Keluarga

Adakah Losyen Penghalau Nyamuk Selamat untuk Bayi?

Losyen penghalau nyamuk untuk bayi sering digunakan oleh ibu bapa untuk mengelakkan bayi digigit nyamuk. Walau bagaimanapun, tidak sedikit ibu bapa yang masih tidak yakin sama ada selamat atau tidak menggunakan losyen penghalau nyamuk pada bayi. Ayuh, cari jawapannya dalam artikel berikut.

Sudah tentu, ibu telah menemui bintik-bintik merah atau lebam pada kulit si kecil kerana gigitan serangga, seperti nyamuk. Losyen penghalau nyamuk sering digunakan sebagai cara untuk melindungi kulit bayi dan mencegahnya digigit nyamuk.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa tidak semua bahan dalam losyen penghalau nyamuk selamat untuk bayi. Ini kerana kulit bayi, terutama bayi yang baru lahir, masih nipis dan sangat sensitif.

Oleh itu, Ibu perlu lebih berhati-hati dalam memilih produk yang akan digunakan untuk si Kecil. Ayuh, ketahui jenis losyen penghalau nyamuk yang sesuai untuk bayi.

Mengandungi Losyen Penghalau Nyamuk untuk Bayi yang Selamat

Gigitan nyamuk tidak hanya membuat bayi rewel karena gatal, tetapi mereka juga berisiko terkena penyakit tertentu, seperti demam berdarah denggi (DHF), malaria, dan chikungunya.

Oleh itu, ibu perlu sentiasa menjauhkan anak mereka daripada nyamuk. Salah satu cara yang boleh dilakukan adalah dengan menggunakan losyen atau penghalau nyamuk.

Berikut adalah ramuan losyen penghalau nyamuk yang selamat digunakan untuk bayi:

DEET dan picaridin

Secara umum, losyen penghalau nyamuk untuk bayi mengandungi DEET dan picaridin. Perbezaannya adalah bahawa DEET selamat digunakan oleh bayi di bawah usia 2 bulan, sementara picaridin hanya boleh digunakan setelah bayi berusia lebih dari 2 bulan.

Losyen penghalau nyamuk untuk bayi yang mengandung DEET dapat digunakan semula setiap 2–5 jam, sementara losyen yang mengandung picaridin dapat digunakan semula setiap 3-8 jam, bergantung pada jumlah bahan aktif dan petunjuk penggunaan pada kemasan produk.

minyak pati

Losyen yang mengandungi minyak pati semula jadi dari tumbuh-tumbuhan, seperti sitronella, minyak kedelai, pudina, atau serai, juga dianggap berkesan dan selamat digunakan pada bayi. Namun, kesannya lebih pendek, jadi anda perlu menggunakan minyak pati pada kulit bayi anda setiap 2-3 jam untuk mengelakkannya digigit nyamuk.

Losyen penghalau nyamuk juga mengandungi bahan semula jadi lain, seperti kayu putih. Walau bagaimanapun, produk yang mengandungi kayu putih lebih selamat digunakan pada kanak-kanak berumur lebih dari 3 tahun.

Selain lotion penghalau nyamuk yang telah disebutkan, Anda juga dapat menggunakan minyak telon untuk mengusir nyamuk.

Cara Menggunakan Losyen Penghalau Nyamuk untuk Bayi

Berikut adalah panduan untuk menggunakan losyen penghalau nyamuk untuk memastikannya selamat bagi bayi:

1. Perhatikan kandungan losyen penghalau nyamuk pada bayi

Apabila anda ingin menggunakan losyen penghalau nyamuk pada si kecil, anda perlu memperhatikan kandungan bahan aktifnya. Losyen penghalau nyamuk yang selamat untuk bayi adalah yang mengandungi DEET di bawah 30% atau picaridin di bawah 10%.

2. Sapukan lapisan nipis pada kulit bayi

Anda tidak perlu menggunakan losyen penghalau nyamuk ke seluruh badan si kecil. Cukup sapukan lapisan nipis pada bahagian badan si kecil anda yang tidak ditutupi oleh pakaian. Elakkan menggunakan losyen penghalau nyamuk ke telapak tangan, mulut dan mata bayi, atau pada kulit bayi yang mengalami luka atau jengkel.

Jangan lupa untuk memperhatikan arahan penggunaan yang tertera pada pembungkusan produk dan perhatikan had umur produk.

3. Perhatikan reaksi yang muncul pada kulit bayi

Semasa menggunakan losyen penghalau nyamuk untuk bayi, perhatikan reaksi yang berlaku. Ibu harus segera berhenti menggunakan losyen penghalau nyamuk pada anak kecil mereka, jika muncul ruam atau lebam.

Ini menunjukkan bahawa anak anda mungkin mengalami reaksi alergi atau kerengsaan. Agar ruam tidak bertambah buruk, segera bersihkan kulit bayi dengan sabun dan air bayi. Sekiranya perlu, bawa anak anda berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.

4. Elakkan menggunakan bersama dengan pelindung matahari

Agar losyen penghalau nyamuk dapat berfungsi dengan optimum, anda tidak boleh memberikan losyen itu bersama dengan pelindung matahari, misalnya ketika anda ingin membawa si kecil keluar dari rumah atau berjemur di halaman.

Sekiranya anda ingin menggunakan pelindung matahari, sapukan pelindung matahari terlebih dahulu, kemudian biarkan selama sekurang-kurangnya 30 minit. Selepas itu, anda hanya boleh menggunakan losyen penghalau nyamuk pada kulit si kecil anda.

Tidak hanya dengan lotion penghalau nyamuk, Anda juga dapat menjauhkan si kecil dari gigitan nyamuk dengan menggunakan kain kasa atau kelambu, tirai, kelambu, atau raket penghalau nyamuk.

Sebagai tambahan kepada petua di atas, anda juga perlu memperhatikan beberapa petua lain, misalnya, selalu menjauhkan losyen penghalau nyamuk dari jangkauan anak-anak dan basuh tangan anda setelah menggunakan losyen.

Jangan lupa memakaikan bayi dengan pakaian tertutup, terutama ketika berada di luar rumah. Pilih pakaian yang berwarna terang kerana warna gelap dapat menarik lebih banyak nyamuk.

Untuk memastikan losyen penghalau nyamuk yang anda gunakan selamat untuk anak kecil anda atau jika anda ragu-ragu mengenai cara menggunakan losyen yang betul, jangan ragu untuk berjumpa doktor