Keluarga

Ketahui Pemakanan dan Faedah Kacang Hijau untuk Wanita Hamil

Terdapat pelbagai faedah kacang hijau untuk wanita hamil yang tidak memerlukan tanpa ragu ragu. Kacang hijau mengandungi banyak nutrien yang bermanfaat, seperti asid folik, thiamin dan zat besi.Ketiga vitamin dan mineral ini adalah sangat zatdiperlukan wanita semasa mengandung.

Semasa hamil, makan makanan sihat harus ditingkatkan. Dianjurkan untuk makan pelbagai makanan, kerana ibu hamil memerlukan pelbagai nutrien untuk membantu pertumbuhan dan perkembangan janin yang sihat.

Kandungan kacang hijau yang berguna untuk ibu hamil

Selain pelbagai faedah di atas, kacang hijau juga dikatakan baik untuk menjadikan rambut janin lebih tebal. Walau bagaimanapun, faedah kacang hijau yang satu ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

Terdapat pelbagai faedah kacang hijau untuk wanita hamil yang dilihat dari kandungan vitamin dan nutrien di dalamnya:

  • Membantu perkembangan otak bayi

    Salah satu zat dalam kacang hijau adalah thiamin, yang juga dikenal sebagai vitamin B1. Manfaat utama thiamin adalah bahawa ia mengubah karbohidrat menjadi tenaga. Walaupun anda hamil, pengambilan thiamin yang mencukupi akan membantu menjaga kesihatan bayi anda semasa lahir. Selain berperanan dalam menjaga fungsi otot, sistem saraf, dan jantung pada wanita hamil, fungsi thiamin juga penting dalam membantu perkembangan otak bayi.

  • Cegah berat lahir rendah dan kelahiran pramatang

    Manfaat kacang hijau untuk wanita hamil tidak kurang pentingnya, iaitu sebagai sumber zat besi. Wanita hamil harus mendapat zat besi tambahan untuk pertumbuhan plasenta dan perkembangan janin, terutama pada trimester kehamilan kedua dan ketiga.Kurang zat besi semasa mengandung akan meningkatkan risiko bayi dengan berat lahir rendah, kelahiran pramatang dan kematian bayi. Semasa mengandung, wanita hamil memerlukan lebih banyak zat besi, iaitu sekitar 25 mg sehari.

  • Mencegah kecacatan kelahiran pada bayi

    Asid folik yang terkandung dalam kacang hijau sangat diperlukan semasa kehamilan, sehingga sering disebut sebagai bahan pahlawan bagi wanita hamil. Satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan asid folik sebelum kehamilan dapat membantu mencegah kecacatan kelahiran termasuk kecacatan tiub saraf, seperti spina bifida, encephalocele dan anencephaly. Pengambilan asid folik sebanyak 400 mcg sehari sebelum dan semasa kehamilan akan membantu mengelakkan bayi dilahirkan dengan kelainan pada otak dan saraf tunjang.

Terdapat pelbagai nutrien yang boleh diambil sebagai khasiat kacang hijau untuk ibu hamil. Setelah mengetahui kandungan khasiatnya, anda pasti tidak perlu teragak-agak untuk makan kacang hijau semasa hamil. Anda boleh menjadikan kacang hijau sebagai pengambilan tambahan dalam menu harian, selain buah-buahan dan sayur-sayuran. Rundingan lebih lanjut dengan pakar sakit puan, untuk mendapatkan nasihat mengenai pemakanan yang betul semasa kehamilan.