Kesihatan

Kenali Gejala Awal Kanser Payudara pada Lelaki dan Rawatannya

Walaupun kurang biasa, kanser payudara boleh menyerang Lelaki. sekarang, jika ia berlaku pada lelaki, apa hanya tanda dan gejala yang boleh muncul? Adakah rawatannya sama seperti wanita? Untuk menjawabnya, lihat penjelasan berikut.

Kanser payudara pada lelaki boleh berlaku pada usia berapa pun. Tetapi biasanya, penyakit ini lebih kerap berlaku pada lelaki berusia 60-70 tahun. Beberapa faktor yang meningkatkan risiko seseorang terkena barah payudara adalah keturunan, pendedahan radiasi ke dada, obesiti, sindrom Klinefelter, penyakit hati lanjut, dan penggunaan hormon estrogen untuk merawat barah prostat.

Gejala Kanser Payudara pada Lelaki

Beberapa gejala awal barah payudara pada lelaki umumnya sama dengan gejala barah payudara pada wanita, iaitu:

  • Munculnya benjolan di payudara, boleh berada di bawah puting atau di areola. Benjolan yang muncul adalah getah, tidak bergerak, dan kadang-kadang tidak menyakitkan.
  • Puting ditarik ke dalam.
  • Pelepasan dari puting susu.
  • Pengerasan dan pembengkakan puting atau kawasan sekitar puting, juga dapat disertai dengan perubahan warna puting menjadi lebih merah.
  • Muncul ruam atau sakit di sekitar puting yang tidak sembuh.

Sekiranya pertumbuhan tidak terkawal dan bahkan merebak atau bermetastasis, gejala lain dapat muncul, seperti sakit tulang, sesak nafas, keletihan sepanjang masa, menguning kulit dan mata atau penyakit kuning.

Diagnosis dan Rawatan Kanser Payudara pada Lelaki

Proses mendiagnosis barah payudara pada lelaki tidak jauh berbeza dengan barah payudara pada wanita. Doktor akan melakukan soal jawab (anamnesis) serta pemeriksaan fizikal, terutama di kawasan payudara, dada, dan ketiak. Selepas itu, doktor akan melakukan mamografi dan biopsi untuk mengesahkan diagnosis.

Pilihan rawatan yang disyorkan oleh doktor bergantung pada tahap atau keparahan barah payudara yang dialami oleh pesakit. Beberapa jenis rawatan adalah:

1. Operasi

Matlamat pembedahan adalah membuang tisu barah. Sekiranya barah telah merebak dan merosakkan tisu payudara di sekitarnya, tisu payudara juga akan dikeluarkan.

2. Radioterapi

Radioterapi atau terapi radiasi boleh dilakukan sendiri atau bersama dengan terapi lain, seperti pembedahan. Prosedur ini menggunakan sinar-X untuk membunuh sel-sel barah yang masih boleh kekal di payudara, otot dada, dan ketiak.

3. Terapi hormon

Sekiranya barah payudara pada lelaki disebabkan oleh tahap hormon estrogen yang tinggi, doktor akan mengesyorkan terapi hormon untuk menghalang pertumbuhan dan penyebaran sel barah. Salah satu ubat yang sering digunakan adalah tamoxifen.

4. Kemoterapi

Kemoterapi dilakukan dengan memberi ubat antikanker, baik dalam bentuk tablet atau suntikan. Kemoterapi bertujuan untuk membunuh sel barah payudara.

Gejala barah payudara pada lelaki sering tidak disedari, jadi selalunya ia tidak didiagnosis pada awal kemunculannya. Oleh itu, anda mesti lebih peka terhadap aduan atau perubahan yang berlaku pada payudara anda, sehingga barah payudara dapat dikesan seawal mungkin.

Sekiranya anda merasakan keluhan atau perubahan pada payudara anda, segera berjumpa doktor sehingga penyebabnya dapat diketahui dan diberi rawatan yang tepat.