Kesihatan

Bahaya Gout jika Tidak Diubati

Asid urik sebenarnya dihasilkan oleh badan secara semula jadi untuk memecah zat purin dalam makanan. Dalam keadaan normal, asid urik yang tidak digunakan akan dikeluarkan secara langsung oleh badan melalui air kencing dan tinja. Bahaya asid urik berlaku apabila pengeluaran terlalu banyak dan buah pinggang tidak dapat menyingkirkannya.

Tahap asid urik yang tinggi dalam darah dapat menyebabkan kristal padat terbentuk di sendi, akhirnya menyebabkan radang dan gout. Sekiranya tidak diberi ubat asid urik, kristal padat ini boleh menyebabkan pelbagai penyakit atau keadaan berbahaya, mulai dari kerosakan sendi hingga penyakit buah pinggang.

Pelbagai Bahaya Asid Urik

Berikut adalah bahaya gout yang boleh berlaku sekiranya keadaan ini tidak diubati dengan segera:

1. Tophi

Salah satu bahaya gout yang tidak segera dirawat adalah penumpukan kristal padat di bawah kulit, akhirnya membentuk lebam putih kecil yang disebut tophi. Di dalam tophi, terdapat cecair yang berbentuk seperti ubat gigi.

Tophi biasanya muncul di jari kaki, siku, lengan, telinga, jari, lutut, tumit, atau di sepanjang bahagian belakang pergelangan kaki. Ketika serangan gout datang, tophi dapat meradang, bengkak, dan menyakitkan, sehingga menyukarkan penderita untuk melakukan aktiviti harian.

2. Kerosakan sendi

Bahaya gout seterusnya ialah ia boleh merosakkan sendi. Keadaan ini berlaku apabila kadar asid urik dalam darah tidak terkawal, menyebabkan tisu sendi menjadi rosak secara kekal.

Biasanya, kerosakan sendi akan muncul setelah tophi muncul pada sendi yang meradang. Keadaan ini adalah masalah yang cukup serius, jadi prosedur pembedahan diperlukan untuk memperbaiki atau mengganti sendi yang rosak.

3. Batu ginjal

Batu ginjal juga merupakan salah satu bahaya gout jika tidak dirawat. Apabila asid urik menumpuk, lama-kelamaan batu ginjal akan terbentuk. Sekiranya ini berterusan, penumpukan batu-batu ini boleh mengganggu fungsi ginjal dan akhirnya menyebabkan kegagalan buah pinggang.

4. Penyakit jantung koronari

Asid urik yang tinggi juga berkait rapat dengan penyakit jantung koronari. Keadaan ini berlaku kerana penyumbatan kristal asid urik di saluran darah yang dibawa oleh darah.

5. Kencing Manis

Asid urik yang dibiarkan tanpa rawatan juga diketahui mempunyai kaitan dengan berlakunya diabetes. Satu kajian menunjukkan bahawa kadar asid urik yang tinggi dalam darah dapat meningkatkan risiko diabetes hingga 20 persen.

Sebagai tambahan kepada pelbagai penyakit di atas, bahaya asid urik juga dapat muncul dalam bentuk katarak, sindrom mata kering, dan penghabluran asid urik di paru-paru. Sekiranya anda menghidap gout, segera berjumpa doktor dan menjalani rawatan seperti yang disyorkan oleh doktor, untuk mengelakkan komplikasi lebih lanjut.