Kehidupan yang sihat

7 Manfaat Kesihatan Sarsaparilla yang tidak dijangka

Walaupun telah lama dinikmati sebagai minuman ringan, beberapa orang Indonesia mungkin tidak mengetahui manfaat sarsaparilla. Tumbuhan yang ekstraknya juga sering digunakan sebagai perasa dalam gula-gula dipercayai dapat mencegah atau bahkan mengatasi pelbagai masalah kesihatan.

Sarsaparilla (Ornata lucu) adalah tumbuhan tropika yang berasal dari Mexico, Amerika Selatan, dan Kepulauan Caribbean, seperti Jamaica dan Honduras.

Akar tanaman sarsaparilla telah digunakan selama berabad-abad oleh penduduk tempatan untuk merawat pelbagai penyakit, dari penyakit kulit hingga masalah sendi. Di Indonesia sendiri, tanaman sarsaparilla juga telah lama ditanam di berbagai daerah, terutama Jawa.

Khasiat Sarsaparilla untuk Kesihatan Tubuh

Tumbuhan Sarsaparilla mengandungi pelbagai bahan kimia, seperti saponin dan fitosterol, yang bersifat antioksidan, anti-radang, dan anti-sakit. Tumbuhan ini juga telah digunakan sejak zaman kuno sebagai ubat herba tradisional untuk merawat pelbagai penyakit.

Berikut adalah beberapa manfaat sarsaparilla untuk kesihatan tubuh, jika digunakan sebagai ubat herba:

1. Mencegah barah

Sarsaparilla mengandungi antioksidan yang dapat mencegah kerosakan sel dan mengatasi kesan radikal bebas di dalam badan. Di samping itu, beberapa kajian juga menunjukkan bahawa ekstrak sarsaparilla dapat menghambat pertumbuhan sel barah.

Walau bagaimanapun, setakat ini kajian lebih lanjut diperlukan untuk memastikan keberkesanan dan kesan sampingan manfaat sarparilla sebagai pencegahan barah.

2. Melegakan simptom psoriasis

Salah satu kelebihan sarsaparilla adalah merawat penyakit kulit, seperti psoriasis. Satu kajian menyatakan bahawa ekstrak sarsaparilla mengandungi astilbin dan saponin yang mempunyai sifat anti-radang dan mempunyai kesan yang hampir serupa dengan ubat kortikosteroid.

Bahan-bahan ini dapat mengurangkan keradangan pada kulit, yang dapat membantu meredakan gejala psoriasis, seperti mengelupas, gatal-gatal, dan kulit bersisik.

3. Melambatkan penuaan

Tidak hanya menghilangkan psoriasis, sarsaparilla yang mengandungi antioksidan juga dilihat dapat memperlambat proses penuaan kulit dengan ketara. Ekstrak akar Sarsaparilla diketahui dapat merangsang pengeluaran kolagen pada kulit dan mencegah kerosakan kulit daripada terdedah kepada cahaya matahari.

4. Melegakan sakit sendi

Sarsaparilla mengandungi sebatian yang mempunyai kesan anti-radang dan anti-sakit. Secara tradisional, tanaman ini telah digunakan sejak zaman kuno untuk merawat keradangan dan sakit sendi artritis reumatoid, asid urik, dan osteoartritis.

5. Membasmi kuman dan kulat

Sarsaparilla mengandungi bahan kimia yang mempunyai sifat antibakteria dan antijamur. Beberapa penyelidikan di makmal menyatakan bahawa ekstrak tanaman sarsaparilla nampaknya dapat menghambat pertumbuhan dan membunuh pelbagai jenis bakteria dan jamur.

Secara tradisional, sarsaparilla juga banyak digunakan untuk merawat sifilis, kusta, dan cacing usus.

6. Menjaga kesihatan dan fungsi hati

Penyelidikan di makmal juga menunjukkan bahawa ekstrak sarsaparilla nampaknya melindungi fungsi hati dan mencegah kerosakan hati. Selain itu, sarsaparilla juga kelihatan berguna dalam membantu proses detoksifikasi atau penyingkiran bahan toksik di dalam badan.

7. Mencegah batuk

Tumbuhan Sarsaparilla yang diproses dalam bentuk teh telah digunakan secara tradisional sebagai ubat batuk dan selsema. Ini kerana sarsaparilla mengandungi sebatian untuk kahak nipis, meningkatkan daya tahan, dan menyokong proses pemulihan selesema.

Sebagai tambahan kepada beberapa faedah di atas, terdapat banyak faedah lain dari sarsaparilla, seperti mengatasi pembengkakan di dalam badan dan menjaga kesihatan buah pinggang. Malangnya, pelbagai tuntutan untuk faedah sarsaparilla hanya dapat diketahui melalui penyelidikan berskala kecil.

Keberkesanan dan kesan sampingan sarsaparilla sebagai ubat belum diketahui, jadi masih perlu dikaji lebih lanjut.

Walaupun sering digunakan sebagai perasa dalam minuman ringan dan gula-gula, jangan berharap mendapat faedah ini hanya dengan mengambil minuman atau gula-gula berperisa sarsaparilla.

Lebih-lebih lagi, sekarang terdapat banyak minuman atau gula-gula sarsaparilla yang dijual bebas, tetapi tidak selalu dibuat dari kilang sarsaparilla. Minuman dibuat dari tumbuh-tumbuhan Sassafras atau hanya mengandungi perisa tiruan. Oleh itu, anda juga harus lebih berhati-hati dalam memakannya.

Sekiranya diambil sebagai teh herba atau makanan tambahan, sarsaparilla masih boleh dianggap selamat. Namun, jika anda berminat dan ingin mencuba pelbagai khasiat sarsaparilla sebagai rawatan, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.