Kesihatan

Ketahui vaksin mRNA dan bagaimana ia berfungsi

Vaksin mRNA adalah sejenis vaksin yang dikembangkan untuk merawat atau mencegah penyebaran COVID-19. Vaksin ini adalah jenis vaksin baru yang kandungannya berbeza dengan jenis vaksin lain.

Vaksin biasanya mengandungi virus atau kuman penyebab penyakit yang telah dilemahkan atau dibunuh. Walau bagaimanapun, vaksin mRNA (utusan RNA) adalah vaksin dengan teknologi atau varian baru.

Vaksin mRNA tidak menggunakan virus atau kuman yang dilemahkan atau dibunuh, melainkan komponen bahan genetik yang direkayasa untuk menyerupai kuman atau virus tertentu. Oleh itu, vaksin ini dapat mencetuskan reaksi imun seperti virus dan kuman yang lemah pada vaksin biasa.

Jenis vaksin ini sedang dikembangkan sebagai vaksin virus Corona untuk mencetuskan tindak balas imun untuk melawan penyakit COVID-19.

Bagaimana vaksin mRNA berfungsi

Vaksin mRNA diberikan melalui suntikan ke otot, biasanya di bahagian atas lengan.

Setelah memasuki badan, mRNA dari vaksin yang ditangkap oleh sel imun akan mengarahkan sel-sel ini untuk dihasilkan lonjakan protein. Protein ini adalah protein yang membentuk sebahagian daripada permukaan virus Corona.  

Selanjutnya, setelah sel-sel imun badan mengenali komponen-komponen ini, sistem kekebalan tubuh akan menghasilkan antibodi khusus untuk melawan virus Corona.

Dengan memberikan vaksin mRNA, diharapkan tubuh akan lebih cepat mengesan dan memusnahkan virus Corona ketika Anda terkena virus, sehingga Anda dapat menghindari COVID-19. Setelah memberikan vaksin ini, anda boleh menjalani ujian serologi untuk menentukan sama ada badan anda telah menghasilkan reaksi imun terhadap virus Corona. Walau bagaimanapun, ujian ini tidak wajib bagi semua orang.

Sebelum digunakan sebagai vaksin untuk COVID-19, teknologi vaksin mRNA telah banyak dikaji keberkesanannya terhadap selesema, Zika, rabies, dan influenza. sitomegalovirus (CMV). Vaksin ini juga digunakan oleh penyelidik untuk mencetuskan reaksi sistem imun terhadap sel-sel tumor.

Kelebihan dan Kekurangan Vaksin mRNA

Vaksin mRNA mempunyai kelebihan dan kekurangan. Kelebihan vaksin mRNA adalah:

 • Jenis vaksin ini mudah dibuat kerana boleh dikembangkan di makmal dengan menggunakan bahan yang sedia ada.
 • Harganya murah.
 • Vaksin mRNA tidak menyebabkan jangkitan kerana tidak mengandungi virus atau bakteria.
 • Penyelidikan setakat ini menunjukkan bahawa vaksin mRNA selamat untuk orang tua.

Sebaliknya, vaksin mRNA juga mempunyai beberapa kekurangan, iaitu:

 • Vaksin ini mesti disimpan pada suhu yang sangat sejuk -70 ° Celsius atau lebih rendah, memerlukan bekas penyejuk khas. Ini boleh menjadi cabaran bagi negara yang tidak mempunyai peralatan seperti itu, terutama negara membangun.
 • Vaksinasi perlu dilakukan lebih dari sekali.
 • Vaksin mRNA hanya boleh diberikan kepada kumpulan umur 16 tahun ke atas.

Keselamatan Vaksin mRNA

Beberapa waktu lalu terdapat khabar angin bahawa vaksin mRNA dapat merosakkan DNA manusia, tetapi ini belum terbukti benar.

Vaksin mRNA tidak berpengaruh pada komponen genetik atau DNA tubuh manusia, kerana sel imun tubuh akan menyingkirkan komponen vaksin mRNA sebaik sahaja vaksin berfungsi dan berjaya mewujudkan kekebalan terhadap penyakit.

Namun, seperti vaksin lain, vaksin mRNA juga boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan, seperti:

 • Sakit, bengkak, atau kemerahan di tempat suntikan
 • Keletihan
 • Sakit kepala
 • Sakit otot
 • Sakit sendi
 • Menggigil atau demam
 • Mual

Selagi pandemi COVID-19 masih berlanjutan, jangan lupa untuk selalu menggunakan protokol kesihatan di mana sahaja anda berada, terutamanya ketika melakukan aktiviti di luar rumah.

Sekiranya anda mempunyai sejarah kontak dengan pesakit COVID-19 atau mengalami gejala batuk, demam, suara serak, anosmia, atau sesak nafas, segera hubungi pusat rawatan kesihatan terdekat untuk mendapatkan pemeriksaan COVID-19.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai vaksin mRNA, anda boleh berbual terus dengan doktor atau membuat temu janji dengan doktor dalam aplikasi ALODOKTER.