Kehidupan yang sihat

Cara Memudarkan Parut bahagian-C

Wanita yang pernah menjalani pembedahan caesar biasanya mempunyai parut di bahagian bawah perut. Ramai wanita mendapati bekas luka ini mengganggu penampilan, jadi mereka berusaha mencari jalan untuk memudarnya. Salah satu cara untuk menghilangkan parut bahagian C, termasuk yang membentuk keloid, adalah menggunakan gel khas untuk memudarkan parut.

Bahagian caesar dilakukan sekiranya kelahiran tidak dapat dilakukan. Seperti prosedur pembedahan lain, bahagian caesar akan meninggalkan bekas luka jahitan. Secara umum, parut hanya kelihatan samar. Namun, jika jahitan dijangkiti, proses penyembuhan akan memakan masa lebih lama dan akhirnya meninggalkan bekas luka yang sangat kelihatan. Begitu juga dengan parut yang berkembang menjadi keloid.

Mengapa Parut Caesarean Boleh Berlaku?

Luka adalah kecederaan yang melibatkan pemusnahan tisu badan, dan biasanya berlaku pada kulit sebagai lapisan perlindungan terluar. Pembentukan parut adalah bahagian semula jadi dari proses penyembuhan luka. Bagaimana penampilan parut akan bergantung pada rawatan penyembuhan luka, usia, faktor genetik, dan jenis luka.

Setelah tisu yang rosak akibat luka dan jahitan bahagian caesar telah sembuh, kulit akan sekuat sebelum jahitan. Walau bagaimanapun, penampilan kulit berparut mungkin berbeza dari kulit normal. Ini kerana kulit terdiri daripada dua protein, iaitu kolagen yang memberi kekuatan pada kulit, dan elastin yang memberikan keanjalan kulit.

Pada parut, kulit tidak dapat menghasilkan elastin baru, jadi bekas luka terbuat dari kolagen sepenuhnya. Tetapi apabila badan menghasilkan kolagen terlalu banyak, parut caesar akan kelihatan tebal dan berwarna gelap. Keadaan ini disebut sebagai luka hipertrofik atau keloid.

Pada keloid, parut akan menebal dan bahkan lebih besar daripada luka asal. Selain mengganggu penampilan, juga dapat merasa gatal. Bagi wanita, ini dapat mengurangkan keyakinan diri. Luka adalah masalah fizikal, tetapi parut adalah masalah emosi.

Cara Memudarkan Parut bahagian-C

Parut kadang-kadang tidak dapat dihilangkan sepenuhnya, tetapi penampilannya dapat dikurangkan dengan menggunakan ubat topikal. Saat ini, terdapat banyak salep dalam bentuk gel di pasaran, yang fungsinya adalah untuk meratakan, menghaluskan, dan memudarkan bekas luka yang menonjol. Gel over-the-counter yang mengandungi siklopentasiloksana, dimethicone, dan vinil dimethicone ascorbyl tetraisopalmitate adalah terbitan silikon. Bahan-bahan ini berfungsi dengan menekan pengeluaran kolagen, mengurangkan keradangan, dan melembapkan kulit, sehingga memperbaiki penampilan parut pada kulit. Kandungannya cukup selamat digunakan untuk memudarkan parut, dan jarang menimbulkan risiko kerengsaan pada kulit.

Penggunaan ubat topikal ini dapat membantu menyamarkan penampilan parut pada kulit. Namun, untuk memudarkan keloid atau parut yang tebal dan lebar sepenuhnya, rawatan lebih lanjut diperlukan untuk berjumpa doktor.

Sebilangan orang lebih berisiko terkena parut keloid dari bahagian caesar. Contohnya, orang-orang dari etnik Asia, berumur di bawah 30 tahun, dan mempunyai ibu bapa dengan keloid. Memohon gel khas untuk memudarkan parut, sebaik sahaja luka kering, dapat mengelakkan pembentukan keloid.

Rawat luka selepas pembedahan

Agar parut cesarean tidak berkembang menjadi keloid atau tisu hipertrofik, diperlukan perawatan luka caesar, dengan melakukan perkara berikut:

 • Basuh tangan anda dengan sabun sebelum membersihkan luka dan menukar pembalut.
 • Bersihkan luka dan keringkan dengan baik. Caranya, basahi tuala dengan air suam yang telah dicampurkan dengan sabun, kemudian gosok perlahan-lahan ke kawasan luka. Keringkan dengan tuala bersih dan keringkan dengan menepuk lembut.
 • Elakkan menggunakan sabun antibakteria, yodium, alkohol, hidrogen peroksida, losyen, dan serbuk di sekitar luka, kerana boleh merosakkan kulit dan memperlambat penyembuhan.
 • Tukar pembalut setiap hari. Menutup luka dengan pembalut dapat melindungi luka dari jangkitan dan penyembuhan cepat.
 • Anda dinasihatkan untuk tidak mandi dalam 24 jam selepas pembedahan caesar. Namun, anda masih boleh membersihkan badan anda dengan mengelapnya dengan tuala kecil yang direndam dalam air suam.
 • Jangan tuangkan sabun atau produk pembersih lain secara langsung ke atas luka, sementara luka masih sembuh.
 • Elakkan mengangkat beban berat, naik dan turun tangga, atau melakukan senaman berat semasa proses penyembuhan. Anda juga dinasihatkan untuk tidak melakukan hubungan seks selama 4-6 minggu selepas bahagian C, atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda.
 • Elakkan cahaya matahari langsung ke luka, kerana ini dapat menggelapkan luka.
 • Gunakan seluar dalam kapas dan tidak terlalu ketat.
 • Pegang luka bahagian C ketika batuk, bersin, atau ketawa.
 • Elakkan mandi dan berenang, seperti yang disyorkan oleh doktor anda.

Selain itu, rehat yang mencukupi, keperluan air yang mencukupi, dan makan banyak makanan berkhasiat, terutama sayur-sayuran dan protein, dapat membantu mempercepat penyembuhan parut yang disebabkan oleh pembedahan caesar. Sekiranya parut kelihatan atau terasa mengganggu, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.