Keluarga

Mengenai Perayaan dan Persediaan Baby Shower

Mandian bayi adalah pesta kecil yang diadakan untuk ibu dan bayi yang mereka bawa. Perayaan ini kini menjadi trend di kalangan pasangan muda. Sekiranya anda ingin mengadakan acara ini, anda harus terlebih dahulu memahami apa itu Mandian bayi dan apa yang perlu disediakan.

Mandian bayi adalah tradisi biasa di negara-negara barat. Pada perayaan ini, ibu yang akan bersama-sama dengan orang terdekat akan meraikan saat bahagia kehamilannya dan juga bersiap sedia untuk menyambut kehadiran calon bayi. Dalam budaya Indonesia, tradisi ini hampir sama dengan tradisi empat bulan atau tujuh bulan.

Sekiranya tradisi tujuh bulanan tebal dengan perarakan tradisional dan ritual keagamaan, ia berbeza dengan Mandian bayi yang sinonim dengan pesta dan memberi hadiah untuk ibu dan bayi yang dia bawa. Oleh itu, tetamu yang datang biasanya membawa hadiah berupa peralatan bayi.

Mandian bayi umumnya dipegang oleh orang terdekat, seperti rakan, rakan sekerja, atau keluarga. Selain memberi semangat Mandian bayi Diharapkan ia dapat membantu ibu hamil untuk mengurangkan tekanan atau kebimbangan yang mungkin dirasakan ketika melahirkan anak.

Menjadikan Baby Shower sebagai Acara yang Menyeronokkan

Salah satu perkara yang mesti dipertimbangkan ketika memegang Mandian bayi adalah untuk menentukan sama ada acara ini akan diadakan sebagai kejutan atau tidak. Oleh itu, pertimbangkan sama ada ibu yang bakal memilih pesta kejutan atau lebih suka terlibat dalam persiapan.

Berikut adalah beberapa panduan penyediaan acara Mandian bayi apa yang anda boleh lakukan:

1. Menentukan masa yang tepat

Mandian bayi sebenarnya boleh diadakan pada bila-bila masa setelah wanita itu dinyatakan hamil atau bahkan setelah bayi dilahirkan. Namun, kebanyakan memilih untuk melakukannya pada trimester kehamilan terakhir atau 1-2 bulan sebelum ibu mengandung.

Untuk memilih tarikh yang paling sesuai, anda boleh membuat pengesahan terlebih dahulu dengan saudara dan rakan yang ingin dijemput. Jangan biarkan anda membuat acara, tetapi tidak dihadiri oleh orang terdekat.

Di Indonesia sendiri, Mandian bayi sering diadakan ketika memasuki usia kehamilan 7 bulan, dengan tujuan memberikan sokongan moral dan kerohanian kepada calon ibu.

2. Pilih tempat yang betul

idealnya, Mandian bayi Sebenarnya, ia tidak diadakan di rumah ibu-ibu untuk tidak menambah beban pembersihan selepas itu. Walau bagaimanapun, anda masih boleh mengadakan perayaan di rumah ibu kandung sekiranya anda mempunyai keluarga atau rakan untuk membantu.

Jika tidak, Mandian bayi boleh diadakan dengan menyewa tempat yang mempunyai kemudahan yang mencukupi, seperti restoran.

3. Sebarkan jemputan

Anda boleh membincangkan senarai tetamu yang akan dihadiri dengan ibu atau bakal bapa. Anda juga boleh menguruskan komunikasi melalui perkhidmatan panggilan video dengan saudara-mara atau rakan jauh yang tidak dapat menghadiri majlis tersebut.

Jemputan dapat disampaikan melalui pelbagai cara, seperti surat elektronik atau pesanan teks. Elakkan menghantar jemputan pada masa ini dan jangan lupa memasukkan tema, jika ada.

4. Tentukan tema yang menarik

Tentukan tema yang tidak sukar dan dapat menyatukan semua tetamu undangan. Tema dapat membantu anda menentukan elemen penting pesta, seperti tempat dan hiasan.

Sediakan makanan dan minuman mengikut tema, masa, dan dana. Tema yang anda pilih juga boleh disesuaikan dengan perkara-perkara yang disukai oleh bakal ibu.

5. Buat siri peristiwa

Rangkaian acara yang akan diadakan boleh berbeza-beza, bergantung pada watak tetamu yang hadir dan juga ibu yang akan menjadi tuan rumah acara tersebut.

Untuk menjadikannya menarik, anda boleh melakukan beberapa aktiviti semasa acara berlangsung Mandian bayi, misalnya, anda boleh meminta para tamu untuk membawa foto diri mereka sebagai bayi untuk digunakan sebagai permainan meneka foto.

Anda juga boleh menjemput para tetamu untuk membuat kraftangan yang akan dijadikan hiasan di bilik bayi. Pembukaan hadiah kadangkala menjadi kemuncak perayaan Mandian bayi.

6. Mengambil kira keperluan dan dana

Buat perincian tentang apa yang diperlukan dan jumlah dana yang diperlukan, termasuk makanan, minuman, peralatan makan, hadiah untuk dibawa pulang, hadiah untuk permainan, penyewaan tempat, hingga hiasan.

Untuk menjimatkan kos, anda juga boleh meminta setiap tetamu membawa makanan atau minuman dengan konsep acara tersebut potluck.

7. Sediakan dokumentasi acara

Tangkap acara Mandian bayi dengan kamera dan video sehingga menjadi kenangan untuk ibu dan keluarga. Minta setiap tetamu untuk berkongsi testimoni, sokongan, harapan dan doa, malah petua untuk calon ibu dalam video.

Dokumentasi ini akan memberi kesan khusus kepadanya, terutama jika kata-kata dan sokongan datang dari orang-orang terdekat dalam hidupnya. Dengan perancangan yang betul, anda boleh membuat Mandian bayi sebagai saat yang tidak dapat dilupakan untuk bakal ibu.

Walaupun kelihatan menyeronokkan dan menarik, acara itu Mandian bayi tidak boleh diadakan terlebih dahulu untuk sementara waktu. Ini dilakukan untuk jarak fizikal untuk menghentikan penyebaran virus Corona. Walau bagaimanapun, jika anda masih mahu menahan Mandian bayi, acara ini dapat dilakukan melalui panggilan persidangan.