Kesihatan

Berenang Semasa Pandemik COVID-19, Adakah Selamat?

Berenang boleh menjadi salah satu aktiviti untuk bersantai di tengah aktiviti yang sibuk. Namun, semasa pandemi COVID-19, banyak orang enggan berenang kerana takut air kolam menjadi wadah penularan virus Corona. Sebenarnya, adakah selamat berenang semasa pandemik COVID-19?

Selain membuat minda lebih santai, berenang secara teratur juga bermanfaat untuk membangun massa otot, mengawal gula darah dan tahap tekanan darah, menurunkan berat badan, menjaga kesihatan jantung, dan meningkatkan mood dan kualiti tidur.

Selain itu, berenang juga dapat meningkatkan daya tahan tubuh, sehingga tubuh lebih kuat melawan bakteria dan virus yang menyebabkan penyakit.

Fakta Keselamatan Berenang Semasa Pandemik COVID-19

Orang yang mempunyai kolam renang peribadi di rumah mungkin tidak perlu risau dan boleh berenang di rumah dengan kerap. Walau bagaimanapun, orang yang harus menggunakan kolam renang awam mungkin prihatin dengan kontrak COVID-19 semasa berenang.

mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), tidak ada laporan dan kajian yang membuktikan bahawa air kolam renang dapat menjadi media penyebaran COVID-19.

Ini kerana disinfektan pada air kolam, seperti klorin dan bromin, dapat membunuh berbagai jenis mikroorganisma, seperti bakteria dan virus. Ini mungkin menjadi sebab mengapa penularan virus Corona melalui air kolam sangat kecil jika dibandingkan dengan udara.

Berenang semasa pandemi COVID-19 memang dibenarkan dan diklasifikasikan sebagai selamat. Namun, risiko penularan virus Corona tetap ada, terutama jika anda berenang di kolam renang atau pantai yang sesak. Semasa berada di keramaian, sudah tentu anda akan merasa lebih sukar untuk menjauhkan diri dari orang lain.

Selain itu, anda tidak boleh memakai topeng ketika anda basah kuyup. Ini membolehkan anda menyedut air liur ketika orang lain bercakap, bersin, atau batuk. Nah, di sinilah penularan penyakit COVID-19 boleh berlaku.

Petua untuk Berenang Selamat semasa Pandemik COVID-19

Untuk berenang dengan selamat semasa wabak COVID-19, pengunjung kolam renang awam mesti mematuhi protokol kesihatan berikut:

 • Elakkan berenang di kolam renang awam yang sesak.
 • Seboleh-bolehnya berlaku jarak fizikal dengan orang lain.
 • Sentiasa memakai topeng ketika tidak berada di kolam renang.
 • Elakkan berkongsi barang peribadi dengan orang lain, seperti kacamata renang, tuala, papan sepakan, peralatan mandian, atau penutup hidung.
 • Semburkan disinfektan pada peralatan renang yang digunakan setelah berenang, kemudian mandi dan ganti pakaian bersih.

Selain pengunjung, pemilik dan pengurus kolam awam juga diminta untuk mematuhi beberapa peraturan untuk meminimumkan penularan COVID-19, baik di kawasan kolam renang dan di ruang ganti. Peraturan tersebut merangkumi:

 • Memastikan kebersihan kolam renang sentiasa terjaga
 • Pastikan kakitangan kolam renang memakai topeng dan sentiasa menjaga jarak
 • Mengehadkan jumlah pengunjung kolam untuk mengelakkan orang ramai
 • Akses berasingan di dalam dan di luar kolam renang
 • Menyemprotkan pembasmi kuman di seluruh kawasan kolam dengan kerap
 • Menyediakan kemudahan mencuci tangan dan pembersih tangan di beberapa tempat di kawasan kolam
 • Tingkatkan pengudaraan udara di ruang ganti dan kawasan kolam renang, jika kolam berada di dalam rumah (dalaman)

Itulah fakta mengenai keselamatan berenang semasa pandemik COVID-19. Kesimpulannya, air kolam renang yang mengandung klorin tidak dapat menjadi perantara penyebaran virus Corona, tetapi orang banyak di kolam renang awam meningkatkan risiko penularan COVID-19.

Oleh itu, jika anda ingin berenang di kolam renang umum, kawasan rekreasi air, atau pantai, pastikan anda menggunakan petua di atas agar selamat.

Sekiranya anda sukar menerapkannya, jangan memaksa diri. Masih banyak pilihan sukan lain yang boleh anda lakukan, seperti yoga, aerobik, pilate, berjalan santai, atau berbasikal. Namun, pastikan anda menggunakan protokol kesihatan ketika bersenam, okey?

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai keselamatan berenang semasa pandemi COVID-19, jangan ragu untuk berjumpa doktor. Anda juga boleh berbual dengan doktor secara langsung melalui aplikasi ALODOKTER. Dalam aplikasi ini, anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital.