Kehidupan yang sihat

Ketahui Keupayaan Ambidextrous dan Cara Melatihnya

Ambidextrous adalah kemampuan di mana seseorang dapat menggunakan kedua tangan dengan baik, tangkas, dan seimbang dalam melakukan pelbagai pekerjaan. Orang yang mempunyai kemampuan ini juga boleh menulis dengan lancar menggunakan tangan kanan dan kiri.

Seseorang biasanya menggunakan salah satu tangan yang dominan untuk melakukan tugas, baik tangan kanan atau kiri. Walau bagaimanapun, pada orang ambidextrous kedua-dua tangan sama-sama boleh dipercayai.

Bukan hanya semasa menulis, orang yang ambidextrous juga boleh menggunakan kedua tangan untuk melakukan aktiviti atau kemahiran lain, seperti melukis, memotong, mengangkat objek, melempar bola, atau bermain alat muzik.

Menyebabkan Seseorang Boleh Mempunyai Kebolehan Ambidextrous

Ambidextrous dikelaskan sebagai salah satu kelebihan yang sangat jarang berlaku. Dianggarkan bahawa hanya sekitar 1% orang di seluruh dunia yang memiliki kemampuan ini. Sehingga kini, faktor-faktor yang menyebabkan seseorang mempunyai kemampuan ambidextrous masih belum diketahui dengan jelas.

Orang yang mempunyai kemampuan ambidextrous biasanya mempunyai satu ibu bapa, saudara kandung, atau keluarga kandung yang juga mempunyai kebolehan yang serupa.

Selain itu, faktor persekitaran juga boleh menjadikan seseorang ambidextrous. Contohnya, seorang kanak-kanak kidal akhirnya dapat menulis dan menggunakan kedua tangan dengan baik, jika dia terbiasa menggunakan tangan kanannya di sekolah.

Begitu juga dengan pegawai perubatan, seperti doktor dan jururawat, dari masa ke masa mereka juga boleh menjadi ambidextrous kerana mereka terbiasa dengan tindakan tertentu, seperti pembedahan, yang mengharuskan mereka menggunakan kedua tangan dengan betul.

Contoh lain adalah pada orang yang mengalami kecederaan teruk pada tangan yang dominan. Apabila tangan tidak dapat berfungsi dengan baik, otak dan badan seseorang akan menyesuaikan diri dengan menggunakan tangan yang tidak dominan agar dapat bergerak dengan lancar.

Keupayaan ini akan terbentuk dengan lebih cepat, sekiranya orang itu rajin berlatih atau mengikuti terapi pekerjaan.

Keupayaan ambidextreous Ia juga dikatakan berkaitan dengan penyakit tertentu, seperti ADHD dan disleksia. Namun, perkara ini masih perlu disiasat lebih lanjut.

Cara Melatih Kebolehan Ambidextrous

Terdapat beberapa cara dan latihan yang boleh dilakukan untuk melatih dan mengasah kemahiran ambidextrous, termasuk:

1. Amalan menulis

Adakah tangan dominan anda semasa menulis atau melukis tangan kanan anda? Sekiranya ada, sekarang anda boleh cuba berlatih menulis atau melukis menggunakan tangan kiri. Sebaliknya.

Cuba tulis huruf dan nombor satu persatu dengan tangan dominan anda, kemudian gunakan yang lain. Lakukan latihan ini sehingga hasil penulisan anda sama dengan menggunakan tangan kiri atau kanan anda. Sekiranya anda merasa mampu, cuba mulakan latihan menulis beberapa perkataan atau ayat.

2. Latihan melukis

Dalam latihan ini, anda boleh memulakan dengan membuat garis, bulatan, dan bentuk simetri lain, seperti kotak, segitiga, atau segi empat tepat, dengan tangan yang tidak dominan.

Sekiranya tangan yang tidak dominan cukup mampu membuat garis atau bulatan, langkah seterusnya anda boleh berlatih menggambar beberapa objek atau objek di sekeliling anda dengan baik.

3. Amalkan menggosok gigi

Sekiranya anda biasanya menggunakan tangan dominan anda untuk menggosok gigi, cuba gunakan tangan yang tidak dominan kali ini. Anda mungkin merasa tidak selesa dan sukar ketika pertama kali mencubanya. Namun, cubalah bersabar dan lakukannya secara teratur, sehingga nanti anda dapat menggosok gigi dengan tangan kanan atau kiri.

4. Berlatih mengambil sesuatu

Sekarang anda pandai menulis, menggambar, dan menggosok gigi, inilah masanya untuk berlatih mengambil barang atau melakukan apa sahaja dengan tangan yang tidak dominan.

Bermula dari memegang celup ketika mandi, mengambil air minum, menyikat rambut, memakai solek, atau aktiviti lain sehingga anda benar-benar membiasakan diri dan menjadi seorang. ambidextrous.

Itulah beberapa petua dan cara yang boleh anda lakukan untuk mempraktikkan kemampuan menggunakan kedua tangan anda secara seimbang. Sekiranya anda ingin mencuba kaedah lain atau masih mempunyai pertanyaan mengenai kebolehan ambidexterous, Anda juga boleh berjumpa doktor.