Keluarga

Permainan yang Dapat Membina Kemahiran Motor Halus Kanak-kanak

Demi menyokong kemerdekaan bayikemahiran motor halus Poppetmesti dibina dan dirangsang dengan betul. Walaupun nampak remeh, tapi Keupayaan ini sangat diperlukanuntuk membesar mereka.

Kemahiran motor halus adalah keupayaan untuk menggerakkan anggota badan yang melibatkan saraf, tulang, dan otot, untuk melakukan aktiviti tertentu. Sebilangan besar aktiviti ini melibatkan jari dan jari kaki.

Beberapa contoh kemahiran motor halus yang berperanan dalam kebebasan kanak-kanak adalah kemampuan membuka pintu, menggosok gigi, mencuci tangan, melukis atau menulis, menggerakkan jari kaki, dan membuka dan menutup butang pakaian.

Jenis Mainan untuk Mempraktikkan Kemahiran Motor Halus Anak

Untuk mendapatkan kemahiran motor halus yang baik, kanak-kanak mesti mempunyai kekuatan, koordinasi, dan keupayaan untuk menggerakkan otot di jari dan jari kaki mereka dengan baik. Kemahiran motorik halus kanak-kanak dapat mula dilatih ketika berusia sekitar 1-2 tahun.

Berikut adalah beberapa jenis permainan yang dapat membantu kanak-kanak dalam membina kemahiran motor halus:

1. Main dengan getah

Salah satu cara yang boleh dilakukan untuk melatih otot kecil kanak-kanak adalah dengan memberi mereka gelang getah untuk dimainkan. Ajar anak anda untuk meletakkan gelang getah di sekitar tin. Semasa melakukannya, Ibu dan Ayah juga dapat mengajak anak kecil anda belajar mengira.

2. Main dengan kertas

Sediakan kertas yang tidak digunakan di atas meja dan letakkan tangan si kecil di atasnya. Mintalah dia memasukkan kertas ke dalam bola, tanpa mengangkat tangan. Di samping itu, anda juga boleh meminta anak anda memotong gambar di majalah atau buku, kemudian menampal gambar di atas kertas untuk membuat kolaj yang unik.

3. Main dengan lilin

Mainan dalam bentuk doh, seperti lilin atau tanah liat, juga dapat digunakan untuk melatih kemahiran motor halus anak-anak. Biarkan anak mencubit bahagian doh dengan jarinya, dan kreatif untuk membentuk perkara yang disukainya. Selain lilin dan tanah liat, doh kek juga boleh digunakan untuk permainan.

4. Ajar anak makan dengan sudu

Ajar anak anda menggunakan sudu atau garpu semasa makan. Walaupun makanannya tidak kemas, jangan menahannya. Biarkan anak anda mengetahui sendiri cara mencengkam dan mengarahkan alat makan dengan betul. Sekiranya anak kecil anda berumur sekitar 15 bulan, dia juga boleh diajar minum sendiri dengan segelas atau cawan sippy. Penggunaan cawan sippy juga dapat dimulakan ketika si kecil mulai mendapat makanan pelengkap atau ketika mereka mencapai usia 6 bulan.

5. Susun blok dan teka-teki

Permainan lain yang dapat membantu perkembangan motor halus anak kecil anda ialah menyusun blok dan teka-teki. Minta anak anda menyusun blok dan teka-teki hingga menjadi bentuk yang dia suka.

Ibu dan Ayah juga dapat menyediakan baldi kosong untuk diisi dengan mainan. Ajak si kecil anda mengisi baldi dengan mainannya, kemudian minta dia menuangnya sehingga kosong. Permainan ini dapat membantu kemahiran motor halus berkembang dengan baik.

6. Permainan dihidupkan giklan

Permainan di alat lebih sesuai untuk kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun. Terdapat banyak permainan alat, seperti HP dan tablet, yang boleh dimainkan oleh kanak-kanak. Permainan ini mempunyai pelbagai ciri untuk memudahkan kanak-kanak bermain sambil mempraktikkan kemahiran motor mereka.

Contohnya ialah menunjuk gambar, melukis, atau mewarnai gambar di internet alat. Walau bagaimanapun, Ibu harus menghadkan masa untuk anak-anak bermain alat maksimum 1 jam sehari.

Anda juga boleh menggunakan barang di rumah, seperti bekas kosong, kotak, periuk, dan kuali, sebagai medium untuk membina kemahiran motor halus si kecil. Lakukan permainan atau aktiviti yang menjadikan anak kecil anda menggunakan kedua tangan bersama.

Sekiranya sukar untuk menentukan jenis permainan yang sesuai, atau jika anak kecil anda sepertinya tidak dapat bermain dengan mainan mengikut usianya, Ibu dan Bapa boleh berunding lebih lanjut dengan pakar pediatrik.