Kehidupan yang sihat

Menjelaskan Fenomena Dejavu Secara Logik

Dejavu berlaku apabila seseorang mendapat perasaan bahawa dia telah mengalami atau melakukan sesuatu yang serupa dengan pengalamannya pada masa lalu. Istilah ini berasal dari perkataan Perancis yang bermaksud 'sudah dilihat'.

Walaupun kajian menunjukkan bahawa Dejavu paling dialami oleh individu yang sihat, tetapi kejadian ini juga boleh menjadi sebahagian daripada keadaan perubatan tertentu, seperti sawan dan aura pada migrain.

Pelbagai Teori dalam Usaha Menyelesaikan Dejavu

Ramai yang ingin tahu bagaimana fenomena tersebut Dejavu boleh berlaku. Pelbagai kajian telah berusaha untuk menjelaskan bagaimana seseorang dapat mengalami Dejavu. Terdapat beberapa penjelasan untuk fenomena ini, termasuk:

 • Dikaitkan dengan gangguan jiwa

  Pada mulanya terdapat kecurigaan bahawa Dejavu dikaitkan dengan gangguan mental, seperti kegelisahan, gangguan identiti disosiatif (sebelumnya dikenali sebagai gangguan keperibadian berganda), dan skizofrenia. Walau bagaimanapun, penyelidikan awal yang dilakukan tidak menemui bukti kuat mengenai korelasi antara mereka.

 • Kaitkan dengan usia dan tekanan

  Menurut penyelidikan, Dejavu lebih biasa antara usia 15-25 tahun, dan secara amnya akan beransur hilang seiring bertambahnya usia. Selain itu, penampilan Dejavu Ia juga boleh dipicu oleh tekanan dan keletihan. Kajian yang sama juga menunjukkan bahawa Dejavu lebih biasa pada waktu malam dan hujung minggu.

 • Terjejas penyegerakan maklumat di otak

  Beberapa penyelidik mengesyaki bahawa fenomena Dejavu berlaku kerana ketidakcocokan maklumat di otak ketika berusaha membuat persepsi menyeluruh tentang suatu peristiwa, di mana terdapat terlalu sedikit maklumat, sehingga apa yang muncul adalah maklumat yang tidak jelas antara input dan output deria. ingatan-ingat (mengingat maklumat dari peristiwa masa lalu). Walau bagaimanapun, teori ini belum dapat menjelaskan sepenuhnya mengapa Dejavu Teori lain yang berkaitan dengan anggapan di atas adalah bahawa déj vu berlaku akibat kegagalan otak dalam jangka waktu yang sangat singkat, yang mengakibatkan pertembungan antara memori jangka panjang dan jangka pendek. Dalam teori ini dikatakan, adanya penyimpangan jalur ingatan, di mana ingatan jangka pendek melekat ke ingatan jangka panjang seseorang, akan menyebabkan munculnya Dejavu. Inilah sebabnya Dejavu sering membuat kita merasa seolah-olah kita pernah mengalami perkara-perkara yang sedang kita alami pada masa lalu.

 • Gangguan lobus temporal medial

  Kajian lain mengesyaki gangguan otak temporal medial sebagai pencetus Dejavu. Kajian yang dilakukan pada pesakit epilepsi menggunakan rangsangan elektrik mendapati bahawa rangsangan korteks rongga di otak boleh mencetuskan Dejavu.

Walaupun penyebabnya Dejavu belum pasti, tetapi jangan risau jika anda mengalaminya. Hingga kini, tidak ada bukti kukuh bahawa terdapat gangguan serius yang berkaitan dengan kesihatan dan kesihatan mental seseorang yang menderita diabetes Dejavu. Namun, jika déj vu yang anda alami mula mengganggu anda, anda harus berjumpa dengan psikiatri atau pakar neurologi untuk mendapatkan rawatan yang betul.