Keluarga

3 Cara Menurunkan Berat Badan Selepas Bersalin

Kehamilan boleh membuat anda menambah berat badan secara drastik. Perubahan ini boleh membuat anda tidak selamat dan bimbang tentang kesihatan anda. Tenang, tunas. Menurunkan berat badan setelah melahirkan sebenarnya tidak sukar. kamu tahu. Dengan disiplin, anda dapat kembali ke berat badan ideal anda.

Menurunkan berat badan bukan hanya untuk kembali sihat, tetapi juga untuk menjaga kesihatan anda. Sebagai ibu, anda pasti ingin memiliki tubuh yang sihat agar dapat menjaga anak anda sehingga dia dewasa. Berat badan yang ideal akan mengurangkan risiko anda menghidap tekanan darah tinggi, diabetes, dan penyakit jantung koronari.

Pelbagai Cara Menurunkan Berat Badan Selepas Bersalin

Selepas melahirkan, badan anda memerlukan masa dan tenaga untuk pulih. Oleh itu, ibu tidak disarankan untuk menurunkan berat badan sebaik sahaja melahirkan. Anda boleh mula menurunkan berat badan sekitar minggu ke-6 atau ke-8 selepas bersalin.

Berikut adalah 3 perkara yang perlu anda perhatikan untuk mengembalikan bentuk badan ideal anda:

1. Terapkan diet yang sihat

Makanan sihat dan diet yang baik adalah kunci utama untuk menurunkan berat badan setelah melahirkan. Berikut adalah petua untuk mengekalkan diet yang sihat:

 • Luangkan masa untuk bersarapan pagi.
 • Ambil makanan yang kaya dengan serat, seperti oat, biji, dan kacang.
 • Makan makanan dengan karbohidrat kompleks pada setiap hidangan, seperti pasta, beras perang, atau roti gandum.
 • Ambil sumber protein rendah lemak, seperti dada ayam.
 • Jangan lupa pengambilan lemak baik atau sumber omega-3 seperti minyak zaitun dan ikan.
 • Makan sekurang-kurangnya 5 hidangan buah dan sayur setiap hari.
 • Ganti makanan ringan yang dibungkus di antara makanan besar dengan buah atau kacang.
 • Hadkan pengambilan makanan berlemak dan berkalori tinggi, seperti makanan segera, pastri, dan minuman ringan.

Semasa menyusu, anda memerlukan banyak kalori dari makanan untuk menghasilkan susu ibu. Jadi, anda tidak boleh menghadkan jumlah makanan anda, okey? Pastikan semua makanan yang anda makan kaya dengan nutrien dan sihat.

2. Bersenam secara berkala

Untuk mempercepat penurunan berat badan, anda juga dapat melakukan senaman secara berkala. Adakah anda kenal Ibu? Menyusukan si kecil dapat membakar kalori bersamaan dengan satu sesi latihan. kamu tahu. Aktiviti ini dapat menurunkan berat badan setelah melahirkan tanpa menyedarinya.

Namun, jika anda tidak menyusukan anak anda, ada banyak, Macam mana boleh jadi, pilihan sukan lain. Anda juga boleh memanfaatkannya kereta sorong aka kereta bayi untuk bersenam dengan beberapa langkah di bawah:

 • Panaskan selama 5 minit dengan meregangkan kaki, bahu, dan kepala.
 • Berjalan sambil menekan Mulakan dengan berjalan normal selama 60 saat, teruskan dengan berjalan pantas selama 30 saat. Ulangi sehingga 30 minit.
 • Pastikan bahu anda ditarik ke belakang dan tulang belakang anda lurus. Letakkan jarak antara kereta sorong dengan pinggul.
 • Sejukkan lebih kurang 5 minit sambil terus menekan kereta sorong.

Di samping itu, anda juga boleh memilih bentuk latihan lain, seperti yoga, menari, atau senamrobik.

3. Menguruskan tekanan

Merawat bayi yang baru lahir boleh memberi tekanan kepada anda. Ini dapat melambatkan penurunan berat badan anda selepas melahirkan. kamu tahu. Tekanan dapat meningkatkan selera makan dan keinginan untuk makan makanan manis, dan mengurangkan semangat untuk melakukan aktiviti fizikal dan bersenam.

Di samping itu, tekanan juga boleh mencetuskan pengeluaran hormon kortisol. Hormon ini akan menyukarkan badan anda membakar lemak. Untuk mengelakkannya, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan, iaitu:

 • Keperluan tidur yang mencukupi

Kurang tidur dapat meningkatkan selera makan dan mencetuskan ketahanan insulin, yang merupakan keadaan di mana kemampuan sel tubuh untuk menyerap gula dari darah menurun. Perkara-perkara ini boleh menyebabkan pengumpulan lemak.

Sekiranya anda menghadapi masalah tidur kerana si kecil sering bangun pada waktu malam, manfaatkan waktu tidur si kecil untuk anda tidur juga.

 • Minta pertolongan

Apabila anda terlalu letih, tidak ada salahnya meminta orang yang anda percayai untuk membantu kerja rumah atau menjaga anak kecil anda. Ibu boleh menggunakan masa ini untuk berehat, lakukan saya masa, atau temu janji dengan suami.

Menurunkan berat badan selepas melahirkan dapat memperbaiki keadaan kesihatan anda. Namun, jangan menurunkan berat badan secara berlebihan, Bun, terutama dalam waktu singkat. Penurunan berat badan yang drastik sebenarnya boleh membuat anda sakit dan tidak dapat menyusukan anak anda.

Untuk berada di pihak yang selamat, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan petunjuk bagaimana menurunkan berat badan setelah melahirkan mengikut keadaan anda.