Kehidupan yang sihat

Mari Nikmati Kebaikan Rumpai Laut

Manfaat rumput laut telah popular sejak zaman berzaman. Sejak 300 SM, rumput laut telah habis dalam Asia Timursebagai lauk harian, dan untuk merawat penyakit. Sementara, Budaya Rom menggunakan rumput laut untuk merawat luka, luka bakar, dan ruam kulit.

Rumpai laut adalah sebahagian daripada keluarga alga multisel yang merangkumi alga hijau, alga merah, dan alga coklat. Selama berabad-abad, rumput laut menjadi primadona ubat, industri, dan makanan kerana kandungan nutriennya. Sehingga kini, ujian klinikal untuk cadangan terapi menggunakan rumput laut masih sedikit, tetapi manfaat rumput laut telah dipercaya oleh orang ramai, terutama sebagai sumber nutrien penting yang baik untuk kesihatan.

Jenis Rumpai Laut yang Boleh Dimakan

Terdapat pelbagai jenis rumput laut yang boleh dimakan sama ada segar, kering, dimasak, atau diproses menjadi suplemen serbuk, iaitu:

 • Nori: Ganggang merah yang kemudian diproses menjadi kepingan kering dan digunakan untuk menggulung sushi.
 • Selada laut: Nori hijau, yang kelihatan seperti daun selada, boleh dimakan mentah dalam salad atau dimasak dalam sup.
 • Kelp: Alga coklat yang diproses dan dikeringkan menjadi kepingan. Juga boleh dijadikan bahan mentah untuk mi bebas gluten.
 • Kombu: Sejenis rumput laut dengan rasa yang kuat dan biasa digunakan untuk membuat stok sup.
 • Arame: Rumpai laut dengan rasa ringan, manis dan tekstur yang kuat. Rumpai laut jenis ini dapat digunakan dalam pelbagai hidangan, termasuk makanan panggang.
 • Wakame: Ganggang coklat yang biasa digunakan untuk membuat salad rumput laut segar. Ia juga boleh dimasak untuk sup atau rebus.
 • Dulse: Alga merah dengan tekstur yang lebih lembut dan kenyal. Rumpai laut jenis ini digunakan untuk menambahkan rasa pada pelbagai hidangan atau dimakan sebagai makanan ringan.
 • Chlorella: Alga air tawar hijau yang umumnya diproses menjadi makanan tambahan dalam bentuk serbuk.
 • Agar-agar dan carrageenan: Bentuk jeli yang biasanya digunakan sebagai pengikat dan pemekat dalam pelbagai produk makanan yang dijual secara komersial.
 • Spirulina: Sering disebut sebagai alga air tawar biru-hijau yang boleh dimakan dan dijual dalam bentuk tablet, serpihan atau serbuk.

Kandungan dan Faedah Rumpai Laut

Rumpai laut rendah kalori dan serat, tetapi mengandung berbagai nutrien, seperti karbohidrat, protein, serat, vitamin dan mineral termasuk magnesium, mangan, yodium, kalium, natrium, kalsium, folat, besi, dan tembaga, dalam jumlah yang cukup tinggi . Rumpai laut juga mengandungi vitamin A, C, E, K, fosforus, dan kolin walaupun dalam jumlah kecil. Selain itu, rumput laut juga kaya dengan antioksidan yang menjadikan rumput laut mempunyai pelbagai manfaat kesihatan.

Apa sahaja jenisnya, berikut adalah faedah rumput laut yang anda dapat ketika memakannya:

 • Meningkatkan fungsi tiroid

Tiroid mempunyai peranan penting dalam sistem metabolik badan. Untuk menjalankan fungsinya, kelenjar tiroid memerlukan pengambilan yodium yang dapat diperoleh dengan memakan rumput laut atau garam beryodium. Kekurangan yodium boleh menyebabkan hipotiroidisme.

 • Meningkatkan kesihatan jantung

Rumpai laut adalah sumber serat larut yang baik, dan mengandungi asid lemak omega-3 dan antioksidan yang bermanfaat untuk kesihatan jantung. Beberapa kajian menunjukkan bahawa kandungan nutrisi dalam rumput laut dapat menurunkan tekanan darah, mengurangi kolesterol jahat (LDL) dan kolesterol total, dan mencegah pembekuan darah. Walau bagaimanapun, penyelidikan klinikal lebih lanjut diperlukan untuk menguatkan bukti ini.

 • Menstabilkan gula dalam darah

Penyelidikan menunjukkan bahawa diet tinggi serat, yang dapat diperoleh dari sayuran, buah, dan rumput laut, dapat membantu meningkatkan kadar gula darah. Sebatian fucoxanthin dan alginat dalam rumput laut dipercayai dapat mengurangkan ketahanan insulin dan menstabilkan kadar gula dalam darah, serta mencegah diabetes jenis 2.

 • Membantu menurunkan berat badan

Kandungan gentian dan fucoidan, sejenis polisakarida sulfat yang terdapat dalam rumput laut diketahui dapat meningkatkan pemecahan lemak dan mencegah pembentukan lemak. Rumpai laut juga dipercayai dapat mengatur hormon leptin, mengurangkan rasa lapar, dan membuat badan terasa kenyang lebih lama.

 • Menguatkan sistem ketahanan badan

Sejumlah kajian makmal menunjukkan bahawa sebatian antioksidan dan anti-alergen dalam rumput laut mempunyai kemampuan untuk melawan pelbagai virus, seperti herpes dan HIV, dengan menyekat mereka memasuki sel-sel tubuh. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk membuktikan kesannya pada manusia.

 • Meningkatkan kesihatan usus

Kandungan serat dalam rumput laut dapat membantu mencegah sembelit dan memastikan pencernaan yang lancar. Rumpai laut juga mengandungi prebiotik yang bermanfaat untuk usus dan mengurangkan risiko jangkitan bakteria berbahaya.

 • Menurunkan risiko barah tertentu

Beberapa kajian menunjukkan bahawa manfaat rumput laut yang selalu dikonsumsi dapat mengurangkan risiko barah payudara. Serat larut yang terdapat di rumput laut juga dipercayai dapat membantu menekan perkembangan barah usus besar. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikan ini.

Rumpai laut juga diketahui memberikan perlindungan terhadap beberapa penyakit, seperti sindrom metabolik, kerosakan kulit, hingga radang sendi.

Walaupun baik untuk kesihatan, anda tidak boleh makan terlalu banyak rumput laut yang kaya dengan iodin ini. Iodin yang berlebihan boleh menyebabkan masalah kesihatan seperti risiko pendarahan, gangguan tiroid, dan masalah buah pinggang. Rumpai laut juga mengandungi zat logam, seperti merkuri, plumbum, dan kadmium, yang boleh membahayakan tubuh. Oleh itu, disarankan untuk mengehadkan pengambilan rumput laut sebanyak 4 gram sehari.