Kehidupan yang sihat

Ibu, Ayuh, Ajar Anak-anak Tabiat Sihat Sebelum Tidur

Melakukan tabiat sihat sebelum tidur adalah perlu agar kanak-kanak mempunyai kualiti dan kuantiti tidur yang baik. Apakah jenis tabiat sihat yang perlu dibina? Ayuh, menontonpenjelasan berikut kira-kiramenjadipelbagai tabiat sihat sebelum tidur bahawa anda boleh mengajar pada kanak-kanak.

Aktiviti yang dilakukan sebelum tidur akan memberi kesan kepada corak tidur kanak-kanak. Corak tidur yang baik akan membantu pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. Dalam tempoh pertumbuhan, kanak-kanak memerlukan waktu tidur yang lebih lama, iaitu sekitar 10-11 jam.

Tabiat Sihat SSebelum Tidur untuk Si Kecil

Agar waktu tidur anak kecil anda lebih berkualiti dan dia dapat tumbuh dengan sihat, anda boleh mengajarnya tabiat berikut:

1. Perhatikan masa dan jenis makanan sebelum tidur

Makanan besar yang terlalu dekat dengan waktu tidur boleh menyukarkan anak-anak tidur dan mencetuskan gangguan pencernaan, seperti GERD. Untuk mengelakkannya, biasakan makan malam sekurang-kurangnya 3-4 jam sebelum tidur.

Selain itu, perhatikan juga jenis makanan yang disediakan. Kanak-kanak tidak boleh mengambil minuman dan makanan berkafein, seperti teh, soda, atau coklat, secara berlebihan. Ini kerana kafein boleh mengganggu corak tidur.

Sebagai pengganti minuman ini, Ibu boleh memberi susu atau buah sebelum tidur, supaya anak tidak lapar.

2. Gosok gigi dan bersihkan diri

Sekiranya anda tidak membersihkan mulut dan gigi dengan kerap, bakteria dapat berkumpul di mulut dan di antara gigi anda, terutama setelah seharian makan pelbagai jenis makanan. Oleh itu, biasakan anak kecil anda menggosok gigi sebelum tidur. Tabiat ini juga dapat mengelakkan berlakunya rongga.

Selain kebersihan gigi dan mulut, kanak-kanak juga perlu diajar untuk menjaga kebersihan badan dengan mandi dengan kerap. Ibu boleh memandikan Si Kecil dengan air suam, kerana air suam akan memudahkan tidur dan tertidur.

3. Menukar pakaian dan membersihkan tempat tidur

Agar anak lebih selesa dan siap tidur, ibu boleh menukar pakaian anak menjadi baju tidur atau pakaian tidur,

Selain itu, persekitaran bilik dan tempat tidur juga mempengaruhi tabiat tidur anak-anak. Bilik yang bersih dengan suhu bilik yang tepat dapat membantu anak-anak tidur dengan selesa. Pastikan suhu bilik berada dalam lingkungan 18-24oC sehingga anak tidur lebih selesa, dan anda harus mengelakkan membawa makanan, mainan, atau barang-barang lain bersama anda alat untuk tidur kerana ia benar-benar dapat membuatnya bangun lewat bermain.

4. Membaca cerita

Ibu juga boleh membaca cerita kepada anak-anak mereka sebelum tidur. Tabiat ini berguna untuk membantu perkembangan kognitif dan kemahiran bahasa kanak-kanak.

Selain itu, interaksi ini juga dapat mengeratkan hubungan antara ibu bapa dan anak-anak. Ibu juga dapat meluangkan masa ini untuk berkongsi cerita dan perasaan dengan anak-anak.

Walaupun begitu, perhatikan jenis cerita yang diberikan, Ibu. Pilih kisah yang menggembirakan dan memberi inspirasi, dan seboleh-bolehnya hindari kisah yang menakutkan atau menyusahkan.

5. Padamkan lampu bilik dan matikan alat

Lampu biru dari peranti elektronik, seperti televisyen, komputer, dan telefon pintar, boleh mengganggu pengeluaran melatonin, hormon yang berperanan dalam pola tidur dan waktu. Ia juga menyukarkan bangun pada waktu pagi. Oleh itu, jauhkan alat dari jangkauan anak kecil anda sekurang-kurangnya 1 jam sebelum tidur.

Biasakan juga mematikan lampu di bilik anak kecil anda, kerana bilik tidur yang gelap juga akan meningkatkan pengeluaran melatonin. Sekiranya anak anda takut akan kegelapan, anda boleh meredupkan cahaya di bilik anak.

Terdapat pelbagai tabiat sihat sebelum tidur yang dapat memberi kesan positif kepada pertumbuhan dan perkembangan anak. Lakukan aktiviti ini pada waktu yang sama setiap hari sehingga anak terbiasa. Di samping itu, Ibu digalakkan untuk melakukan tabiat sihat yang sama sebagai contoh untuk Si Kecil.