Keluarga

Ketahui Kebaikan Yoga untuk Wanita Hamil

Wanita hamil perlu terus aktif untuk mengekalkan kecergasan fizikal. Salah satunya adalah melakukan yoga untuk wanita hamil. Yoga kehamilan tidak hanya berguna untuk mengekalkan tubuh yang sihat semasa hamil, tetapi juga mempersiapkan kelahiran dan membantu menjaga kesihatan janin.

Semasa mengandung, tubuh wanita akan mengalami pelbagai perubahan yang boleh memberi kesan kepada kesihatan. Salah satu cara untuk menjaga kesihatan semasa kehamilan, kesihatan fizikal dan mental adalah dengan melakukan yoga untuk wanita hamil.

Kelebihan Yoga untuk Wanita Hamil

Yoga untuk wanita hamil dapat meningkatkan kekuatan dan kelenturan badan. Pergerakan yoga untuk wanita hamil menjadikan latihan untuk wanita hamil sebagai latihan yang baik untuk melakukan pernafasan dan membantu proses persalinan menjadi lebih tenang, lebih mudah, dan lebih lancar.

Manfaat yoga lain untuk wanita hamil adalah:

 • Melancarkan peredaran darah.
 • Membantu memperbaiki postur.
 • Meningkatkan kualiti tidur.
 • Mengurangkan tekanan dan kegelisahan, terutama yang berkaitan dengan kehamilan dan kelahiran anak.
 • Meringankan keluhan pada wanita hamil, seperti sakit belakang, sesak nafas, sakit kepala, sakit pelvis, dan loya.
 • Mengurangkan risiko komplikasi kehamilan, seperti melahirkan bayi pramatang dan bayi berat lahir rendah.
 • Menurunkan tekanan darah.

Selain bermanfaat untuk kecergasan fizikal, yoga untuk wanita hamil yang dilakukan bersama dengan wanita hamil yang lain dapat menyokong keadaan emosi. Mengikuti kelas yoga untuk wanita hamil dapat memotivasi wanita hamil untuk terus aktif.

Peraturan Yoga Ibu mengandung

Masa terbaik untuk memulakan yoga untuk wanita hamil adalah pada trimester kehamilan kedua atau 14 minggu ke atas. Walaupun terdapat beberapa gerakan yoga yang lembut dan selamat dilakukan pada trimester pertama kehamilan, wanita hamil, terutama mereka yang belum pernah mencuba yoga sebelumnya, disarankan untuk menunggu hingga trimester kedua.

Semasa melakukan yoga untuk wanita hamil, perhatikan perkara berikut:

 • Lakukan yoga untuk wanita hamil sambil ditemani oleh tenaga pengajar. Mulakan dengan perlahan dan lembut, dengan melakukan pernafasan perut.
 • Tarik nafas dalam-dalam perlahan-lahan melalui hidung sehingga udara memenuhi perut anda, kemudian hembuskan perlahan-lahan melalui hidung anda. Latihan pernafasan ini dapat mengurangkan kesakitan dan membuat wanita hamil dapat tetap tenang semasa melahirkan nanti.
 • Pergerakan yoga untuk wanita hamil dirancang untuk meregangkan, bukan otot yang tegang. Tetapi ingat, elakkan pose yang meregangkan otot, terutama otot perut. Sekiranya anda merasa tidak selesa atau sakit, hentikan senaman dengan segera.
 • Elakkan berbaring terlalu lama. Berbaring di punggung boleh memberi tekanan pada saluran darah besar di perut dan mengurangkan aliran darah ke rahim. Kedudukan ini juga dapat membuat wanita hamil merasa pening, sesak nafas, dan mual.
 • Sekiranya anda merasa panas, mual, kering, mengalami sakit perut, keluar atau darah dari faraj, segera berhenti bersenam.
 • Yoga untuk wanita hamil disarankan dilakukan 3-5 kali seminggu selama 30 minit. Amalan harian juga dibenarkan, asalkan tidak berlebihan.

Sentiasa sediakan air minum ketika bersenam, hindari senaman yang berlebihan, dan jangan memaksakan diri. Sekiranya anda sukar bernafas atau bercakap semasa melakukan yoga untuk wanita hamil atau sukan lain, itu adalah tanda bahawa senaman yang anda lakukan terlalu berat, jadi segera berhenti dan berehat.

Memandangkan keadaan setiap wanita hamil tidak sama, anda harus terlebih dahulu berunding dengan pakar kandungan anda sebelum memutuskan untuk mengikuti kelas yoga untuk wanita hamil. Bagi wanita hamil yang mempunyai sejarah keguguran atau komplikasi semasa kehamilan, doktor boleh mencadangkan pilihan latihan lain.