Kehidupan yang sihat

Kelebihan Susu Protein Tinggi untuk Pembentukan Otot

Memiliki badan yang berolahraga dan berotot adalah impian banyakorang. Pelbagaibagaimana caranya,mulai dari berolahraga dengan bersungguh-sungguh, menjaga gaya hidup yang sihat, hingga memakan susu protein tinggi yang diyakini dapat mempercepat pembentukan otot.

Merujuk kepada beberapa kajian, pengambilan susu protein tinggi berkesan untuk meningkatkan kekuatan, meningkatkan jisim otot, dan membantu menurunkan lemak dalam badan. Walau bagaimanapun, anda harus terlebih dahulu memahami kandungan dan peraturan penggunaan minuman susu protein tinggi.

Kandungan Susu Protein Tinggi

Kandungan protein dalam susu protein tinggi biasanya dalam bentuk protein whey. Protein ini umumnya mengandungi banyak leucine, yang merupakan salah satu asid amino rantaian bercabang (BCAA), yang berperanan dalam pertumbuhan otot.

Lain daripada itu, protein whey juga mengandungi sistein yang membantu meningkatkan glutathione sebagai antioksidan penting dalam tubuh, untuk memerangi radikal bebas.

Mengingat faedahnya protein wheyTidak hairanlah protein ini adalah salah satu makanan tambahan yang sangat sering digunakan oleh atlet dan ahli bina badan. Secara amnya, susu berprotein tinggi tersedia dalam bentuk susu tepung segera, yang mana anda hanya menambah air dan goncangkan dalam botol minuman, sehingga boleh diminum bila-bila masa.

Peraturan Mengonsumsi Susu Protein Tinggi

Walaupun ia mempunyai banyak faedah, tetapi anda tidak boleh menggunakannya secara sembarangan. Sebarang produk tenusu tinggi protein, seperti protein whey, mempunyai peraturan penggunaannya sendiri. Minuman susu berprotein tinggi boleh diminum sebanyak 1-2 sudu atau sekitar 25-50 gram sehari, dan biasanya diminum selepas bersenam.

Atlet dan orang yang bersukan untuk membina jisim otot memerlukan lebih banyak pengambilan protein setiap hari, yang tentunya disesuaikan dengan jisim badan dan intensiti latihan yang dilakukan.

Namun, untuk mengelakkan pengambilan protein berlebihan, anda perlu mengambil kira jumlah protein yang anda makan di luar susu protein tinggi, iaitu dari makanan.

Kesan Sampingan Mengambil Susu Protein Tinggi

Sebilangan besar kajian menunjukkan bahawa penggunaan susu berprotein tinggi masih relatif selamat, asalkan anda mengambilnya mengikut jumlah yang disarankan dalam peraturan penggunaan dan tidak berlebihan. Mengkonsumsi protein whey Terlalu banyak boleh menyebabkan gangguan pencernaan, seperti mual, kembung, kekejangan, dan cirit-birit.

Walau bagaimanapun, susu protein tinggi tidak digalakkan bagi anda yang mempunyai alergi susu atau pencernaan yang sensitif terhadap protein dalam susu. Semasa kanak-kanak dan wanita hamil, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mengambil susu protein tinggi.

Agar pembentukan otot dapat berjalan dengan optimum, selalu menerapkan gaya hidup yang sihat, seperti menjaga diet yang sihat dengan pemakanan yang seimbang, bersenam secara teratur, dan cukup istirahat.