Keluarga

Menjangkakan Bahaya Makanan Laut untuk Wanita Hamil

Makanan Laut baik untuk wanita hamil kerana makanan ini mengandungi banyak nutrien yang penting untuk kesihatan dan perkembangan bayi. Walau bagaimanapun, harus diperhatikan bahawa terdapat beberapa jenis makanan laut yang harus dibatasi atau bahkan dielakkan sepenuhnya oleh wanita hamil.

Keutamaan makanan laut untuk wanita hamil terletak pada kandungan nutrien asid lemak omega-3 (DHA dan EPA) yang banyak terdapat di dalamnya. Nutrien ini penting untuk membantu perkembangan otak bayi dan dapat meningkatkan kemampuan kognitif. Lain daripada itu, makanan laut juga boleh menjadi sumber protein, zat besi, dan zink yang baik untuk wanita hamil.

Walau bagaimanapun, memerhatikan jumlah penggunaan makanan laut untuk wanita hamil juga penting kerana pengambilan makanan laut Terlalu banyak boleh menyebabkan kesan sampingan yang boleh mengganggu pertumbuhan dan perkembangan bayi.

Bahaya Makan Makanan Laut untuk wanita hamil

Bukan hanya mereka yang hamil, wanita yang merancang untuk hamil dan ibu yang menyusui juga perlu berhati-hati dalam pengambilan makanan laut. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh ibu hamil makanan laut:

Kandungan merkuri

Makanan Laut memang boleh menjadi sumber pemakanan yang baik untuk ibu hamil. Walau bagaimanapun, sebilangan makanan lautIkan dan kerang, terutama ikan dan kerang, dapat mengandung kadar merkuri yang tinggi. Ikan yang mengandungi banyak merkuri biasanya berukuran besar, seperti tuna bigeye, marlin, hiu, ikan todak (ikan todak), dan ikan tenggiri.

Walaupun merkuri sebenarnya tidak menjadi masalah bagi kebanyakan orang dewasa, wanita hamil sangat disarankan untuk menjauhinya. Tahap merkuri dalam darah tinggi kerana pengambilan makanan laut boleh mengganggu perkembangan otak dan sistem saraf bayi.

Sebaliknya, ambil makanan laut selamat untuk wanita hamil. Wanita hamil juga dapat meminimumkan risiko merkuri dengan memilih jenis ikan kecil yang rendah merkuri dan kaya dengan asam lemak omega-3, seperti salmon, sardin, nila, dan makarel. Selain itu, terdapat juga jenis makanan laut yang dianggap selamat untuk wanita hamil, iaitu udang bungkus dan tuna yang sudah dimasak.

Cara memasaknya

Sekiranya dimakan mentah, kebanyakan makanan laut berisiko menyebabkan jangkitan cacing pita. Parasit ini boleh menyebabkan gangguan pencernaan dan menghalang penyerapan nutrien yang diperlukan oleh wanita hamil dan bayi di rahim mereka.

Mengkonsumsi makanan laut Makanan mentah juga boleh menyebabkan keracunan makanan kerana wanita hamil biasanya lebih rentan terhadap keracunan makanan semasa kehamilan. Keracunan makanan laut Mentah sebenarnya tidak membahayakan bayi, tetapi boleh membuat wanita hamil menjadi tidak sihat dan tidak mempunyai selera makan.

Oleh itu, berkhidmat makanan laut untuk wanita hamil harus dimasak dengan sempurna untuk membunuh bakteria dan virus di dalamnya, sehingga menjadi lebih selamat untuk dimakan.

Petua untuk Makan Selamat Makanan Laut untuk wanita hamil

Sehingga wanita hamil dapat mengambil banyak manfaat pemakanan dari makanan laut, sambil mengelakkan risiko, perhatikan peraturan berikut:

  • Hadkan penggunaan makanan laut hanya 2-3 hidangan (220-340 gram) seminggu.
  • pilih makanan laut yang rendah merkuri.
  • Pilih ikan kecil.
  • Elakkan makan makanan laut kurang masak, termasuk tiram, sushi, dan sashimi.
  • Masak makanan laut dengan betul, iaitu dengan suhu 63 darjah celcius.
  • Elakkan makan ikan dari perairan yang sudah terdedah kepada pencemaran industri.

Makanan Laut secara amnya adalah makanan yang kaya dengan nutrien dan baik untuk kesihatan. Malangnya bagi wanita hamil, makanan laut boleh menyebabkan kesan sampingan. Tetapi dengan mengetahui perkara-perkara yang perlu dijangkakan, wanita hamil masih boleh, Macam mana boleh jadi, manfaatkan makanan ini.

Selagi wanita hamil mengelakkan makanan laut mengandungi merkuri tinggi atau tercemar dengan bahan pencemar dan memasaknya dengan betul, makanan laut masih boleh menjadi sebahagian daripada diet yang sihat semasa mengandung.

Sekiranya perlu, wanita hamil boleh meminta nasihat doktor mengenai makanan laut apa sahaja yang selamat diambil oleh ibu hamil.