Keluarga

5 Cara Mengajar Kanak-kanak Bercakap

Keupayaan bercakap adalah salah satu kebolehan terpenting pada anak-anak. Anda boleh mempertimbangkan cara-cara berikut untuk mengajar anak-anak bercakap, supaya si kecil dapat bercakap dengan lebih lancar dan mempunyai lebih banyak perbendaharaan kata.

Salah satu cara yang boleh dilakukan untuk mengajar dan merangsang kanak-kanak untuk mula bercakap adalah dengan mengajak mereka bercakap. Tetapi selain itu, sebenarnya terdapat banyak cara lain yang dapat dilakukan agar kemahiran bertutur pada kanak-kanak dapat berkembang dengan lebih cepat.

Perkembangan Pertuturan dan Cara Mengajar Kanak-kanak

Kemahiran bertutur kanak-kanak akan terus berkembang seiring bertambahnya usia. Sekiranya pada usia 6 bulan anak kecil anda sudah mulai dapat mengucapkan perkataan "ba-ba" atau "ma-ma", maka pada usia 12 bulan dia mungkin sudah dapat mengucapkan satu atau beberapa kata mudah dan dapat memberi respons terhadap apa yang anda katakan dengan lebih baik.

Perkembangan kemampuan pertuturan Si Kecil ini tentunya tidak lepas dari bimbingan ibu bapa. Supaya kemampuan bercakap anak anda dapat berkembang dengan lebih cepat, berikut adalah beberapa cara yang boleh anda cuba:

 • Ajak kanak-kanak bercakap atau bercakap

  Anda boleh mulakan dengan mengajak anak kecil anda untuk membicarakan apa yang berlaku kepadanya pada hari itu. Contohnya, pada waktu malam sebelum tidur, cubalah membincangkan apa yang telah dilakukan oleh anak kecil anda sepanjang hari. Bermula dari permainan yang dilakukan, dengan siapa si kecil bermain. Cuba tanyakan soalan terbuka, yang lebih banyak menjawab daripada "ya" dan "tidak", supaya si kecil dapat bercakap lebih banyak.

 • Membaca cerita

  Tidak pernah terlalu awal untuk membaca cerita kepada anak kecil anda, walaupun dia belum dapat bercakap. Anda boleh mulakan dengan membaca buku-buku mudah yang mengandungi lebih banyak gambar daripada cerita. Selain menjadi cara untuk mengajar kanak-kanak bercakap, memperkenalkan buku dari usia muda akan mengembangkan minat mereka terhadap buku.

 • Menulis cerita bersama

  Susun cerita dengan membawa pelbagai watak, konflik, dan pengembaraan. Kisahnya, tentu saja, menarik minat si Kecil dan tidak menakutkan.

 • Mendengarkan muzik bersama

  Umumnya, kanak-kanak suka muzik dan pergerakan. Ketika mereka mendengarkan lagu-lagu untuk anak-anak, seperti "Little Star" atau "My Hat is Round," mereka belajar tentang irama, bahasa, dan dunia di sekitar mereka.

 • Bersoal jawab

  Anda juga boleh membawa anak-anak anda mengunjungi muzium, taman permainan, atau kebun binatang, untuk membuka cakerawala pengetahuan si kecil dan mengajarnya perkara baru. Rasa ingin tahu akan memprovokasi dia untuk mula bertanya.

Di samping itu, untuk melatih kemampuan dan minat bertutur anak-anak, ibu bapa juga perlu menjadi pendengar yang baik. Apabila anak merasa dihargai dan didengar oleh ibu bapa mereka, mereka akan lebih bersemangat dan senang bercerita atau berbual.

Ibu bapa boleh mengajak anak-anak berbincang sejak usia dini. Walaupun anda tidak memahami makna kata-kata yang anda katakan, si kecil anda akan menyerap apa yang didengarnya.

Penyelidikan menunjukkan bahawa bayi dalam keluarga yang banyak bercakap akan mempunyai tahap IQ yang lebih tinggi pada usia 3 tahun, berbanding bayi dalam keluarga yang pendiam.

Sekiranya perkembangan anak anda kelihatan lambat atau tidak sebagus anak-anak lain seusianya, disarankan untuk berjumpa dengan pakar pediatrik agar pemeriksaan dapat dilakukan dan rawatan yang sesuai diberikan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found