Keluarga

Terapi Hormon Pertumbuhan untuk Meningkatkan Tinggi Anak Pendek

Terdapat pelbagai penyebab kanak-kanak pendek, mulai dari kekurangan zat makanan, keturunan, hingga hormon pertumbuhan yang terlalu sedikit. Salah satu cara yang dapat dilakukan untuk mengatasi keadaan ini adalah dengan menggunakan terapi hormon pertumbuhan.

hormon pertumbuhan atau hormon pertumbuhan manusia (HGH) adalah hormon yang dihasilkan secara semula jadi oleh kelenjar pituitari di otak. Hormon ini berfungsi untuk memastikan bahawa kanak-kanak dapat tumbuh dan berkembang secara normal.

Sekiranya badan kanak-kanak kekurangan hormon pertumbuhan, maka dia mungkin kelihatan lebih pendek daripada rakan sebayanya. Agar anak-anak yang pendek kerana kekurangan hormon pertumbuhan dapat tumbuh tinggi secara normal, dia dapat diberi terapi hormon pertumbuhan.

Menyedari Gangguan Pertumbuhan Tinggi pada Kanak-kanak

Selain kekurangan hormon pertumbuhan, perawakan pendek pada kanak-kanak boleh disebabkan oleh beberapa perkara, termasuk faktor genetik. Keadaan ini biasanya berlaku pada kanak-kanak yang ibu bapa mempunyai perawakan yang pendek.

Penyakit atau keadaan tertentu, seperti kekurangan zat makanan, anemia, asma, pertumbuhan tulang yang terganggu, dan hipotiroidisme pada kanak-kanak, juga berperanan untuk menyebabkan anak-anak menjadi kurang berat badan.

Perawakan pendek yang disebabkan oleh kekurangan hormon pertumbuhan biasanya dapat dikenali sejak kanak-kanak berumur 2-3 tahun. Tanda-tandanya adalah:

  • Wajah kelihatan lebih muda daripada kanak-kanak seusianya.
  • Tinggi badannya lebih pendek daripada usianya.
  • Tubuh kanak-kanak itu kelihatan gemuk.
  • Akil baligh, walaupun kanak-kanak itu mungkin tidak mengalami akil baligh.

Untuk menentukan sama ada terdapat gangguan hormon pertumbuhan pada kanak-kanak, diperlukan pemeriksaan menyeluruh, seperti pemeriksaan fizikal, penilaian status pemakanan untuk mengukur berat badan dan tinggi badan, ujian darah, dan pemeriksaan sinar-X.

Siri pemeriksaan ini berguna untuk menentukan penyebab perawakan pendek anak, mengukur jumlah hormon pertumbuhan dalam tubuh anak, mengetahui tahap pertumbuhan tulang, dan mengetahui bagaimana tubuh anak menghasilkan dan menggunakan hormon pertumbuhan.

Peranan Terapi Hormon Pertumbuhan pada Kanak-kanak Pendek

Keadaan anak yang pendek kerana kekurangan hormon pertumbuhan dapat dirawat oleh pakar pediatrik. Sekiranya diperlukan, doktor akan memberikan terapi hormon pertumbuhan untuk meningkatkan ketinggian anak.

Terapi hormon pertumbuhan adalah terapi jangka panjang yang boleh bertahan beberapa tahun. Terapi ini secara amnya diberikan melalui suntikan.

Doktor akan menentukan dos dan berapa lama terapi hormon pertumbuhan diberikan, serta memantau tindak balas kanak-kanak terhadap terapi dengan pemantauan berkala. Semasa anak anda menjalani terapi hormon pertumbuhan, doktor boleh mengubah dos terapi mengikut keperluan anak.

Terapi hormon pertumbuhan ini dapat meningkatkan ketinggian anak kerana kekurangan hormon pertumbuhan hingga kira-kira 10 cm pada tahun pertama dan 7.5 cm pada tahun berikutnya.

Sebagai tambahan kepada kekurangan hormon pertumbuhan, terapi ini juga dapat membantu anak-anak yang pendek kerana keadaan lain, seperti kelahiran pramatang, penyakit ginjal kronik, sindrom Turner, dan sindrom Prader-Willi.

Harap maklum, pemberian hormon pertumbuhan kepada kanak-kanak mempunyai beberapa kesan sampingan, seperti:

  • Sakit kepala.
  • Sakit otot dan sendi.
  • Sakit dan bengkak di tempat suntikan.

Selain mempunyai kesan sampingan, pemberian hormon pertumbuhan pada anak-anak juga dapat menyebabkan komplikasi dalam bentuk kecacatan tulang belakang (scoliosis), masalah pada tulang pelvis, seperti dislokasi atau patah tulang, dan diabetes. Walau bagaimanapun, perkara ini jarang berlaku.

Oleh itu, penyesuaian dos dan penilaian kesihatan berkala harus dilakukan untuk memantau keadaan anak dan menilai sama ada anak mengalami kesan sampingan semasa menjalani terapi hormon pertumbuhan.

Terapi hormon pertumbuhan boleh menjadi salah satu cara untuk mengoptimumkan ketinggian anak. Walaupun begitu, terapi ini mempunyai risiko. Ibu bapa boleh membincangkannya secara mendalam dengan pakar pediatrik mereka untuk lebih memahami manfaat dan risiko terapi ini.