Keluarga

Cara mengatasi bayi yang tumbuh gigi yang sering cerewet

Kegelisahan dan kebimbangan mungkin dirasakan oleh ibu bapa ketika bayi sedang tumbuh gigi, kerana bayi akan lebih rewel, sering menangis, dan suhu tubuhnya meningkat. Nah, untuk menangani bayi yang rewel kerana tumbuh gigi, ada beberapa cara mudah yang boleh anda lakukan.

Secara amnya, bayi mula tumbuh gigi ketika berusia 6 bulan. Namun, ada juga bayi yang giginya tumbuh sebelum usia 4 bulan atau selepas 12 bulan. Gigi pertama yang meletus biasanya dua gigi bawah depan, diikuti oleh dua gigi atas depan.

Sebelum gigi pertama meletus, bayi akan menunjukkan beberapa tanda, iaitu lebih rewel daripada biasa, suka menggigit objek yang dipegang, air liur lebih banyak, gusi kelihatan bengkak, dan penurunan selera makan.

Beberapa Cara Mengatasi Bayi Yang Rimas Semasa Gigi

Untuk menangani anak kecil anda yang rewel kerana giginya akan tumbuh, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan, iaitu:

1. Memberi mainan gigi (anak mata)

Untuk mengatasi kebiasaan si kecil menggigit objek ketika tumbuh gigi, Ibu boleh memberikan mainan gigi atauanak mata. Mainan jenis ini biasanya mempunyai bahan lembut, jadi selamat untuk gusi.

Memberi anak mata Ia juga dapat mengelakkan si kecil menggigit benda keras dan najis yang membahayakan kesihatan mereka. Pilih mainan gigi dengan label bebas BPA dan jangan lupa membersihkannya sebelum digunakan atau selepas digunakan.

2. Sediakan makanan ringan yang sihat

Sekiranya gigi bayi anda tumbuh pada usia 6 bulan atau lebih, anda boleh menyediakan makanan atau makanan ringan yang sihat sebagai pengganti pencuci gigi. Lobak, epal, atau roti yang dipotong kecil dapat memudahkan si kecil anda menggenggam dan menggigit makanannya.

Ibu juga dinasihatkan untuk selalu menemani si Kecil semasa makan sekiranya tersedak.

3. Memberi minuman sejuk

Anda boleh memberikan minuman sejuk, seperti yogurt, untuk menghilangkan rasa sakit atau gatal ketika anak kecil anda sedang tumbuh gigi. Namun, pastikan minuman sejuk tidak terlalu sejuk kerana sebenarnya boleh membuat gusi terasa sakit.

4. Mengusap gusi bayi

Anda boleh menggunakan jari yang bersih untuk menggosok gusi sakit si kecil dengan lembut dan perlahan. Ini dapat menghilangkan rasa sakit yang dirasakannya sebentar sehingga dia tidak lagi cerewet.

Sekiranya beberapa kaedah di atas tidak berkesan untuk menangani anak anda yang rewel kerana tumbuh gigi, anda boleh membawanya ke pakar pediatrik untuk pemeriksaan. Doktor anda akan menetapkan ubat penghilang rasa sakit, seperti paracetamol atau ibuprofen, dalam dos kecil. Elakkan memberi ubat tanpa resep doktor.

Cara merawat gigi bayi yang mula tumbuh

Nah, setelah gigi pertama si kecil anda muncul, ada beberapa langkah untuk merawat gigi bayi yang boleh anda lakukan, iaitu:

  • Lap kain yang lembut dan bersih di giginya dua kali sehari, selepas sarapan dan sebelum tidur.
  • Gunakan sedikit ubat gigi apabila gigi tumbuh menjadi empat gigi. Ibu boleh menggunakan ubat gigi yang mengandungi fluorida semasa dia berumur 3 tahun.
  • Secara beransur-ansur, mulailah menggosok gigi si kecil anda dengan teliti.

Ibu disarankan memilih berus gigi dengan pemegang besar, kepala sikat kecil, dan bulu lembut. Luangkan sekurang-kurangnya dua minit untuk menggosok gigi bayi anda, terutamanya geraham belakang. Geraham belakang adalah kawasan di mana gigi sering mempunyai rongga ketika pertama kali meletus.

Anda juga harus menolong si kecil menggosok gigi barunya sehingga dia cukup besar untuk memegang sikat itu, membilas mulutnya, dan meludah tanpa bantuan. Ini biasanya dapat dilakukan ketika dia berusia sekitar 6 tahun.

Untuk mengelakkan gigi si kecil dari rongga, elakkan minum selain susu ibu, susu formula, atau air mineral. Sekiranya memberi minuman lain, elakkan menambahkan gula berlebihan kepada mereka.

Ketika bayi sedang tumbuh gigi, gejala yang muncul biasanya ringan. Namun, jika keadaan gigi disertai dengan gejala cirit-birit, muntah, ruam muncul, atau demam tinggi, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang tepat.