Kehidupan yang sihat

Mengenal Syringoma pada Kulit dan Cara Mengubatinya

Syringoma adalah tumor jinak dalam bentuk ketulan kecil dan padat pada kulit di sekitar mata, pipi, leher, dada, perut, kaki dan tangan,atau di sekitar alat kelamin. Ini bisa sama warna dengan kulit, tetapi juga bisa kelihatan kekuningan, coklat, putih, atau kemerahan.

Benjolan syringoma biasanya muncul dalam kumpulan pada kulit dan tersebar di beberapa bahagian badan. Tumor jinak ini boleh berlaku pada sesiapa sahaja, tetapi lebih kerap berlaku pada remaja dan wanita.

Syringoma pada umumnya tidak gatal atau menyakitkan, dan tidak berpotensi menjadi barah. Tetapi dalam beberapa kes yang jarang berlaku, benjolan syringoma boleh gatal, terutama ketika penghidapnya berkeringat.

Punca dan Faktor Risiko Syringoma

Syringoma boleh berlaku kerana sel-sel di kelenjar peluh terlalu aktif, menyebabkan benjolan atau tumor jinak di permukaan kulit. Terdapat beberapa keadaan yang membuat seseorang lebih berisiko menghidap syringoma:

  • Sejarah keluarga syringoma (turun temurun)
  • Sindrom Down
  • Diabetes mellitus
  • Sindrom Marfan Sindrom
  • Sindrom Ehlers-Danlos

Di samping itu, perubahan hormon juga dianggap memberi kesan pada permulaan syringoma. Inilah sebab mengapa syringoma lebih kerap berlaku pada remaja dan wanita semasa haid atau kehamilan (terutamanya syringoma vagina).

Cara Merawat Syringoma

Syringoma adalah tumor jinak dan tidak berbahaya seperti yang dijelaskan di atas. Namun, kerana penyakit ini boleh kelihatan serupa dengan gangguan kulit yang lain, seperti jerawat dan milia, maka perlu berjumpa doktor.

Setelah diagnosis syringoma disahkan, ada dua cara yang boleh dirawat oleh doktor, iaitu:

Pentadbiran ubat-ubatan

Memohon TCA (tasid richloroacetic) dalam syringoma secara berkala selama beberapa hari seperti yang disyorkan oleh doktor boleh menyebabkan benjolan ini mengecut dan kemudian jatuh.

Doktor anda juga boleh menetapkan ubat jerawat, seperti tablet isotretinoin atau krim topikal yang mengandungi tretinoin, untuk memperbaiki penampilan kulit di sekitar syringoma. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan ini tidak boleh digunakan oleh wanita yang sedang hamil atau yang merancang untuk hamil.

Rawatan perubatan

Berikut adalah beberapa tindakan perubatan yang boleh diambil untuk merawat syringoma:

1. Dermabrasi& mengelupas

Prosedur ini dilakukan dengan menggosok lapisan kulit atas syringoma sehingga tumor terhakis dan dapat dikeluarkan dari permukaan kulit. Selain dermabrasi, syringoma juga dapat dirawat dengan: mengelupas.

2. Pembedahan laser

Prosedur ini menggunakan sinar laser untuk menghasilkan haba, yang membakar dan memusnahkan syringoma. Kaedah ini dianggap mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menyebabkan tisu parut.

3. Pembedahan Elektronik (cauterization)

Prosedur cauterization menggunakan peranti dengan hujung seperti jarum. Alat ini akan mengalir, untuk membakar atau memotong syringoma.

4. Elektrodkasi dan kuretasi

Prosedur ini serupa dengan cauterization, tetapi setelah membakar benjolan syringoma, doktor juga akan mengikis atau mengikisnya. Kaedah ini boleh digunakan sekiranya syringoma cukup dalam lapisan kulit.

5. Cryotherapy (pembedahan beku)

Ini dilakukan dengan membekukan syringoma menggunakan nitrogen cair sehingga benjolan dilepaskan.

6. Operasi

Ini adalah kaedah pembedahan biasa dengan pisau bedah. Pembedahan syringoma biasanya menggunakan anestesia tempatan. Kesan sampingan prosedur ini termasuk sakit, pendarahan, dan pembentukan tisu parut pada kulit.

Walaupun benjolan syringoma dapat dikeluarkan dengan beberapa rawatan di atas, ia sering muncul kembali.

Sekiranya penghidapnya tidak merasa terganggu, sebenarnya syringoma tidak perlu dikeluarkan. Namun, jika keadaan ini menyebabkan keluhan atau mengurangkan keyakinan diri, berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan rawatan yang tepat.