ke aktiviti biasa.