Kehidupan yang sihat

Bermula dengan Slime, Berakhir dengan Upil

Keputihan atau pembuangan hidung selalunyadianggap sebagai gangguan dan mesti dikeluarkan. Tetapi sebenarnya, ada upil di dalam hidung menandakan sistem itu kerja organ hidung anda masih bekerja dengan baik.

Semua orang mesti memilih hidung untuk mengeluarkan hidung. Upil adalah lendir atau lendir yang mengering di hidung. Keberadaan sakit ini sangat wajar kerana selaput lendir di rongga hidung terus menghasilkan lendir untuk melapisi bahagian dalam hidung.

Lendir sebagai Bentuk Pertahanan Semula jadi

Lendir dalam badan dapat dijumpai di saluran pencernaan, pernafasan, dan hidung. Lendir ini di hidung disebut ingus. Rongga hidung dan sinus akan sentiasa menghasilkan lendir untuk melapisi rongga hidung.

Tanpa menyedarinya, hidung dan sinus menghasilkan kira-kira satu liter lendir setiap hari. Tujuannya, tentu saja, adalah untuk mencegah benda asing yang berbahaya, seperti debu, kuman, debunga, dan kotoran di udara, masuk lebih jauh ke saluran pernafasan.

Debu dan kotoran kemudian akan menempel pada ingus dan silia (rambut halus di bahagian dalam hidung). Kotoran yang tersekat di ingus akan kering dan menjadi sakit, baik ditutupi lendir atau kering.

Snot juga berperanan menjaga udara yang anda hirup dengan hangat, melembabkan bahagian dalam hidung anda, dan melindungi paru-paru anda. Sekiranya habuk dan kotoran langsung masuk ke saluran pernafasan, paru-paru dapat dijangkiti dan jengkel, sehingga sukar bagi anda untuk bernafas. Pada musim hujan, tubuh bertindak balas terhadap udara sejuk dan virus yang menyebabkan selesema tersebar dengan meningkatkan pengeluaran lendir.

Risiko dari Tabiat Memetik

Selain membersihkan hidung, memilih hidung atau mencabut hidung untuk membuang kotoran kadang-kadang secara tidak sedar dilakukan sebagai kebiasaan ketika anda merasa gelisah.

Hati-hati, memilih hidung anda berpotensi membahayakan kesihatan anda kerana kuman pada jari yang anda gunakan untuk memilih hidung anda boleh menyebabkan jangkitan pada bahagian dalam hidung anda. Sebaliknya, luka mungkin mengandungi kuman yang boleh dipindahkan ke jari. Sekiranya anda tidak segera mencuci tangan, jari yang telah digunakan untuk memilih hidung anda dapat menyebarkan virus tertentu, seperti virus influenza. Selain itu, memilih hidung juga bukan perkara yang baik kerana boleh mencederakan lapisan dalam hidung dan menyebabkan mimisan.

Meniup udara dari hidung sehingga hidung keluar adalah kaedah terbaik untuk membersihkan saluran hidung. Gunakan tisu atau sapu tangan supaya hidung tidak jatuh di mana-mana. Tetapi jika anda suka memasukkan jari ke hidung, sama ada dengan sengaja atau tidak, biasakan mencuci tangan dan memotong kuku secara berkala untuk mengurangkan risiko penyebaran kuman.

Salah satu muslihat untuk menjaga kebersihan hidung adalah dengan mencuci hidung setiap pagi atau malam ketika mandi. Dengan cara ini, anda tidak boleh memilih hidung pada waktu siang ketika anda berinteraksi dengan banyak orang. Anda juga boleh membersihkan hidung dengan semburan air garam menggunakan alat khas (periuk neti) atau menyedut wap hangat. Selain itu, gunakan pelembap (pelembap) supaya luka yang terbentuk di hidung tidak mengeras dan senang dibersihkan.

Sekiranya luka kelihatan disertai dengan masalah kesihatan lain, seperti mimisan yang kerap, sering berwarna hijau, kuning, atau hitam, demam, sakit kepala, atau bengkak dan sakit di sekitar hidung, anda harus berjumpa dengan pakar THT.