Kesihatan

Menyedari Pelbagai Gangguan Darah Menstruasi dan Penyebabnya

Setiap wanita mempunyai jangka masa dan jumlah darah haid yang berbeza, bergantung pada usia dan hormon. Kitaran haid pada kebanyakan wanita biasanya berkisar antara 21-35 hari, tetapi rata-rata pada umumnya adalah 28 hari.

Kitaran haid dikira dari hari pertama haid, hingga hari pertama haid pada kitaran seterusnya. Dalam keadaan normal, darah haid yang keluar dari faraj biasanya sebanyak 40 cc atau sekitar 3 sudu sehari. Darah pada amnya akan terus keluar selama 4-5 hari. Had normal untuk jumlah darah haid adalah 80 cc dalam sehari, sementara had normal untuk hari haid adalah 2-7 hari.

Pelbagai Masalah Mengenai Darah Menstruasi

Ramai wanita mengadu gangguan haid. Contohnya, darah haid yang keluar terlalu sedikit, terlalu banyak, atau tempoh haid berlaku dengan jangka masa yang lebih pendek atau lebih lama daripada keadaan biasa.

Selain itu, terdapat beberapa gangguan di sekitar darah haid yang sering terjadi, termasuk:

 • Keluar darah bbanyak dan mkental

  Gumpalan darah biasanya keluar apabila terdapat banyak darah yang keluar. Sebilangan wanita mungkin mendapati gumpalan darah berwarna merah terang atau merah gelap, yang boleh membuat darah haid kelihatan lebih tebal dan lebih tebal daripada biasanya. Pembekuan darah berlaku kerana antikoagulan yang mencegah darah dari pembekuan tidak cukup dikeluarkan oleh tubuh.

 • Warna darah llebih banyak lagi hlmtongkat

  Ketika haid hampir berakhir, sebilangan wanita mendapati darah haid berwarna coklat gelap atau hitam. Ini berlaku kerana darah yang lebih tua stagnan ketika hendak dikeluarkan. Tidak perlu risau tentang ini, kerana perubahan warna itu normal.

 • Jumlah darah yang berlebihan

  Ramai wanita merasa risau ketika darah haid yang keluar sangat banyak atau menorrhagia. Itu tidak semestinya menjadi masalah, terutamanya jika hanya sementara. Tetapi, sekiranya terdapat pendarahan yang berlebihan, cubalah berjumpa doktor. Keadaan seperti ini harus berhati-hati kerana boleh menyebabkan anemia.

Punca Darah Menstruasi Tidak normal

Terdapat banyak perkara yang menyebabkan kitaran haid yang tidak normal, salah satunya adalah gangguan hormon. Sekiranya terdapat perubahan tahap hormon dalam tubuh, mendekati menopaus, atau menggunakan alat kontraseptif tertentu, maka darah haid dapat menjadi tidak normal.

Di samping itu, terdapat beberapa keadaan lain yang boleh menyebabkan darah haid yang tidak normal, seperti:

 • Menghidap jangkitan
 • Menambah atau menurunkan berat badan dengan pantas
 • Melakukan diet yang melampau atau mengalami anoreksia nervosa
 • Mengalami tekanan yang teruk
 • Terdapat barah rahim
 • Menghidap myoma
 • Keadaan tertentu yang berkaitan dengan kehamilan
 • Menghidap penyakit von Willebrand
 • Penggunaan ubat tertentu yang menyebabkan turun naik atau perubahan tahap hormon.

Penting untuk memahami keadaan normal darah haid untuk mengetahui jika terdapat gangguan. Sebilangan gangguan darah haid diklasifikasikan sebagai normal, tetapi ada yang perlu diperhatikan. Untuk mengetahui sebab dan rawatan yang tepat, disarankan berjumpa doktor.