Keluarga

Mood berubah dengan cepat semasa hamil? Atasi dengan 7 dengan cara ini

Adalah normal untuk perubahan mood semasa kehamilan, misalnya, mudah marah, sedih, atau menangis tanpa sebab yang jelas. Namun, ini boleh mengganggu aktiviti harian wanita hamil, kamu tahu. Ayuh, ketahui cara memperbaikinya di sini!

Perubahan mood yang cepat atau mbuaian ood Kehamilan biasanya berlaku pada trimester pertama dan ketiga kehamilan. Ini boleh disebabkan oleh beberapa faktor, seperti perubahan hormon, perubahan dalam badan, kurang tidur, keletihan, kegelisahan, dan tekanan.

Petua Mmengatasi Mood berubah dengan cepat semasa hamil

Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan oleh wanita hamil: perubahan emosi semasa mengandung:

1. Berkongsi cerita kepada orang lain

Tidak semua masalah dan ketidakselesaan mesti ditanggung sendiri. Ada kalanya wanita hamil mesti berkongsi cerita dengan mereka yang terdekat dengan mereka, misalnya kepada pasangannya, tentang bagaimana perasaan wanita hamil.

Ini berguna untuk mengurangkan kegelisahan dan beban wanita hamil, sehingga perubahan emosi apa yang dialami oleh wanita hamil dapat diatasi.

2. Tulis buku harian kehamilan

Sekiranya wanita hamil tidak terbiasa memberitahu pelbagai aduan kepada orang lain, tenang. Ya kenapa?, alternatif lain, iaitu dengan menuliskannya ke dalam buku harian kehamilan.

Kerana, menulis buku harian Kehamilan juga dapat menenangkan fikiran dan mengurangkan tekanan yang mungkin anda rasakan.

3. Memgalakkan diri anda

Memanjakan diri dapat membuat wanita hamil melupakan kegelisahan yang mereka rasakan. Cuba manjakan diri anda dengan melakukan perkara yang anda gemari, seperti menonton filem, bergaul dengan rakan, atau pergi ke spa kegemaran anda.

4. Bersenam denganrutin

Tidak dapat dinafikan bahawa senaman semasa kehamilan membawa banyak kesan positif. Salah satunya adalah mengurangkan tekanan dan kegelisahan yang boleh menyebabkan perubahan mood semasa kehamilan.

Wanita hamil boleh melakukan senaman ringan yang disukai wanita hamil, seperti berjalan kaki, pilates, atau berenang.

5. Rehatmencukupi

Selain bersenam secara teratur, jangan lupa untuk cukup berehat, ya, wanita hamil. Rehat yang mencukupi akan mengelakkan wanita hamil merasa terlalu letih, sehingga mengurangkan risiko wanita hamil mengalami perubahan emosi.

6. Berehat

Melakukan pelbagai teknik relaksasi dapat membantu mengatasi perubahan emosi yang sering berlaku semasa kehamilan. Ini kerana relaksasi dapat mengurangkan tahap tekanan dan menimbulkan perasaan bahagia pada wanita hamil.

sekarang, Teknik relaksasi yang boleh dilakukan oleh wanita hamil termasuk yoga, meditasi, latihan pernafasan, dan relaksasi otot.

7. Berhenti merokokmengalahkan diri sendiri

Kadang kala perubahan emosi ini disebabkan oleh rasa bimbang dan rasa bersalah, misalnya kerana anda merasa tidak dapat mempersiapkan yang terbaik untuk kelahiran bayi atau bimbang anda tidak akan menjadi ibu bapa yang baik.

Ingat, wanita hamil harus berhenti menyalahkan diri sendiri dan tidak mendesak bahawa semuanya mesti sempurna. Dengan cara itu, wanita hamil akan berasa lebih tenang dan juga mengelakkan perubahan emosi semasa mengandung.

Itulah beberapa cara yang boleh digunakan oleh wanita hamil untuk mengatasi perubahan mood yang cepat semasa hamil. Walau bagaimanapun, sekiranya perubahan emosi sudah merasa sangat mengganggu, wanita hamil harus berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.