Kesihatan

Mencegah Bahaya Pengoksidaan dalam Badan dengan Antioksidan

Tindak balas pengoksidaan apa yang berlaku di dalam badan dapat menjana radikal bebas. Perkaraini sangat berbahaya kerana boleh menyebabkan reaksi berantai yang boleh merosakkan sel-sel badan. Untuk lelakimencegah bahaya pengoksidaan antioksidan sangat diperlukan.

Antioksidan adalah bahan yang berfungsi untuk mengurangkan kerosakan sel tubuh akibat proses pengoksidaan. Kehadiran radikal bebas yang berlebihan dalam tubuh sering dikaitkan dengan pelbagai penyakit yang menyerang badan.

Seperti apa Pengoksidaan Berbahaya?

Setiap hari, badan anda sentiasa berinteraksi dengan oksigen. Proses ini mencetuskan kemunculan radikal bebas dan boleh menyebabkan tekanan oksidatif. Tekanan oksidatif berlaku apabila bilangan radikal bebas dan pertahanan badan (antioksidan) tidak seimbang dan terdapat lebih banyak radikal bebas.

Radikal bebas adalah molekul yang sangat reaktif dalam berinteraksi dengan molekul lain dalam sel tubuh. Aktiviti radikal bebas boleh menyebabkan kerosakan pada membran sel, pelbagai protein dan gen. Kerosakan yang disebabkan dipanggil kerosakan oksidatif. Sekiranya kerosakan ini berlaku, maka kemungkinan tubuh berisiko mendapat pelbagai penyakit.

Selain daripada interaksi yang konsisten antara tubuh dan oksigen, kemunculan radikal bebas juga dipengaruhi oleh faktor-faktor di luar tubuh manusia. Pencemaran, pendedahan cahaya matahari, sampah industri, dan merokok adalah faktor yang mencetuskan munculnya radikal bebas di dalam badan.

Bahaya Pengoksidaan Berlebihan dalam Badan

Radikal bebas yang menyebabkan tekanan oksidatif, dianggap berpengaruh terhadap kemunculan penyakit neurodegeneratif (penyakit progresif sistem saraf). Contohnya, penyakit Parkinson dan penyakit Alzheimer.

Selain itu terdapat beberapa jenis penyakit lain yang sering dikaitkan dengan tekanan oksidatif, termasuk:

  • Aterosklerosis
  • Penyakit jantung
  • Hipertensi
  • Kanser
  • Diabetes

Mencegah Bahaya Pengoksidaan dengan Antioksidan

Untuk mengelakkan bahaya pengoksidaan, maka anda perlu memenuhi keperluan antioksidan badan. Secara semula jadi, tubuh sudah menghasilkan antioksidan. Walau bagaimanapun, antioksidan semula jadi sukar untuk meneutralkan semua radikal bebas dalam badan, terutamanya jika anda mempunyai gaya hidup yang tidak sihat. Contohnya, sering terdedah kepada pencemaran, merokok atau pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan yang kurang kaya dengan antioksidan.

Terdapat beberapa jenis makanan yang kaya dengan antioksidan, termasuk buah-buahan dan sayur-sayuran, seperti tomato, wortel, dan jeruk. Selain itu, sumber antioksidan termasuk teh hijau, teh hitam dan teh oolong. Selain makanan, anda juga boleh mendapatkan antioksidan dari makanan tambahan, seperti vitamin C, vitamin E, dan suplemen beta karoten, serta makanan tambahan herba, seperti sambiloto.

Beberapa gaya hidup sihat lain yang dapat membantu mencegah bahaya pengoksidaan adalah bersenam secara teratur, cukup tidur dan mengelakkan makan berlebihan.

Memandangkan bahaya pengoksidaan yang berlebihan di dalam badan, disarankan untuk tidak terdedah kepada radikal bebas dan makan makanan kaya antioksidan secara berkala.