Keluarga

7 Tanda Bahaya Semasa Kehamilan

Semasa mengandung, wanita hamil mungkin mengalami pelbagai perubahan dalam badan. Namun, adakah wanita hamil tahu bahawa ada tanda-tanda yang menunjukkan bahaya semasa hamil? Oleh itu, apakah tanda-tanda bahaya pada kehamilan yang perlu diperhatikan? Mari lihat perbincangan berikut.

Perubahan yang berlaku pada wanita hamil sering menyebabkan rasa tidak selesa dan sakit badan. Wanita hamil mungkin tertanya-tanya adakah perubahan atau kesakitan yang dialami ini normal atau tidak. Oleh itu, wanita hamil harus sentiasa mengetahui pelbagai gejala dan tanda kehamilan yang perlu diperiksa.

Tanda-tanda Bahaya Semasa Kehamilan

Tanda-tanda yang muncul semasa kehamilan mungkin kelihatan ringan dan semula jadi bagi wanita hamil. Sebenarnya, tanda-tanda ini boleh menjadi gejala keadaan serius yang mesti diatasi dengan segera.

Berikut adalah beberapa tanda bahaya semasa kehamilan:

1. Pendarahan faraj

Pendarahan dikatakan normal jika hanya terbatas pada bintik-bintik. Namun, jika jumlah darah yang keluar cukup besar dan disertai dengan pembekuan tisu, keadaan ini boleh menjadi tanda bahawa wanita hamil mengalami keguguran, kehamilan ektopik, atau keguguran. Pendarahan perlu diperhatikan, terutamanya jika disertai dengan sakit perut dan kekejangan.

2. Pengecutan sebelum penghantaran

Pengecutan cahaya normal dialami oleh wanita hamil pada trimester kedua atau ketiga, terutamanya ketika wanita hamil merasa letih atau kekurangan cairan. Pengecutan akan menjadi lebih kerap apabila tarikh akhir akan semakin hampir.

Walau bagaimanapun, kontraksi boleh menjadi tanda bahaya pada kehamilan jika disertai dengan pendarahan atau keputihan dari vagina, pecahnya selaput dini, terasa lebih kuat, dan berlaku sebelum jangka masa kelahiran bayi. Ini mungkin menunjukkan bahawa wanita hamil akan bersalin sebelum waktunya.

Sekiranya wanita hamil mengalami gejala ini, segera pergi ke hospital terdekat supaya rawatan kecemasan dapat dilakukan dengan segera.

3. Mpening dan muntah

Kedua-dua keadaan ini normal bagi wanita hamil, terutamanya pada trimester pertama kehamilan. Walau bagaimanapun, jika loya dan muntah berlaku secara berlebihan, dehidrasi, kekurangan elektrolit, kekurangan zat makanan, dan penurunan berat badan dapat terjadi. Keadaan ini juga dikenali sebagai hiperemesis gravidarum dan perlu segera dirawat oleh doktor.

4. Janin kurang aktif

Janin yang kurang aktif boleh menjadi tanda bahawa dia sedang tidur atau bahawa wanita hamil tidak menyedari pergerakannya. Namun, janin yang kurang aktif atau bahkan berhenti bergerak dan tidak kembali aktif seperti biasa juga boleh menjadi tanda bahawa kekurangan zat makanan atau oksigen.

Sekiranya pergerakan janin kurang dari 10 kali dalam jangka masa dua jam, anda harus segera berjumpa pakar sakit puan.

5. Sakit ketika membuang air kecil

Sekiranya terdapat rasa sakit atau nyeri ketika membuang air kecil, anda mungkin mengalami jangkitan saluran kencing, vaginosis bakteria, klamidia, endometriosis, herpes genital, gonorea, atau trichomoniasis. Segera berjumpa doktor pada kali pertama wanita hamil merasa sakit ketika membuang air kecil.

6. Sakit kepala, bengkak, dan gangguan penglihatan

Sakit kepala adalah normal semasa kehamilan, kerana tubuh akan mengalami lonjakan hormon dan darah. Sementara itu, sakit perut muncul kerana rahim yang membesar dan peregangan ligamen dan otot pelvis dan di sekitar rahim.

Namun, jika gejala ini disertai dengan gangguan penglihatan, pembengkakan, tekanan darah tinggi, dan air kencing berbuih (banyak protein dalam air kencing), wanita hamil perlu berhati-hati, kerana ini mungkin merupakan tanda-tanda preeklamsia.

7. Demam

Demam semasa mengandung adalah salah satu keluhan yang harus selalu dijaga oleh wanita hamil. Ini kerana demam ini boleh disebabkan oleh jangkitan. Jangkitan semasa kehamilan boleh berlaku disebabkan oleh banyak penyakit, seperti jangkitan saluran kencing, jangkitan pernafasan, demam kepialu, hingga jangkitan kantung ketuban.

Apa pun penyebabnya, demam yang dialami oleh wanita hamil adalah keadaan yang perlu diperiksa dan dirawat oleh doktor dengan segera. Sekiranya tidak dirawat, demam ini boleh membahayakan kesihatan ibu dan janin di dalam kandungan.

Pada dasarnya, kehamilan boleh menjadikan wanita hamil lebih mudah terkena pelbagai penyakit. Sekiranya wanita hamil mengalami sebarang tanda bahaya pada kehamilan di atas, segera berjumpa pakar sakit puan untuk mendapatkan rawatan yang sesuai.