Kehidupan yang sihat

Ketahui Pelbagai Cara Menghilangkan Jerawat Dengan Cepat

Jerawat sering menyebabkan rasa tidak selesa dan mengganggu penampilan. Walaupun boleh hilang dengan sendirinya, tidak sedikit orang yang mencari cara untuk menghilangkan jerawat dengan cepat. Lalu, bagaimana cara menghilangkan jerawat dengan cepat?

Jerawat adalah salah satu masalah kulit yang paling biasa, baik pada lelaki dan wanita. Jerawat boleh muncul ketika pori-pori kulit tersumbat oleh minyak semula jadi kulit atau sebum berlebihan, sel kulit mati, dan bakteria. Selain kawasan muka, jerawat juga boleh muncul di beberapa bahagian badan yang lain, seperti dada, punggung, dan bahu.

Jerawat biasanya hilang sendiri dalam beberapa hari hingga beberapa minggu. Walau bagaimanapun, ini boleh menyebabkan jerawat kekal pada kulit untuk masa yang lama. Sekiranya tidak dirawat, jerawat juga kadang-kadang boleh muncul semakin parah.

Oleh itu, apabila jerawat muncul, banyak orang ingin menghilangkan jerawat pada kulit mereka dengan cepat.

Cara Pantas untuk Menghilangkan Jerawat

Sekiranya anda terganggu dengan penampilan jerawat di wajah atau badan anda, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan jerawat dengan cepat, iaitu:

1. Bersihkan wajah anda dengan kerap

Bahagian badan yang sering mendapat jerawat adalah kawasan muka. Oleh itu, untuk menjadikan jerawat di wajah anda hilang dengan cepat, anda boleh membersihkan wajah anda secara berkala 2 kali sehari, terutama setelah wajah anda berminyak atau berpeluh.

Semasa mencuci muka, pilih produk pencuci muka yang khusus untuk jerawat, seperti pencuci muka yang mengandungi sulfur atau asid salisilik. Hari ini, banyak produk pembersih wajah juga mengandungi ekstrak tumbuhan dan minyak pati, seperti timol dan terpineol, untuk faedah tambahan membersihkan jerawat.

Elakkan mencuci muka terlalu kerap kerana boleh menjadikan kulit wajah lebih berminyak dan mudah teriritasi. Ini dapat memburukkan lagi jerawat yang muncul di wajah anda dan membuat jerawat kekal lebih lama.

2. Menggunakan ubat jerawat

Salah satu pilihan untuk menghilangkan jerawat dengan cepat adalah dengan menggunakan ubat jerawat tanpa resep, seperti krim, salap, atau gel yang mengandungi asid salisilat, benzoil peroksida, sulfur, dan asid azaleat atau asid azaleik.

Sekiranya ubat-ubatan ini tidak berfungsi untuk menghilangkan jerawat, cubalah berjumpa dengan pakar dermatologi. Untuk menghilangkan jerawat yang muncul di kulit anda dengan cepat, doktor anda mungkin memberi ubat seperti tretinoin, antibiotik, atau pil kawalan kelahiran.

3. Menggunakan bahan semula jadi

Terdapat beberapa bahan semula jadi yang boleh digunakan untuk menghilangkan jerawat. Salah satu ramuan ini adalah minyak pati.

Jenis minyak pati tertentu mengandungi bahan yang mempunyai sifat antibakteria dan anti-radang, sehingga dapat digunakan untuk menghilangkan jerawat dengan cepat. Jenis minyak pati ini biasanya dibuat dari bahan-bahan tertentu, seperti: minyak pokok teh, kayu manis, thyme, dan mawar dan lavender.

Selain minyak pati, bahan semula jadi lain, seperti ekstrak teh hijau, madu, dan lidah buaya, juga dapat digunakan untuk menghilangkan jerawat dengan cepat.

Cara menggunakannya juga cukup mudah, anda hanya perlu menggunakan minyak pati atau bahan-bahan lain di atas ke kawasan yang berjerawat 1-2 kali sehari. Namun, perhatikan reaksi yang muncul di kulit anda.

Sekiranya reaksi menjengkelkan muncul pada kulit atau jerawat bertambah buruk setelah anda menggunakan bahan-bahan di atas, hentikan penggunaannya dengan segera dan berjumpa doktor.

4. Menjalani prosedur penjagaan kulit

Sekiranya jerawat yang muncul tidak mereda, anda boleh berjumpa doktor untuk prosedur penjagaan kulit agar bebas dari jerawat. Untuk merawat jerawat pada kulit anda dengan cepat, doktor boleh melakukan beberapa prosedur, seperti kulit kimia, terapi laser, atau memberi suntikan kortikosteroid.

Cegah Jerawat Muncul Semula

Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, anda juga boleh menggunakan petua berikut untuk menghilangkan dan mencegah jerawat muncul kembali pada kulit anda:

  • Elakkan memerah jerawat kerana boleh membuat jerawat menjadi lebih teruk dan menyebabkan parut.
  • Gunakan pelembap wajah atau solekan berlabel 'bukan komedogenik’.
  • Elakkan menyentuh muka atau bahagian badan yang lain dengan jerawat untuk mengelakkan jangkitan.
  • Tukar dan basuh sprei, sarung bantal, dan selimut dengan kerap.
  • Kurangkan tekanan.
  • Hadkan pengambilan makanan yang mengandungi karbohidrat tinggi, seperti nasi putih, kek, dan roti.

Sekiranya anda telah melakukan kaedah di atas tetapi jerawat masih sukar disingkirkan atau kerap muncul, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi untuk pemeriksaan dan rawatan yang tepat.