Kehidupan yang sihat

Lihat Fakta Menarik mengenai Air Mata di sini

Menangis atau menitiskan air mata adalah salah satu cara untuk mengekspresikan emosi. Tetapi di sebalik kesan emosi itu, ternyata terdapat beberapa fakta menarik mengenai air mata yang tidak diketahui secara meluas.

Air mata dihasilkan oleh kelenjar lakrimal yang terletak di kelopak mata atas. Selain mengekspresikan emosi, ternyata air mata juga berperanan penting dalam menjaga kesihatan mata, seperti melembapkan mata untuk mencegah mata kering dan jengkel, serta memberi nutrisi pada mata.

Air mata terdiri daripada beberapa lapisan

Air mata terdiri daripada tiga lapisan. Setiap lapisan air mata mengandungi pelbagai nutrien, seperti kalium, natrium, protein, glukosa dan lemak. Nutrien ini kemudian digunakan untuk melindungi dan melincirkan permukaan mata anda.

Berikut adalah lapisan yang terdapat dalam tangisan:

Lapisan air

Ini adalah lapisan paling tebal dalam struktur air mata. Lapisan air berfungsi menghilangkan kotoran yang masuk ke dalam mata, melembapkan mata, dan melindungi kornea.

Lapisan minyak

Lapisan ini mengandungi lebih banyak lemak. Kandungan lemak tinggi ini berguna untuk memperlahankan penyejatan pada permukaan mata.

Lapisan berlendir

Lapisan ini berguna untuk melapisi permukaan mata yang akan membantu air mata melekat pada mata. Tanpa lapisan lendir ini, air mata akan kelihatan kering seperti kerak di sekitar mata.

Air mata dihasilkan berdasarkan fungsi dan sebabnya

Walaupun kelihatan sama, sebenarnya ada beberapa jenis air mata, dan fungsinya juga berbeza. Jenis air mata adalah:

Air mata basal

Air mata basal adalah sejenis air mata yang berfungsi melindungi dan melincirkan mata. Jenis air mata ini biasanya dihasilkan setiap hari oleh kelenjar lakrimal, yang menjaga kelembapan mata dan mencegah mata kering dan jangkitan mata.

Air mata refleks

Jenis air mata ini akan dihasilkan apabila mata mendapat rangsangan dari luar badan yang boleh menyebabkan kegatalan. Contohnya, ketika mata terkena debu, asap, atau ketika menghiris bawang. Oleh itu, apabila mata jengkel, kelenjar lakrimal secara automatik akan menghasilkan air mata ini untuk melindungi dan melincirkan mata.

Air mata emosi

Jenis air mata ini biasanya terbentuk ketika anda merasa sedih, terharu, atau gembira. Air mata ini mengandungi hormon stres dan hormon penghilang rasa sakit, iaitu prolaktin dan enkephalin.

Pada masa lalu, air mata emosi ini dianggap tidak berfungsi. Tetapi sekarang, beberapa kajian mendapati bahawa air mata emosi dapat membantu mengurangkan tekanan dan tekanan emosi, jadi wajar jika menangis membuat anda berasa lebih baik.

Beberapa Punca Air Mata Berkurang

Terdapat beberapa keadaan yang dapat mengurangkan pengeluaran air mata, termasuk:

1. Penuaan

Usia tua adalah faktor risiko mata kering. Keadaan ini lebih kerap berlaku pada orang yang berumur 50 tahun ke atas. Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa pengeluaran air mata dapat dikurangkan pada orang tua kerana jumlah protein yang berkurang dalam air mata dan fungsi kelenjar lakrimal yang lemah.

2. Jangkitan kelenjar lakrimal (dacryoadenitis)

Keadaan ini boleh berlaku apabila virus dan bakteria menjangkiti kelenjar lakrimal, menyebabkan keradangan di kawasan itu. Jangkitan ini dapat mengurangkan fungsi kelenjar lakrimal dalam mengeluarkan air mata anda.

3. Penyakit autoimun

Beberapa penyakit autoimun boleh mempengaruhi kelenjar lakrimal dalam menghasilkan air mata, misalnya artritis reumatoid, diabetes, lupus, scleroderma, dan sindrom Sjögren. Selain itu, beberapa penyakit lain, seperti gangguan hormon tiroid, kekurangan vitamin A, dan blepharitis, juga dapat menghambat pengeluaran air mata.

4. Kesan sampingan ubat

Ubat-ubatan tertentu juga boleh mempengaruhi kelenjar lakrimal dalam mengeluarkan air mata. Ubat yang dapat menurunkan fungsi kelenjar lakrimal termasuk antihistamin, dekongestan, antidepresan, ubat hipertensi, dan pil kawalan kelahiran.

Kerana air mata mempunyai fungsi penting dalam menjaga kesehatan mata, pengeluarannya harus dijaga. Sekiranya mata anda terasa kering, anda boleh menggunakan titisan air mata buatan.

Sekiranya pengeluaran air mata sering bermasalah, anda harus berjumpa dengan pakar oftalmologi untuk pemeriksaan dan rawatan lebih lanjut.