Kesihatan

Chancroid - Gejala, sebab dan rawatan - Alodokter

Chancroid adalah jangkitan bakteria yang menyebabkan luka terbuka pada alat kelamin (kemaluan) dan kawasan sekitarnya.Chancroid sangat mudah berjangkit, tetapi boleh disembuhkan.

Chancroid disebabkan oleh bakteria Haemophilus ducreyi (H. ducreyi) yang menyerang tisu kawasan kemaluan dan menyebabkan luka terbuka. Luka terbuka ini dapat mengeluarkan darah atau cecair yang dapat menyebarkan bakteria H. ducreyi kepada orang lain. Chancroid boleh dialami oleh lelaki dan wanita.

Punca Chancroid

Chancroid disebabkan oleh jangkitan bakteria H. ducreyi batang pendek (basil). Bakteria H. ducreyi Biasanya disebarkan melalui hubungan seksual, tetapi juga dapat disebarkan melalui kontak langsung dengan luka yang dijangkiti.

Bakteria ini memasuki badan melalui retakan atau luka di kulit dan menyebabkan reaksi keradangan. Toksin yang dihasilkan oleh bakteria menyebabkan pertumbuhan semula sel berhenti, mengakibatkan kematian tisu (nekrosis).

Racun juga yang menyebabkan pembentukan luka terbuka. Selagi bakteria masih hidup di luka, racun masih boleh dilepaskan dan menjadikan luka lebih teruk.

Harap maklum, walaupun sangat menular, chancroid tidak dapat disebarkan melalui perantara haiwan atau objek di persekitarannya.

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena chancroid, iaitu:

 • Mempunyai tingkah laku seksual yang berisiko, seperti sering menukar pasangan atau melakukan hubungan seks dengan pekerja seks komersial (CSW) dan tidak menggunakan kondom
 • Berada atau tinggal di kawasan yang mempunyai populasi yang besar dengan keadaan ini
 • Ketagihan dadah atau ketagihan alkohol
 • Tidak berkhatan (pada lelaki)

Gejala Chancroid

Gejala chancroid biasanya muncul 4-10 hari selepas jangkitan. Gejala awal dicirikan oleh penampilan satu atau lebih lebam merah di kawasan genital.

Dalam masa yang singkat, benjolan merah akan dipenuhi nanah, semakin besar, kemudian pecah dan membentuk luka terbuka. Berikut adalah ciri luka terbuka pada chancroid:

 • Bahagian tepi luka yang tidak teratur
 • Pangkal luka cekung ke dalam, kelabu kekuningan
 • Luka keluar dari nanah
 • Luka mudah berdarah
 • Luka sangat menyakitkan, terutamanya ketika membuang air kecil dan melakukan hubungan seks
 • Luka boleh membesar dan bergabung dengan luka lain

Luka chancroid umumnya berlaku di kawasan kemaluan yang paling sering digosok semasa hubungan seksual, seperti pada kulup, kepala zakar, dan persimpangan antara kepala dan batang zakar pada lelaki.

Semasa pada wanita, luka sering terbentuk di bibir alat kelamin, bukaan faraj, serviks, dan kawasan di antara vagina dan dubur. Walaupun begitu, kadang-kadang chancroid pada wanita tidak menyebabkan gejala, sehingga tidak dapat dikesan.

Chancroid juga boleh menyebabkan ketulan di pangkal paha kerana kelenjar getah bening yang bengkak. Benjolan ini mengandung nanah, dapat membesar, mempunyai tekstur yang keras, dan dapat pecah kapan saja. Biasanya, benjolan terbentuk kira-kira 1-2 minggu selepas luka muncul.

Bila hendak berjumpa doktor

Sekiranya anda mengalami gejala chancroid seperti yang disebutkan di atas, hentikan semua aktiviti seksual dan segera berjumpa doktor. Juga penting untuk diuji jika anda pernah melakukan hubungan seksual dengan seseorang yang anda kenal menderita chancroid, walaupun anda tidak mengalami sebarang gejala.

Sekiranya anda melakukan hubungan seksual yang berisiko, seperti mempunyai banyak pasangan seksual tanpa memakai kondom, disarankan juga untuk berjumpa doktor mengenai jangkitan kelamin, termasuk chancroid.

Diagnosis Chancroid

Doktor akan memulakan diagnosis dengan menanyakan gejala pesakit, sejarah perubatan, dan tingkah laku seksual. Selepas itu, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal kawasan kelamin untuk melihat secara langsung bentuk ketulan dan luka yang timbul, termasuk pemeriksaan kelenjar getah bening di pangkal paha.

Untuk mengesahkan diagnosis, penyelidikan juga dapat dilakukan dengan memeriksa cairan nanah dari luka menggunakan mikroskop atau dengan kultur (penanaman kuman pada media khas) dari sampel cairan luka.

Selain memeriksa chancroid, doktor juga harus memastikan bahawa tidak ada penyebab luka terbuka di kawasan genital, seperti sifilis, HIV, dan herpes simplex. Sekiranya ujian untuk HIV dan sifilis negatif, orang dengan chancroid perlu diperiksa semula dalam 3 bulan.

Penimpian Chancroid

Rawatan chancroid bertujuan untuk menyembuhkan jangkitan, melegakan gejala, mengurangkan risiko komplikasi, dan mencegah penularan. Tempoh rawatan untuk setiap pesakit berbeza-beza, bergantung pada bahagian kulit yang dijangkiti, jumlah benjolan, dan sistem kekebalan tubuh pesakit.

Rawatan yang diberikan boleh berupa ubat-ubatan, pembedahan, dan pembatasan aktiviti seksual. Penjelasannya adalah seperti berikut:

Dadah

Ubat yang diberikan oleh doktor untuk merawat chancroid adalah antibiotik. Pemberian antibiotik bertujuan untuk membunuh bakteria yang menyebabkan luka dan mengurangkan risiko jaringan parut (parut kekal) setelah luka sembuh. Pilihan antibiotik yang boleh diberikan termasuk:

 • Azithromycin
 • Ciprofloxacin
 • Ceftriaxone
 • Erythromycin

Dengan antibiotik yang betul, chancroid umumnya dapat sembuh sepenuhnya. Respons rawatan akan dilihat dalam 3-7 hari setelah antibiotik diberikan. Sangat penting bagi pesakit untuk terus mengambil antibiotik selama yang ditetapkan oleh doktor, walaupun gejala sudah bertambah baik.

Respon terhadap rawatan biasanya lebih lama pada pesakit yang tidak disunat atau yang mempunyai HIV. Sekiranya tindak balas tidak dapat dilihat setelah 7 hari, pesakit perlu diperiksa semula ke doktor untuk pemeriksaan selanjutnya.

Operasi

Dalam beberapa kes chancroid, doktor perlu mengeluarkan cecair dari kelenjar getah bening yang dijangkiti untuk melegakan bengkak dan kesakitan. Cecair tersebut dapat dikeluarkan oleh doktor dengan jarum khas atau melalui pembedahan.

Sekatan aktiviti seksual

Semasa tempoh rawatan, pesakit mesti menghentikan hubungan seksual sehingga luka sembuh. Ini tidak termasuk rawatan, tetapi sangat penting untuk menerapkannya agar tidak ada infeksi ulang atau penularan kepada orang lain.

Pasangan pesakit juga harus diperiksa dan dirawat, walaupun mereka tidak simptomatik, terutama jika mereka melakukan hubungan seksual dengan pesakit dalam 10 hari sebelum gejala muncul.

Komplikasi Chancroid

Sekiranya chancroid tidak dirawat dengan betul, komplikasi berikut mungkin timbul:

 • Fistula uretra
 • Zakar yang tidak disunat terbentuk di kulit kepala

Selain itu, orang dengan chancroid juga menjadi lebih rentan terhadap penyakit menular seksual lain, seperti HIV, sifilis, dan herpes simplex.

Pencegahan Chancroid

Chancroid dapat dicegah dengan mengamalkan tingkah laku seksual yang selamat, seperti:

 • Jangan menukar pasangan seksual
 • Memakai kondom semasa melakukan hubungan seks
 • Elakkan melakukan hubungan seks dengan orang yang menderita chancroid dan orang yang berisiko untuk menghidap penyakit ini atau jangkitan seksual yang lain
 • Beritahu pasangan seksual apabila mengalami gejala chancroid