Kesihatan

Ketahui Cedera Hamstring dan Cara Mengatasinya

Kecederaan hamstring adalah keadaan apabila tiga otot di bahagian belakang paha terseliuh atau ditarik. Sebilangan besar kecederaan hamstring akan sembuh dengan sendirinya. Namun, untuk membantu melegakan simptom, ada beberapa cara yang dapat dilakukan dengan mudah.

Kecederaan hamstring sering berlaku dalam sukan yang memerlukan pemain berlari dan berhenti secara tiba-tiba secara berterusan. Contohnya ialah bola sepak, bola keranjang, tenis, badminton, menari, dan berlari.

Proses Kecederaan Hamstring

Dalam aktiviti seharian, seperti berdiri dan berjalan, otot hamstring tidak banyak digunakan. Tetapi, ketika kita menekuk lutut, berlari, melompat, dan memanjat, otot hamstring menjadi sangat aktif dan banyak digunakan.

Kecederaan hamstring biasanya berlaku kerana pergerakan atau pergerakan secara tiba-tiba yang melebihi had ketika seseorang melakukan aktiviti fizikal ini.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, kecederaan pada otot ini juga dapat terjadi secara beransur-ansur atau ketika seseorang melakukan gerakan lambat yang terlalu cepat, seperti regangan terlalu banyak.

Kecederaan hamstring boleh dialami oleh sesiapa sahaja, tetapi umumnya lebih kerap berlaku pada atlet atau ahli sukan. Berdasarkan keparahannya, kecederaan hamstring dibahagikan kepada tiga kategori, iaitu:

  • Kategori I: otot hamstring sedikit diregangkan atau ditarik. Kecederaan dalam kategori ini memerlukan pemulihan selama beberapa hari.
  • Kategori II: otot hamstring yang terkoyak separa. Kecederaan dalam kategori ini memerlukan pemulihan beberapa minggu hingga beberapa bulan.
  • Kategori III: air mata berlaku pada semua otot. Kecederaan kategori ini juga memerlukan pemulihan beberapa minggu hingga beberapa bulan.

Simptom Cedera Hamstring dan Cara Mengubatinya

Apabila anda mengalami kecederaan hamstring, anda mungkin merasa sakit di bahagian belakang paha dan di bawah punggung anda. Sekiranya cedera hamstring kecil, sakitnya biasanya kurang teruk dan anda mungkin masih boleh bergerak.

Walau bagaimanapun, jika kecederaan hamstring cukup parah, rasa sakitnya sangat menyakitkan sehingga menyukarkan penderita untuk berdiri, berjalan, atau meluruskan kaki. Otot paha yang cedera juga kelihatan bengkak dan lebam.

Kecederaan hamstring ringan hingga sederhana biasanya sembuh sendiri dalam beberapa hari. Namun, untuk mengurangkan kesakitan yang timbul, anda boleh menggunakan cara berikut:

  • Sapukan ais ke kawasan yang cedera untuk mengurangkan rasa sakit dan bengkak. Lakukan setiap 3-4 jam selama 20-30 minit sehingga rasa sakit mereda.
  • Tekan tekanan dengan menggunakan pembalut elastik ke kawasan yang cedera.
  • Letakkan kaki anda di atas bantal ketika duduk atau berbaring, supaya lebih tinggi dari badan anda.
  • Ambil ubat penghilang rasa sakit, seperti paracetamol, mengikut arahan untuk menggunakan ubat atau nasihat doktor.
  • Jangan memaksa diri untuk melakukan aktiviti, terutamanya aktiviti fizikal yang berat.
  • Setelah rasa sakit dan bengkak reda, lakukan senaman regangan dan penguat seperti yang disyorkan oleh doktor anda.

Beberapa langkah di atas secara amnya dapat membantu mempercepat pemulihan kecederaan hamstring ringan atau sederhana.

Namun, jika anda mengalami kecederaan hamstring yang teruk, terutama jika menyukarkan anda berjalan atau menggerakkan otot paha anda, anda harus berjumpa doktor agar kecederaan anda dapat diubati dengan tepat.

Untuk merawat kecederaan hamstring yang diklasifikasikan sebagai teruk, doktor anda mungkin mengesyorkan anda untuk menggunakan alat pejalan kaki untuk beberapa waktu, menjalani fisioterapi, memberi ubat, untuk melakukan prosedur pembedahan, jika terdapat koyakan pada otot hamstring.

Ingat, untuk mengurangkan risiko kecederaan hamstring, lebih baik memanaskan badan atau melakukan regangan secukupnya sebelum melakukan senaman. Selain itu, anda juga disarankan untuk berhenti bersenam sekiranya anda merasa sakit di bahagian belakang paha.