Kesihatan

Adakah E-Rokok Sangat Selamat?

Populariti e-rokok di kalangan remaja dan pekerja semakin meningkat. Kerana, mengongkong atau e-rokok dianggap lebih selamat daripadapada rokok konvensional malah boleh membantu berhenti merokok. Adakah betul? Ayuh, lihat penjelasannya di sini.

E-rokok (e-rokok) adalah alat merokok yang dikendalikan oleh bateri. Terdapat banyak variasi e-rokok, mulai dari e-paip, e-rokok, vape atau penyejat, shisha elektrik dan mod.

Secara umumnya, e-rokok terdiri daripada empat komponen yang berbeza, iaitu: katrij yang memegang cecair pengabut atau elemen pemanasan, bateri, dan penutup mulut atau corong untuk menyedut asap yang dihasilkan dengan memanaskan cecair di dalam rokok elektronik.

Kandungan Cecair Rokok Elektronik

Sebelum membincangkan e-rokok lebih jauh, mari kita lihat kandungan yang terdapat di dalamnya:

1. Nikotin

Nikotin adalah bahan utama dalam cecair e-rokok. Kompaun ini juga terdapat dalam rokok tradisional dan merupakan sebab mengapa rokok boleh membuat seseorang ketagih.

2. Propilena glikol dan gliserol

Ini adalah dua pelarut yang paling biasa digunakan dalam e-rokok. Biasanya, kedua pelarut ini digunakan dalam produk kosmetik dan beberapa makanan. Dalam e-rokok, propilena glikol dan gliserol digunakan untuk menghasilkan wap ketika e-rokok dipanaskan.

3. Diacetyl

diasetil adalah sebatian yang ditambahkan pada produk e-rokok untuk mewujudkan rasa dan aroma, seperti aroma mentega atau karamel. Sebatian ini sering digunakan dalam popcorn segera dan selamat dimakan.

Keselamatan Rokok E sebagai Pengganti Rokok Tembakau

E-rokok tidak mengandungi bahan berbahaya yang terdapat dalam rokok tembakau. Asap rokok E boleh dikatakan hanya mengandungi nikotin, berbeza dengan asap tembakau yang mengandungi tar, karbon monoksida, hidrogen sianida, dan sebatian berbahaya lain selain nikotin.

Dengan kemampuannya untuk menyediakan "pengambilan nikotin" untuk penagih rokok, e-rokok pernah dipanggil cara alternatif untuk membantu berhenti merokok.

Jika dibandingkan dengan terapi penggantian nikotin, misalnya dengan mengambil gusi nikotin atau menggunakan nikotin tampalan nikotinWalau bagaimanapun, e-rokok terbukti lebih berkesan untuk berhenti merokok.

Walau bagaimanapun, ini tidak menjadikan e-rokok selamat sepenuhnya. Manfaat e-rokok dalam menghentikan penggunaan tembakau hanya dapat dirasakan dalam jangka pendek. Sekiranya digunakan dalam jangka masa panjang, e-rokok berpotensi membawa lebih banyak risiko kesihatan daripada faedah.

Seperti yang dibincangkan di atas, e-rokok adalah pengambilan nikotin yang tinggi. Ini bermaksud bahawa sangat mungkin orang yang menggunakan e-rokok akan kecanduan alat ini. Apabila anda berhenti menggunakannya, beberapa gejala ketagihan dapat muncul, seperti menjadi lebih beremosi atau merasa tertekan.

Satu kajian menunjukkan bahawa sebilangan orang yang menggunakan e-rokok untuk berhenti merokok tembakau mungkin mengalami kesukaran untuk menghentikan kedua-dua jenis rokok tersebut, dan akhirnya menggunakan kedua-duanya pada masa yang sama.

Kajian lain juga mendapati bahawa orang yang tidak pernah merokok tembakau tetapi menyedut asap rokok, termasuk kanak-kanak, 6 kali lebih cenderung untuk merokok tembakau di kemudian hari.

Risiko Kesihatan dari Kandungan E-Rokok

Selain kesan ketagihannya, nikotin juga mempunyai kesan sampingan untuk kesihatan jika digunakan secara berlebihan, terutama dalam jangka masa panjang. Nikotin diketahui menyebabkan penyempitan dan pengerasan dinding saluran darah, serta peningkatan tekanan darah. Dalam jangka masa panjang, ini boleh memberi kesan negatif pada jantung.

Selain itu, nikotin juga boleh membahayakan janin dan mengganggu perkembangan otak anak-anak. Bahaya nikotin kepada janin dan kanak-kanak boleh berlaku, lebih mungkin lagi, jika wanita hamil atau anak-anak terdedah kepada asap rokok elektronik sebagai perokok pasif.

Keselamatan bahan selain nikotin, seperti propilena glikol, gliserin, dan diasetil, juga perlu dipertimbangkan. Walaupun selamat untuk dimakan, sebatian ini tidak semestinya selamat untuk disedut. Secara logiknya, bahan kimia ini boleh merengsakan saluran paru-paru dan menyebabkan kerosakan kekal atau barah.

Vitamin E asetat dalam beberapa jenis e-rokok sangat disyaki penyebabnya e-rokok, atau vaping, kecederaan paru-paru yang berkaitan dengan penggunaan produk (EVALI), yang merupakan kerosakan paru-paru yang dapat menyebabkan sakit dada, sesak nafas, hingga kegagalan pernafasan. Keadaan ini malah boleh berlaku pada kanak-kanak berumur 10 tahun.  

Risiko lain yang perlu dipertimbangkan adalah risiko e-rokok meletup dan menyebabkan kebakaran. E-rokok juga boleh menyebabkan keracunan pada kanak-kanak yang tertarik dengan cairan buah atau bau gula-gula di dalamnya.

Memang, jika dibandingkan dengan rokok tembakau konvensional, e-rokok tidak lebih berbahaya. Walau bagaimanapun, para pakar bersetuju bahawa pada masa ini masih diperlukan penyelidikan lanjutan untuk menilai dan memantau kesan e-rokok terhadap kesihatan.

Sekiranya anda ingin mencari cara untuk berhenti merokok, lebih baik anda berjumpa doktor terlebih dahulu.