Keluarga

Cara Menjaga Keintiman Suami dan Isteri yang Perlu Dicuba

Selepas berkahwin, suami dan isteri mesti menjaga hubungan emosi dan kemesraanagar ikatan perkahwinan tetap romantik. Terdapat banyak perkara yang dapat anda lakukan, dari sering mengucapkan kata cinta, hingga pasangan anda tetap bersemangat di tempat tidur.

Bagi pasangan yang melambatkan kehamilan, jangan biarkan ini mengganggu keakraban yang diinginkan. Terdapat pelbagai jenis alat kontraseptif yang dapat digunakan, termasuk kontraseptif kecemasan, yang dapat menunjang perancang keluarga.

Pelbagai Cara yang Harus Dilakukan

Usaha menjaga keakraban dan hubungan emosi dengan pasangan, dapat dilakukan dengan pelbagai cara. Bermula dari perkara-perkara sederhana, seperti mengucapkan kata-kata yang penuh kasih sayang, mendengar keluhan pasangan, memberi sentuhan intim antara satu sama lain, hingga memuji kekuatan pasangan.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan oleh pasangan untuk tetap romantis, tanpa perlu bimbang tentang "mengalah":

 • Selamat berpacaran

  Luangkan masa untuk berkencan dengan pasangan anda pada hujung minggu atau waktu lain yang tersedia. Tidak perlu berkencan dengan restoran yang mahal, anda boleh mengajak pasangan anda makan malam di rumah, tetapi mewujudkan suasana yang lebih romantis. Lakukan ini setiap 1-2 minggu, supaya ikatan emosi dapat dijalin dengan baik. Bagi pasangan yang sudah mempunyai anak, anda boleh pergi berkencan selepas waktu tidur anak, agar tarikh anda berjalan lancar.

 • Beri kejutan

  Kejutkan pasangan anda bukan hanya pada majlis-majlis khas. Anda boleh memberi pasangan anda perkara yang dia suka, sehingga dia merasa bahagia dan tahu anda menyayanginya. Dengan mengejutkan pasangan anda, hubungan dapat menjadi lebih mesra.

 • Percutian bersama

  Menghabiskan masa untuk bercuti dengan pasangan anda dapat menjadikan hubungan lebih akrab. Pergi bercuti ke destinasi pelancongan yang dipersetujui dan nikmati saat ini dengan baik. Anda boleh mempercayakan anak anda kepada seseorang yang boleh anda percayai. Namun, jangan lupa untuk memantau keadaan anak anda secara berkala.

 • Jaga kemesraan di ranjang

  Menjaga keakraban di tempat tidur sangat penting untuk hubungan suami isteri yang harmoni. Tunjukkan cinta anda kepada pasangan anda melalui sentuhan lembut, cakap bantal, atau seks spontan semasa tidur. Ia juga boleh menjadi bentuk penyampaian bahasa cinta. Bagi pasangan yang melambatkan kehamilan, ada kemungkinan mereka lupa mengambil pil kawalan kelahiran, lupa mengulangi suntikan kontraseptif atau kondom yang digunakan bocor dan keluar.

  Tetapi, jangan risau, kerana kini terdapat alat kontraseptif darurat yang dapat melindungi dari kehamilan yang tidak dirancang setelah hubungan seksual tanpa perlindungan kontraseptif. Kontraseptif kecemasan dalam bentuk pil hanya mengandungi hormon progesteron, jadi selamat dan mempunyai keberkesanan yang tinggi hingga 99%. Pil kontraseptif kecemasan boleh diambil sebelum 120 jam atau 5 hari selepas hubungan seksual. Agar lebih berkesan di tempat kerja, disarankan untuk memakainya sejurus selepas hubungan seksual.

Jangan biarkan rancangan untuk menunda kehamilan menghalang anda menjaga rumah tangga yang harmoni. Lakukan langkah di atas sebagai usaha untuk menjaga keakraban dan hubungan emosi dengan pasangan anda agar perkahwinan anda tetap harmoni.