Kesihatan

Mengenal Gamofobia, Takut pada Komitmen dan Perkahwinan

Berhati-hati dalam membuat keputusan untuk berkomitmen dan berkahwin adalah perkara biasa. Walau bagaimanapun, jika anda terlalu takut, anda mungkin akan mengalami gamofobia. Ayuh, tahu apa tanda-tandanya gamofobia dan bagaimana membetulkannya!

Gamofobia adalah ketakutan yang berlebihan untuk melakukan dan berkahwin. Fobia ini boleh timbul akibat trauma dari kegagalan hubungan masa lalu atau pengalaman masa kecil, seperti melihat hubungan ibu bapa yang buruk atau perceraian.

Sebilangan besar orang yang gamofobia berfikir bahawa perkahwinan hanya akan menambahkan masalah baru yang tidak dapat diselesaikan dan mereka tidak mahu terjebak dalam hubungan yang dianggap rumit.

Kenali Tanda-Tanda Gamofobia

Bukan sekadar ketakutan biasa, ketakutan yang dialami oleh seseorang gamofobia jangka panjang dan memberi kesan langsung kepada kehidupan peribadi mereka, termasuk sekolah atau tempat kerja, sekurang-kurangnya 6 bulan atau lebih.

A gamofobia juga akan menunjukkan beberapa gejala psikologi yang berlaku secara konsisten, termasuk:

 • Merasa kegelisahan yang berlebihan dan tidak terkawal ketika memikirkan komitmen dan hubungan masa depan
 • Elakkan semua perbincangan mengenai perkahwinan
 • Sentiasa memikirkan kerosakan hubungan
 • Rasa tertekan ketika dalam hubungan
 • Mengakhiri hubungan baik kerana perlunya "lari"
 • Elakkan hubungan yang serius dan lebih suka hubungan tanpa status

Selain itu, dengan hanya memikirkan komitmen dan perkahwinan, a gamofobia kemungkinan mengalami gejala fizikal, seperti:

 • Jantung berdegup kencang
 • Berpeluh
 • Susah bernafas
 • Sakit dada
 • Pening
 • Mual

Cara Mengendalikan Gamofobia

Walaupun pesakit gamofobia sangat takut untuk melakukan, tidak bermaksud mereka enggan terlibat secara romantis dengan seseorang. Ramai di antara mereka juga memilih untuk terus berkencan dengan pasangan mereka tanpa ada rancangan untuk berkahwin. Malah, ada juga yang suka menjalani kehidupan dengan tetap bujang.

Sekiranya anda seorang gamofobia dan dalam hubungan, perkara yang paling penting adalah memberitahu pasangan anda sejak awal mengenai keadaan dan pilihan hidup anda yang membuat anda bahagia. Ini dilakukan sebagai usaha untuk mengelakkan hantu dan menyakiti pasangan anda.

Namun, jika anda mahu mengatasi gamofobia Sekiranya anda mengalami dan ingin belajar membuat komitmen serius dalam hubungan anda, ada beberapa cara yang dapat membantu, termasuk:

Terapi diri

Terapi diri adalah kaedah terbaik untuk mengenal pasti kemungkinan sebab mengapa komitmen atau perkahwinan menjadi ketakutan besar dalam hidup anda. Selepas itu, fikirkan apa yang sebenarnya anda mahukan dan perlukan dalam hubungan.

Terapi pasangan

Sekiranya anda dan pasangan anda ingin menjalin hubungan yang berkomitmen untuk berkahwin, tetapi ada yang menghalangi dan menghalangi anda untuk mengambil langkah ke arah komitmen, terapi pasangan mungkin untuk anda.

Supaya anda dan pasangan dapat berlatih membuat komitmen bersama, cubalah yang berikut:

 • Luangkan hujung minggu bersama, misalnya di luar bandar.
 • Biasakan memegang tangan di khalayak ramai atau di sekitar orang yang anda kenal.
 • Bercakap tentang perkara yang ingin anda lakukan bersama semasa percutian.
 • Buat rancangan setiap kali anda melakukan aktiviti dengan pasangan anda dalam seminggu, 2 minggu, atau sebulan sebelumnya, untuk mencabar diri anda untuk menjalani rancangan tersebut.
 • Cuba berjalan-jalan sambil melihat pangsapuri atau rumah, dan fikirkan bagaimana rasanya berkongsi rumah dengan pasangan anda.

Berunding dengan ahli terapi

Sekiranya anda menghadapi masalah, anda boleh meminta bantuan daripada ahli psikologi atau psikiatri untuk mengatasi fobia yang anda alami. Seorang psikologi atau psikiatri dapat membantu meneroka sebab-sebab mengapa anda takut melakukan dan mencari jalan untuk mengatasinya. Contohnya, dengan memberikan kaunseling, psikoterapi, atau terapi tingkah laku kognitif.

Ubat biasanya tidak diperlukan dalam rawatan fobia tertentu. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami serangan panik, kegelisahan, dan kemurungan, psikiatri anda mungkin memberi ubat antidepresan.

Jadi, jika pasangan anda atau anda sendiri mengalami keadaannya gamofobia dan sukar untuk mengatasinya sendiri, jangan teragak-agak untuk berjumpa dengan ahli psikologi untuk mendapatkan nasihat dan rawatan yang tepat, supaya anda dan pasangan anda dapat melaksanakan komitmen bersama tanpa halangan.