Kehidupan yang sihat

Ini Sebab dan Cara Mengatasi Tekanan Darah Rendah pada Wanita Hamil

Tekanan darah rendah adalah salah satu keluhan yang sering dialami oleh wanita hamil. Walaupun tidak selalu memberi kesan buruk kepada kehamilan, wanita hamil masih perlu berwaspada dan mengetahui sebab-sebab dan bagaimana menangani tekanan darah rendah.

Selain pening, tekanan darah rendah semasa kehamilan juga dapat dicirikan oleh gejala mual, sukar menumpukan perhatian, wajah pucat, dahaga berlebihan, keletihan dan berdebar-debar jantung. Mengatasi tekanan darah rendah pada wanita hamil perlu dilakukan dengan betul, sesuai dengan penyebabnya.

Punca Tekanan Darah Rendah Semasa Kehamilan

Tekanan darah rendah semasa kehamilan biasanya disebabkan oleh perubahan hormon dan peningkatan aliran darah ke janin. Tekanan darah rendah selama kehamilan juga dapat disebabkan oleh anemia, dehidrasi, kekurangan nutrisi, jangkitan, dan pengaruh obat yang dimakan.

Selain itu, ibu yang mempunyai sejarah tekanan darah rendah sebelum hamil juga berisiko terkena tekanan darah rendah. Tekanan darah normal ialah 120 mmHg di bahagian atas atau saluran sistolik, dan di atas 80 mmHg di bahagian bawah atau garis diastolik. Wanita hamil boleh dikatakan mempunyai tekanan darah rendah jika tekanan darah mereka 90/60 mmHg.

Tekanan darah wanita hamil yang rendah atau tidak dapat diketahui dengan pemeriksaan kehamilan secara rutin. Dalam pemeriksaan kehamilan secara rutin, doktor akan menggunakan alat pengukur tekanan darah untuk menentukan tekanan darah wanita hamil.

Pelbagai Cara Mengatasi Tekanan Darah Rendah bagi Wanita Hamil

Selagi penurunannya tidak drastik, tekanan darah rendah pada amnya tidak memberi kesan negatif terhadap kesihatan ibu hamil dan janin. Tekanan darah rendah semasa kehamilan biasanya kembali normal selepas melahirkan, tanpa memerlukan rawatan khas.

Walau bagaimanapun, wanita hamil dapat menghilangkan keluhan yang mereka rasakan akibat tekanan darah rendah dengan cara berikut:

  • Minum banyak air, kira-kira 2.5 liter sehari untuk memenuhi keperluan cecair.
  • Pengambilan makanan yang mencukupi mengandungi garam.
  • Makan bahagian kecil tetapi kerap.
  • Tetapkan makanan yang seimbang dari segi pemakanan.
  • Berbaring di sebelah kiri anda untuk meningkatkan aliran darah ke jantung.
  • Elakkan bangun terlalu cepat dari posisi duduk.
  • Elakkan berdiri terlalu lama.
  • Lakukan senaman ringan secara berkala.
  • Cukup rehat.

Untuk mencegah tekanan darah rendah, wanita hamil disarankan mengambil vitamin pranatal dan makanan yang kaya dengan nutrien untuk mencegah tekanan darah rendah. Wanita hamil juga dinasihatkan untuk kerap berjumpa dengan pakar sakit puan.

Sekiranya wanita hamil merasakan gejala tekanan darah rendah, segera berjumpa doktor. Begitu juga, jika wanita hamil mengalami sakit kepala, sesak nafas, sakit dada, pening, atau kelemahan. Doktor akan melakukan pemeriksaan untuk mengetahui penyebabnya dan memberikan rawatan yang sesuai.