Kesihatan

Kenali Perbezaan Mata Ikan, Ketuat, dan Kalus, dan Cara Mengatasinya

Matau ikan, ketuat, dan kapalan sering dianggap perkara yang sama, tetapi mereka tiga berbeza. MMari kita ketahui perbezaan antara fisheyes, ketuat, dan kapalan, sehingga Anda dapat mengatasinya dengan betul.

Jagung, ketuat, dan kapalan berlaku apabila lapisan kulit mengeras dan menebal. Keadaan ini sering berlaku di kaki dan tangan, tetapi boleh juga muncul di bahagian badan yang lain.

Sebab dan Tanda Fisheye, Ketuat, dan Kalus

Walaupun kelihatan serupa, fisheye, ketuat, dan kapalan adalah tiga penyakit yang berbeza. Berikut adalah sebab dan tanda yang membezakan ketiga-tiga keadaan ini:

Mata ikan

Fisheye adalah penebalan kulit yang disebabkan oleh geseran berulang atau tekanan pada kawasan kulit yang sama.

Beberapa perkara yang boleh mencetuskan keadaan ini ialah memakai kasut yang terlalu sempit, memakai kasut tanpa stoking, dan melakukan aktiviti atau sukan yang memberi tekanan pada kawasan kulit tertentu.

Mata ikan dicirikan oleh penampilan penebalan atau benjolan pada kulit, misalnya pada kaki. Penebalan ini akan menyakitkan ketika ditekan atau ketika memakai kasut. Penebalan dan benjolan pada kelopak mata mempunyai inti yang dikelilingi oleh bahagian yang menebal. Sekiranya mereka jengkel, mata ikan boleh menjadi merah dan terasa panas.

Kalus

Punca kapalan sebenarnya hampir sama dengan mata ikan, iaitu kerana geseran atau tekanan pada kulit yang berulang kali berlaku dalam jangka masa yang lama. Walau bagaimanapun, ukuran kalus sangat berbeza dan umumnya lebih besar daripada mata ikan.

Kawasan di mana kapalan muncul juga luas, tidak hanya di telapak kaki, tetapi juga di bawah tumit, bahkan di telapak tangan. Selain itu, kapalan tidak menyakitkan dan sering disertai dengan kulit kering atau retak.

ketuat

Tidak seperti fisheye dan kapalan, ketuat adalah lebam pada kulit yang disebabkan oleh jangkitan virus papillomavirus manusia (HPV). Terdapat pelbagai jenis virus HPV yang boleh menyerang kulit di mana-mana bahagian badan.

Ketuat dapat dikenali dengan adanya lebam kecil, keras, dan kasar di permukaan kulit. Biasanya ketuat yang muncul di kulit berwarna sedikit putih, merah jambu, atau berwarna coklat.

Cara Menghilangkan Ketuat, Kalus, dan Mata Ikan

Ketiga-tiga keadaan ini boleh menyebabkan rasa tidak selesa, jadi penanganan harus dilakukan sejak keluhan muncul, antara lain, dengan menghindari perkara-perkara yang dapat mencetuskan dan memperburuk aduan.

Beberapa cara yang boleh dilakukan adalah menggunakan kasut yang selesa, mengelakkan penggunaan kasut yang terlalu ketat, menggunakan stoking dengan ukuran yang tepat, dan memilih kaus kaki dengan bahan yang selesa untuk mengurangkan geseran antara kaki dan kasut.

Sekiranya anda mempunyai pekerjaan atau aktiviti di mana bahagian tubuh tertentu, seperti tangan atau kaki anda, mengalami tekanan berulang, pakai pelindung supaya bahagian tersebut tidak mengalami geseran atau tekanan berterusan.

Di samping itu, jaga kesihatan yang baik, supaya sistem imun dapat berfungsi dengan optimum. Ini penting untuk merawat jangkitan kulit yang disebabkan oleh virus HPV.

Untuk merawat penebalan kulit pada fisheyes, ketuat, dan kapalan, anda boleh menggunakan salap yang mengandungi asam salisilat. Bahan ini berfungsi dengan menghakis lapisan kulit yang menebal sedikit demi sedikit dan meningkatkan kelembapan kulit. Tetapi ingat, gunakan salap mengikut arahan penggunaan pada pembungkusan produk.

Sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, seperti diabetes atau gangguan saluran darah periferal, anda harus mengelakkan rawatan bebas dan berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Begitu juga, jika mata ikan, ketuat, dan kapalan ikan tidak bertambah baik walaupun mereka telah dirawat dengan ubat-ubatan bebas tanpa preskripsi doktor.