Keluarga

7 Makanan Booster Milk Booster yang Boleh Anda Cuba

Mampu memenuhi penyusuan eksklusif anak selama 6 bulan adalah impian seorang ibu. Namun, ada halangan yang dapat terjadi semasa proses penyusuan, termasuk pengeluaran susu yang rendah. Untuk mengatasinya, Busui boleh makan makanan penggalak susu ibu.

Penggalak Susu ibu adalah istilah untuk makanan yang dipercayai dapat melancarkan susu ibu. Selain melancarkan, makanan yang dikelaskan penggalak Susu ibu juga dapat meningkatkan kualiti susu ibu.

Pelbagai Makanan Penggalak susu ibu

Sebenarnya, pengeluaran susu rendah adalah perkara biasa. Walau bagaimanapun, ini dapat membuat ibu dalam dilema antara ingin memberi susu formula tambahan untuk kecukupan pemakanan bayinya, dan mahu bayinya terus mendapat penyusuan susu ibu selama 6 bulan penuh.

Sebelum memutuskan untuk memberi susu formula kepada bayi, tidak ada salahnya mencuba makanan penggalak susu ibu di bawah:

1. Bayam

Bayam adalah salah satu jenis sayur yang boleh digunakan Busui sebagai sayur penggalak susu ibu. Sayuran hijau ini mengandungi banyak zat besi dan sangat baik untuk ibu menyusu, terutama bagi mereka yang mengalami pendarahan berat semasa melahirkan.

Tahap zat besi yang rendah dalam darah terbukti dapat mengurangkan pengeluaran susu ibu. Zat besi adalah komponen penting hemoglobin, protein yang membawa oksigen dalam darah.

Oleh itu, kekurangan zat besi dapat mengurangkan bekalan oksigen ke tisu, termasuk kelenjar penghasil susu di payudara. Ini menjadikan pengeluaran susu ibu tidak optimum.

2. Kekacang

Jenis makanan lain yang boleh digunakan sebagai penggalak susu ibu adalah kacang buncis. Di Indonesia, makanan ini sering disebut sebagai buncis. Buncis kaya dengan fitoestrogen yang dapat merangsang pengeluaran susu ibu. Bukan hanya itu, kacang ini juga tinggi protein yang berguna untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi yang optimum.

3. Badam

Semua jenis kacang sebenarnya boleh digunakan sebagai penggalak susu ibu. Walau bagaimanapun, kacang badam termasuk yang terbaik antara lain. Kandungan asid lemak penting, protein, vitamin E, kalsium, zink, dan besi di kacang badam dapat meningkatkan pengeluaran dan kualiti susu ibu untuk bayi.

4. Beras perang

Kandungan nutrien dalam penggalak Susu ibu ini dianggap dapat menyokong kerja hormon yang bertanggungjawab dalam penghasilan susu. Jadi, pengambilan beras perang dianggap dapat membantu meningkatkan pengeluaran susu Busui.

Selain itu, beras perang juga lebih tinggi seratnya, jadi baik untuk dimakan sebagai pengganti atau campuran beras putih, terutama jika Busui juga ingin menurunkan berat badan setelah melahirkan.

5. Oat

Oat mengandungi sejumlah nutrien yang dapat membantu meningkatkan pengeluaran susu ibu, seperti serat, kalsium, zat besi, dan vitamin B oat secara rutin juga dipercayai dapat mengurangkan kegelisahan dan kemurungan. Busui boleh makan oat sebagai penggalak Menyusui sekiranya penurunan pengeluaran susu ibu yang dialami Busui mungkin disebabkan oleh tekanan.

6. Bawang putih

Tumbuhan yang telah menjadi sebahagian dari rempah memasak setiap hari juga dapat digunakan sebagai penggalak susu ibu. Apabila Busui memakannya, bawang putih akan mengubah bau dan rasa susu ibu.

Bau dan rasa bawang putih yang menyakitkan telah terbukti menjadikan beberapa bayi menyusu lebih lama. Menyusu lebih lama bermakna susu yang keluar juga lebih banyak. Ini secara automatik akan merangsang badan untuk menghasilkan lebih banyak susu juga.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa kesan ini tidak dapat dilihat pada sesetengah bayi. Sebilangan ibu malah melaporkan bahawa bayi mereka mudah sakit perut ketika mereka makan banyak bawang putih.

7. Fenugreek

Fenugreek (Trigonella foenum-graecum), atau yang sering disebut sebagai biji fenugreek, adalah salah satu penyokong susu ibu semula jadi yang baik untuk dimakan oleh Busui. Fenugreek Telah terbukti efektif dalam meningkatkan pengeluaran susu ibu dalam 24-72 jam setelah dimakan.

Bukan hanya sebagai penggalak Susu ibu, biji-bijian yang kaya dengan asam lemak omega-3 juga mempunyai banyak manfaat kesihatan yang lain dan sering digunakan untuk merawat batuk, sakit tekak, sakit haid, dan juga diabetes. Selain itu fenugreek, pelbagai jenis makanan lain, seperti adas, juga dapat digunakan untuk meningkatkan pengeluaran susu ibu.

Terdapat banyak makanan yang dipercayai boleh digunakan sebagai penggalak susu ibu. Makanan ini pada dasarnya kaya dengan nutrien dan baik untuk kesihatan Busui dan si Kecil. Busui boleh mencuba makanan ini untuk meningkatkan pengeluaran dan kualiti susu.

Walau bagaimanapun, perhatikan sama ada makanan ini mempunyai kesan sampingan atau tidak, serta apakah makanan ini mencetuskan reaksi alergi di Busui dan anak kecil anda atau tidak.

Apabila Busui merasa habis penggalak Susu ibu tidak meningkatkan pengeluaran susu dan si kecil mula menunjukkan tanda-tanda susu tidak mencukupi, Busui harus segera berjumpa doktor. Mungkin susu ibu yang sedikit ini disebabkan oleh masalah kesihatan yang memerlukan rawatan perubatan.