Keluarga

5 Kebaikan Kaedah Kanguru untuk Bayi Pramatang

Sebilangan ibu bapa mungkin tidak pernah mendengar kaedah kanggaru untuk bayi pramatang. Sebenarnya, kaedah ini mempunyai banyak faedah luar biasa untuk menyokong kesihatan dan pertumbuhan bayi pramatang.

Kelahiran pramatang adalah kelahiran yang berlaku ketika usia kehamilan belum mencapai 37 minggu. Oleh kerana mereka dilahirkan sebelum waktunya, bayi pramatang cenderung lemah dan organ mereka tidak dapat berfungsi dengan optimum. Bayi pramatang juga umumnya dilahirkan dengan berat lahir rendah.

Ini menjadikan bayi pramatang lebih rentan terhadap pelbagai masalah kesihatan. Semakin jauh bayi dilahirkan dari tarikh akhir, semakin tinggi risiko masalah kesihatan.

Oleh kerana keadaan mereka yang lemah dan berisiko tinggi mengalami masalah kesihatan, hampir setiap bayi pramatang memerlukan rawatan di hospital. Sebagai tambahan kepada rawatan perubatan, kini terdapat juga kaedah menangani bayi pramatang yang disebut penjagaan ibu kanggaru (KMC) atau kaedah penjagaan kanggaru (PMK).

Kaedah Penjagaan Kanguru

Kaedah kanggaru adalah kaedah penjagaan bayi yang melibatkan ibu bapa. Kaedah ini dilakukan dengan meletakkan atau memegang bayi di dada sehingga terdapat hubungan langsung antara kulit bayi dengan kulit ibu atau ayah.

Dalam kaedah ini, bayi diletakkan di perutnya, kemudian kepala bayi menghadap ke sisi sehingga telinganya dapat ditekan ke dada ibu atau ayah. Jangka masa kaedah kanguru dijalankan mungkin berbeza untuk setiap bayi, tetapi umumnya berlangsung sekitar 1-3 jam.

Kebaikan Kaedah Kanguru untuk Bayi Pramatang

Beberapa kajian menunjukkan bahawa kaedah kanggaru dianggap selamat untuk diamalkan dan bahkan berfungsi dengan baik. Berikut adalah beberapa faedah kaedah kanguru untuk kesihatan bayi pramatang:

1. Menjadikan suhu badan bayi lebih stabil

Kerana bayi pramatang cenderung rendah berat badan, tisu lemak di badan mereka juga cenderung lebih kurus. Ini menjadikan bayi pramatang mudah terkena selesema atau hipotermia.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa hubungan fizikal antara ibu atau ayah dan bayi mereka melalui kaedah kanggaru dapat membantu memberi kehangatan pada tubuh bayi, sehingga suhu badan bayi pramatang dapat lebih stabil.

2. Membantu mempercepat kenaikan berat badan bayi

Bayi pramatang cenderung mempunyai berat lahir rendah dan kadang-kadang sukar untuk mencapai berat badan ideal. Walau bagaimanapun, beberapa kajian menunjukkan bahawa kaedah kanggaru dapat digunakan sebagai pilihan terapi untuk membantu mempercepat kenaikan berat badan bayi pramatang.

Ini mungkin kerana kaedah kanggaru dapat membuat bayi tidur lebih nyenyak, sehingga tenaga dapat disalurkan untuk meningkatkan fungsi tubuh dan membina tisu badan dengan lebih baik. Oleh itu, berat badan dapat meningkat dengan lebih cepat.

3. Meningkatkan fungsi organ bayi

Bukan hanya menjadikan keadaan lebih kuat dan stabil, kaedah kanggaru juga baik untuk meningkatkan fungsi organ bayi pramatang.

Kaedah kanggaru boleh digunakan pada bayi pramatang yang mengalami masalah pernafasan dan membantu mereka pulih dengan lebih cepat. Kaedah ini juga diketahui menjadikan degupan jantung bayi pramatang lebih stabil berbanding dengan bayi pramatang yang tidak menjalani kaedah ini.

4. Memudahkan bayi menyusu

Kedudukan kaedah kanggaru memudahkan bayi untuk menyusu dari ibunya sambil memicu susu ibu keluar dengan lebih mudah. Beberapa kajian menunjukkan bahawa kaedah kanggaru juga bagus untuk mengatasi masalah susu ibu yang tidak mencukupi. Penggunaan susu ibu untuk bayi pramatang sangat penting kerana dapat mengurangkan risiko jangkitan, gangguan pencernaan, dan masalah pertumbuhan dan perkembangan.

5. Menguatkan sistem ketahanan bayi

Teknik atau kaedah kanggaru diketahui dapat menguatkan sistem imun bayi pramatang. Ini penting agar tubuh bayi lebih kuat melawan virus dan bakteria yang menyebabkan jangkitan.

Sebagai tambahan kepada beberapa faedah di atas, kaedah kanguru juga dikenali untuk menenangkan bayi pramatang yang mudah rewel ketika mereka merasa sakit. Bukan hanya baik untuk bayi pramatang, kaedah kanggaru juga bagus untuk dilakukan untuk mengeratkan hubungan emosi antara ibu dan ayah dengan bayi.

Secara amnya, kaedah kanguru boleh dilakukan di hospital semasa bayi masih di bilik jagaan bayi, ICU khas untuk bayi (NICU), atau ketika dia dibenarkan pulang bersama ibu bapanya.

Sekiranya anda mempunyai bayi pramatang dan ingin mencuba kaedah kanggaru, anda boleh berjumpa dengan pakar pediatrik anda untuk mendapatkan arahan mengenai cara melakukan kaedah kanguru dengan betul.