Kehidupan yang sihat

Mengetahui Kandungan dan Faedah Daun Sage untuk Kesihatan

Manfaat daun sage untuk kesihatan telah diketahui selama beratus-ratus tahun. Berkat kandungan khasiatnya, daun ini bahkan telah digunakan secara turun temurun sebagai ubat tradisional di Eropah, Afrika, dan Amerika. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai faedah daun sage, mari kita lihat artikel berikut.

Daun sage umumnya digunakan sebagai bahan memasak kerana aroma yang kuat dan khas. Tidak hanya digunakan sebagai rempah dapur, daun herba ini yang masih dalam keluarga yang sama dengan daun pudina juga mengandungi pelbagai nutrien dan sebatian yang baik untuk kesihatan.

Ekstrak daun sage juga dapat diproses dan digunakan sebagai aromaterapi serta bahan campuran dalam produk sabun dan kosmetik.

Kandungan Vitamin dan Mineral Daun Sage

Dalam satu sudu atau kira-kira 2 gram daun sage, terdapat 6 kalori dan nutrien berikut:

  • Serat
  • Karbohidrat
  • Protein
  • Vitamin, seperti vitamin A, vitamin B, vitamin C, vitamin K, dan folat
  • Mineral, seperti zink, fosforus, kalium, selenium, magnesium, kalsium, zat besi, dan mangan

Daun sage juga mengandungi antioksidan yang tinggi. Pelbagai jenis antioksidan yang terkandung dalam daun sage adalah lutein, zeaxanthin, polifenol, dan flavonoid. Sebagai tambahan kepada pelbagai nutrien di atas, daun sage juga mengandung zat yang mempunyai sifat antibakteria, anti-radang, dan anti nyeri.

Pelbagai Khasiat Daun Sage untuk Kesihatan

Berkat pelbagai nutrien dan zat di dalamnya, daun sage dapat memberikan pelbagai manfaat kesihatan, seperti:

1. Memelihara gigi dan mulut yang sihat

Selain vitamin dan mineral yang telah disebutkan, daun sage juga mengandungi zat yang bersifat antimikroba dan dapat mencegah pembentukan plak gigi.

Satu kajian menunjukkan bahawa berkumur dengan ubat kumur yang terbuat dari daun sage mampu membunuh bakteria penyebab rongga. Bukan hanya itu, daun sage juga dipercayai dapat merawat jangkitan tekak, jangkitan gusi, dan sariawan.

2. Menurunkan kadar gula dalam darah

Manfaat lain dari daun sage adalah menurunkan kadar gula dalam darah dan memastikannya stabil. Manfaat daun sage bahkan disebut hampir sama dengan hormon insulin yang berfungsi mengatur gula darah. Selain itu, teh daun sage dipercayai dapat mencegah dan merawat diabetes jenis 2.

Untuk dapat menikmati khasiat daun sage ini, anda boleh memakannya dalam bentuk teh. Namun, jika anda menjalani rawatan diabetes, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan daun sage sebagai ubat herba.

3. Melegakan keradangan dan menyembuhkan luka

Ekstrak daun sage mempunyai sifat anti-radang dan antibakteria. Manfaat ini dapat digunakan untuk merawat pelbagai masalah kesihatan akibat keradangan, seperti kulit yang terbakar sinar matahari atau luka ringan.

Ekstrak daun sage dalam bentuk ubat topikal juga diketahui dapat digunakan untuk membantu proses penyembuhan luka.

4. Memberi kesan yang menenangkan

Daun sage yang digunakan sebagai aromaterapi atau teh herba diketahui memberi kesan santai dan mengurangkan tekanan. Berkat khasiat daun sage ini, anda akan merasa lebih tenang dan santai. Aromaterapi dari daun ini juga dikatakan dapat membantu meningkatkan kualiti tidur.

5. Menjaga kesihatan dan fungsi otak

Daun sage mengandungi antioksidan serta pelbagai vitamin dan mineral yang juga baik untuk kesihatan dan fungsi otak.

Berbagai kajian mengatakan bahawa ekstrak daun sage dapat meningkatkan daya ingatan dan kepekatan, dan mengurangkan keradangan pada saraf otak. Ekstrak daun sage juga dikatakan dapat mencegah demensia pikun pada orang tua.

6. Melegakan gejala menopaus

Mendekati menopaus, tubuh wanita secara semula jadi akan mengalami penurunan kadar estrogen. Keadaan ini akan menyebabkan penghentian haid dan boleh menyebabkan pelbagai aduan, seperti berpeluh berlebihan, kekeringan faraj, sukar tidur, dan perubahan mood.

Pelbagai kajian mengatakan bahawa ekstrak daun sage dapat membantu melegakan gejala menopaus ini.

7. Mengurangkan kesakitan

Ekstrak daun sage diketahui mempunyai kesan anti-sakit. Berkat manfaat ini, daun sage telah lama digunakan untuk merawat sakit tekak, luka kulit kecil, sakit gigi, dan sakit kepala.

Sebagai tambahan kepada pelbagai faedah di atas, daun sage juga diketahui mempunyai pelbagai faedah lain, seperti menyuburkan dan menyuburkan rambut, menguatkan sistem imun, dan menghalang pertumbuhan sel barah.

Walau bagaimanapun, tuntutan untuk pelbagai faedah daun sage di atas hanya terhad pada kajian skala kecil. Oleh itu, tahap keselamatan dan keberkesanan faedah daun sage sebagai ubat atau suplemen herba masih perlu dikaji lebih lanjut.

Cara Makan Daun Sage dengan Selamat

Daun sage paling sering dikonsumsi sebagai campuran dalam pelbagai makanan. Namun, anda juga boleh menggunakan daun ini sebagai teh herba. Selain itu, daun sage kini juga banyak terdapat dalam bentuk makanan tambahan herba.

Dalam kes tertentu, daun sage kadang-kadang boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk sakit perut, cirit-birit, mual, dan kontraksi rahim.

Walaupun mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, daun sage tidak digalakkan dimakan oleh semua orang. Hingga kini, daun sage belum terbukti berkesan dan selamat untuk dimakan oleh wanita hamil, ibu menyusui, atau orang yang mempunyai penyakit tertentu, seperti diabetes, barah, tekanan darah tinggi atau rendah, dan epilepsi.

Untuk lebih selamat untuk dimakan, anda harus berjumpa doktor sebelum menggunakan suplemen daun sage. Sekiranya alahan atau keadaan lain timbul setelah memakan daun sage, segera berjumpa doktor.