Kehidupan yang sihat

Inginkan Kulit Muka Anda Lebih Muda? Ketahui Pertama Risiko dan Faedah Facelift

Manfaat facelift Ia terkenal untuk menegangkan kulit wajah. Lain daripada itu, facelift juga boleh dilakukan untuk mengatasi masalah lain pada kulit akibat penuaan. Walau bagaimanapun, prosedur ini mempunyai beberapa risiko yang perlu dipertimbangkan.

Dengan bertambahnya usia, keyakinan diri dapat menurun kerana kulit wajah tidak lagi kencang. Facelift atau rhytidectomy Ia sering digunakan sebagai cara untuk menjadikan kulit wajah kelihatan lebih muda. Bukan hanya itu, prosedur ini kini juga dapat dilakukan untuk menyusun semula otot, kulit, dan lemak.

Manfaat Facelift melawan penuaan wajah

Facelift Ia biasanya dilakukan pada pesakit berusia 40-70 tahun. Walau bagaimanapun, mungkin dilakukan pada pesakit tua. Hasil terbaik facelift dapat diperoleh sekiranya pesakit masih mempunyai keanjalan kulit, walaupun telah mengalami penuaan.

Prosedur facelift Ia dapat mengurangkan kulit kendur atau lipatan pada pipi dan garis rahang, serta perubahan lain yang berlaku seiring bertambahnya usia.

Keputusan prosedur facelift ia boleh bertahan sekitar 5-10 tahun. Walaupun begitu, itu tidak bermakna proses penuaan berhenti sama sekali. Prosedur ini juga tidak mengurangkan kedutan halus atau kerosakan kulit akibat terkena cahaya matahari.

Beberapa prosedur lain yang sering dilakukan bersamaan dengan facelift adalah tali leher untuk leher, browlift untuk pembedahan dahi, dan kelopak mata. Implan dan suntikan muka pengisi atau lemak juga boleh dilakukan sebagai rangkaian prosedur tambahan dalam pembedahan facelift.

Persediaan Sebelum Hidup Facelift

Sebelum menjalankan prosedur facelift, anda diminta untuk berunding dengan pakar bedah plastik untuk menyampaikan tujuan dan perubahan apa yang diinginkan. Doktor akan bertanya mengenai keadaan kesihatan anda, termasuk ubat-ubatan yang anda ambil dan prosedur pembedahan yang anda jalani.

Seterusnya, doktor akan memeriksa keadaan kulit dan struktur wajah dan leher. Pemeriksaan ini bertujuan untuk melihat sama ada terdapat parut, keadaan kulit yang tidak normal, atau asimetri wajah.

Anda akan diminta berhenti mengambil aspirin, ubat anti-radang, atau suplemen herba kerana boleh meningkatkan risiko pendarahan. Doktor juga akan memberikan antibiotik sebelum ini facelift dilakukan untuk mengurangkan risiko jangkitan.

Proses Operasi Facelift dan Pemulihan

Operasi facelift bermula dengan pemberian anestesia dan pembentukan sayatan yang bermula dari garis rambut di pelipis, sekitar telinga, dan berakhir di kulit kepala bawah.

Seterusnya, tisu kulit dan lemak akan dikeluarkan dari otot dan tisu penghubung. Otot dan tisu penghubung ini juga dapat diketatkan dengan menjahit.

Selepas itu, kulit akan ditarik kembali ke posisi yang diinginkan dan kulit yang berlebihan akan dikeluarkan. Setelah selesai, sayatan akan dijahit ke belakang dan dibalut. Prosedur facelift biasanya berlangsung selama 2-6 jam, bergantung pada keadaan keseluruhan anda.

Dalam 2-3 minggu pertama selepas pembedahan, wajah anda akan mengalami lebam dan bengkak. Sekiranya luka pembedahan ditutup, doktor akan membuang jahitan semasa jadual pemeriksaan rutin. Walau bagaimanapun, ingat bahawa proses pemulihan selepas facelift tidak sama untuk semua orang.

Beberapa Risiko dan Komplikasi Facelift

Terdapat beberapa risiko dan komplikasi yang boleh berlaku selepas prosedur facelift, termasuk:

 • Lebam
 • Berdarah
 • Jangkitan
 • Melebarkan atau menebal parut selepas pembedahan

Lain daripada itu, facelift juga boleh menyebabkan keguguran rambut di sekitar tapak sayatan, asimetri antara dua sisi wajah, dan kerosakan saraf sementara, yang dicirikan oleh gangguan fungsi otot atau mati rasa.

Di samping itu, terdapat beberapa kumpulan yang berisiko tinggi mengalami kesan sampingan dan komplikasi semasa dan selepas menjalani prosedur facelift, termasuk:

 • Pesakit dengan diabetes dan darah tinggi
 • Perokok
 • Orang yang mempunyai sejarah kenaikan dan penurunan berat badan berulang
 • Orang yang mempunyai sejarah atau berisiko tinggi mengalami pendarahan yang tidak normal

Kumpulan ini mempunyai risiko pendarahan yang tinggi, penyembuhan luka yang lebih lama, hematoma, dan komplikasi jantung.

Anda juga harus mengetahui beberapa gejala yang boleh muncul selepas prosedur facelift, seperti:

 • Pendarahan dan nanah muncul pada luka pembedahan
 • Demam
 • Jahitan pada luka pembedahan keluar sebelum waktunya
 • Bengkak, kemerahan, dan sakit teruk di kawasan sekitar pembedahan

Sekiranya anda merasakan simptom seperti yang disebutkan di atas, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut.

Pilihan Alternatif Facelift untuk Meremajakan Kulit Muka

Selain prosedur facelift, anda juga dapat memiliki kulit wajah yang tegas dan bebas keriput dengan mencuba beberapa rawatan alternatif lain, seperti:

 • Pengangkut benang, yang merupakan teknik menarik kulit dari dagu ke pelipis menggunakan jarum dan benang khas
 • Suntikan Botox, yang merupakan kaedah untuk memudarkan garis-garis halus, kedutan, atau kedutan, dengan melemahkan otot atau menyekat saraf tertentu
 • Asas pemanasan, yang merupakan teknik yang menggunakan gelombang frekuensi radio untuk memanaskan kulit dan mencetuskan pengeluaran kolagen untuk menjadikan kulit menjadi kencang
 • Asas laser tidak ablatif, yang merupakan teknik untuk membantu kulit menghasilkan kolagen, mengurangkan garis halus, dan menyamarkan bintik-bintik gelap

Pertimbangkan terlebih dahulu risiko dan faedahnya facelift sekiranya anda berminat untuk melakukannya. Anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai prosedur ini, serta mengenai rawatan alternatif lain yang sesuai dengan masalah dan keadaan kulit anda.