Keluarga

5 Khasiat Cod Liver Oil untuk Kanak-kanak

Iklana baberapa banyak cara yang boleh ibu lakukan untuk menolong Poppet tumbuh lebih banyak optimum. Satu daripada cara adalah untuk memberimiliknya minyak ikan kod. Selain kanak-kanak yang sihat secara fizikal, minyak hati ikan kod juga mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan mental kanak-kanak.

Minyak hati cod adalah minyak yang diekstrak dari minyak hati ikan kod. Jenis ikan kod yang sering digunakan ialah ikan kod Atlantik dan kod Pasifik. Biasanya, minyak hati ikan kod diambil dalam bentuk kapsul.

Khasiat Cod Liver Oil untuk Kanak-kanak

Minyak hati cod adalah sumber asid lemak omega-3 yang baik. Di samping itu, makanan tambahan ini juga mengandungi tahap vitamin A dan D. yang sangat tinggi. Berkat kandungan nutriennya, minyak hati ikan kod dapat memberi manfaat untuk kesihatan anak-anak.

Berikut adalah faedah memberi suplemen minyak hati ikan kod kepada anak-anak:

1. Mencegah riket

Vitamin D adalah nutrien penting semasa pertumbuhan, kerana vitamin ini dapat membantu tubuh menyerap kalsium dan fosfat untuk membentuk tulang yang kuat. Sekiranya badan kekurangan pengambilan vitamin D, anak akan berisiko terkena riket.

Keadaan ini menjadikan tulang lembut dan rapuh, sehingga mungkin tulang tumbuh dengan bentuk yang tidak normal. sekarang, minyak hati ikan kod yang kaya dengan vitamin D dapat membantu mencegah penyakit ini.

2. Menurunkan risiko diabetes jenis 1

Diabetes jenis 1 adalah penyakit autoimun yang gejalanya dapat dirasakan sejak kecil. Untuk mengelakkan si kecil anda mengalami keadaan ini, anda boleh memberi suplemen minyak hati ikan secara berkala.

Beberapa kajian menyatakan bahawa pengambilan suplemen minyak ikan kod atau suplemen lain yang tinggi vitamin D dapat mengurangkan risiko kanak-kanak menghidap diabetes jenis 1. Walaupun penyelidikan ini masih perlu dikaji lebih lanjut, tidak ada salahnya memberi suplemen ini kepada si kecil anda.

3. Mencegah selsema dan selesema

Mengalami selsema dan selesema tentunya boleh mengganggu keselesaan anak-anak. Untuk mengelakkannya, berikan minyak ikan cod pada anak anda secara berkala. Pengambilan vitamin D yang mencukupi dari suplemen minyak hati ikan kod dapat menguatkan sistem imun, sehingga anak-anak tidak mudah terkena selsema dan selesema.

Malah, beberapa kajian juga menyatakan bahawa kanak-kanak yang diberi minyak hati ikan kod secara berkala akan mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mengalami jangkitan pernafasan akut (ARI) selain selsema dan selesema, seperti sinusitis dan radang tekak.

4. Menjaga kesihatan mata

Mata adalah organ yang mempunyai peranan penting dalam proses pertumbuhan dan perkembangan anak. Oleh itu, kesihatan mata si kecil mesti dijaga dengan kerap memberi minyak ikan cod kepadanya.

Kandungan asid lemak omega-3 dalam minyak hati ikan kod dapat membantu meningkatkan aliran darah ke mata, sehingga mata dapat terus berfungsi dengan baik. Selain itu, vitamin A dalam minyak hati ikan kod juga bertindak sebagai antioksidan untuk mencegah kerosakan mata yang boleh menyebabkan glaukoma.

5. Mencegah kemurungan

Sama seperti orang dewasa, kanak-kanak juga boleh mengalami kemurungan. kamu tahu. Kemurungan pada kanak-kanak pastinya boleh memberi kesan negatif terhadap pertumbuhan dan perkembangan dan kehidupan sosial.

Dengan kerap memberi minyak hati ikan kod kepada si kecil anda, risiko kemurungan dapat berkurang. Ini berkat kandungan asid lemak omega-3 dalam minyak hati ikan kod yang dapat meningkatkan mood dan mengekalkan fungsi otak secara keseluruhan.

Ibu, itulah pelbagai faedah minyak hati ikan kod untuk anak-anak. Makanan tambahan ini tersedia dengan banyak jenama dan anda boleh mendapatkannya tanpa preskripsi di farmasi atau kedai ubat.

Sekiranya si kecil anda tidak suka suplemen minyak ikan kod, anda boleh mengatasinya dengan mencampurkan suplemen ini dengan madu atau makanan yang disukai si kecil anda. Di samping itu, pilih suplemen minyak hati ikan kod yang telah menambah peneutralan rasa, seperti pudina, halia, atau kayu manis.

Penting untuk ibu ingat, minyak ikan kod baik untuk kesihatan anak-anak jika dimakan dalam jumlah yang betul. Kesan sampingan yang mungkin timbul daripada pengambilan suplemen ini secara berlebihan adalah bau mulut, pedih ulu hati, dan mimisan.

Oleh itu, sebelum memberikan minyak hati ikan kod kepada si kecil anda, pastikan anda membaca arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan produk. Sekiranya anda masih keliru, anda boleh berjumpa doktor untuk menentukan dos yang tepat, sesuai dengan keadaan kesihatan si kecil anda.