Kehidupan yang sihat

Ini adalah pelbagai cara untuk menghilangkan bintik-bintik gelap di wajah secara semula jadi

Bintik-bintik hitam yang muncul di wajah sering mengganggu keyakinan diri. Sekiranya anda mengalami ini, anda boleh mencuba cara menghilangkan bintik-bintik hitam di wajah secara semula jadi.

Warna kulit gelap atau tidak ditentukan oleh jumlah pewarna (pigmen) yang disebut melanin pada kulit. Sekiranya terdapat terlalu banyak melanin di dalam badan, warna kulit akan menjadi lebih gelap. Ada kalanya pengeluaran melanin meningkat untuk melindungi kulit dari paparan sinar ultraviolet (UV) dan radang, menyebabkan bintik-bintik gelap di permukaan kulit.

Buang Titik Gelap Secara Semula Jadi

Munculnya cela, bintik-bintik, atau bintik-bintik gelap di wajah mungkin kelihatan mengganggu, terutama bagi wanita. Namun, ada beberapa cara yang boleh dilakukan untuk menghilangkan bintik-bintik hitam di wajah secara semula jadi, mudah dan selamat. Walaupun keberkesanannya masih diteliti, rawatan semula jadi ini dapat dilakukan dengan menggunakan:

 • Lidah Buaya

  Salah satu cara untuk menghilangkan bintik hitam secara semula jadi adalah dengan menggunakan lidah buaya. Caranya, hancurkan sedikit lidah buaya, perah daging lidah buaya dan sapukan getah lidah buaya terus ke bintik hitam di wajah.

 • epal sider cuka

  Sebagai salah satu cara untuk menghilangkan bintik-bintik hitam di wajah, sapukan cuka sari apel ke bintik-bintik gelap di wajah dengan bebola kapas. Kemudian biarkan selama beberapa minit sebelum membilasnya.

 • Ekstrak teh hijau

  Untuk merasakan faedah teh hijau di wajah anda, rendam satu beg teh hijau dalam air rebus selama 3-5 minit. Kemudian tampal beg teh di wajah yang kelihatan bintik hitam dua kali sehari.

 • Susu

  Susu mengandungi asid laktik yang dapat membantu merawat bintik-bintik gelap di wajah. Cukup celupkan kapas ke dalam susu, kemudian sapukan ke kulit wajah anda dua kali sehari. Ulangi sehingga kesannya benar-benar kelihatan.

Untuk mengelakkan munculnya bintik-bintik gelap di wajah atau mencegahnya menjadi lebih teruk, anda disarankan untuk selalu memakai pelindung matahari (pelindung matahari) setiap hari, memakai topi ketika melakukan aktiviti luar, dan mengelakkan cahaya matahari langsung.

Anda boleh mencuba pelbagai cara untuk menghilangkan bintik hitam di wajah anda. Walau bagaimanapun, jika bintik-bintik gelap kelihatan semakin besar, tidak simetris, warnanya tidak rata, dan merasa gatal atau berdarah, anda harus segera berjumpa doktor kulit.