Kehidupan yang sihat

Terokai Manfaat Biji Wijen untuk Kesihatan

Selain mempunyai rasa yang unik, manfaat biji wijen untuk kesihatan juga banyak, kamu tahu. Sebabnya, biji yang berasal dari tanaman Sesamum indicum Ia mengandungi pelbagai nutrien yang penting untuk tubuh, dari serat, protein, hingga kalsium.

Biji wijen sering dijumpai sebagai percikan untuk sejumlah makanan, seperti onde-onde, moci, dan roti. Walaupun kecil, biji wijen mempunyai banyak manfaat kesihatan. kamu tahu, mulai dari mengawal gula darah hingga meningkatkan imuniti.

Kandungan Pemakanan Biji bijan

Dalam 1 sudu besar atau kira-kira 9 gram biji bijan, terdapat 52 kalori dan pelbagai nutrien penting berikut:

 • 0.4 gram air
 • 1.6 gram protein
 • 4.5 gram lemak
 • 2.1 gram karbohidrat
 • 1 gram serat
 • 90 miligram kalsium
 • 1.3 miligram besi
 • 30 miligram magnesium
 • 55 miligram fosforus
 • 40-45 miligram kalium
 • 0.7 miligram zink
 • Selenium 3 mikrogram
 • 9 mikrogram folat
 • 0.9 IU vitamin A

Selain itu, biji wijen juga mengandung vitamin B, vitamin D, kolin, dan antioksidan, seperti sesamin dan flavonoid.

Pada dasarnya terdapat 2 jenis biji bijan, iaitu bijan putih dan bijan hitam. Walau bagaimanapun, secara amnya, kandungan nutrien biji wijen putih dan hitam tidak jauh berbeza. Walau bagaimanapun, beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa kandungan kalsium dan antioksidan antosianin lebih banyak terdapat pada bijan hitam.

Serangkaian kebaikan biji bijan untuk kesihatan

Berkat kandungan gizi yang pelbagai, terdapat banyak faedah biji wijen yang baik untuk kesihatan tubuh, termasuk:

1. Menyokong tulang dan gigi yang sihat

Biji wijen adalah sumber kalsium yang baik. Kalsium sering dijumpai di kulit biji bijan. Selain kalsium, bijan juga mengandungi beberapa mineral penting, seperti magnesium, fosforus, kalium, dan kalium zink.

Berkat kandungan nutriennya, biji wijen baik untuk penggunaan biasa untuk menjaga kesihatan dan kekuatan tulang dan gigi. Kalsium yang mencukupi juga baik untuk mencegah osteoporosis.

2. Menurunkan tekanan darah

Tekanan darah tinggi atau darah tinggi adalah salah satu penyebab utama penyakit jantung dan strok. Untuk mengelakkan tekanan darah tinggi dan memastikan tekanan darah tetap stabil, anda perlu makan makanan yang tinggi kalium, seperti biji wijen.

Selain kalium, kandungan antioksidan, magnesium, protein, dan serat dalam biji ini juga baik untuk mengawal tekanan darah. Namun, untuk mendapatkan manfaat maksimum dari biji wijen, Anda juga harus menyertainya dengan mengikuti diet yang sihat, bersenam secara teratur, dan menghindari merokok.

3. Meningkatkan daya tahan

Kandungan zink, selenium, tembaga, besi, antioksidan, dan folat dalam biji wijen mempunyai sifat dalam meningkatkan daya tahan. Dengan sistem imun yang kuat, badan anda tidak akan mudah diserang penyakit.

4. Menurunkan kolesterol

Biji wijen mengandung serat serta lignan dan fitosterol, yang merupakan sebatian yang dapat menurunkan kolesterol. Selain itu, berkat kandungan antioksidannya, biji wijen juga dapat menghambat pembentukan plak pada saluran darah (aterosklerosis), sehingga dapat mengurangi risiko penyakit kardiovaskular.

5. Melancarkan pencernaan

Biji wijen adalah sumber serat yang baik. Berkat pengambilan serat yang mencukupi, pencernaan anda dapat menjadi lebih lancar. Pengambilan serat yang mencukupi juga baik untuk mencegah sembelit. Selain biji bijan, anda juga dapat memenuhi pengambilan serat anda dari buah-buahan, sayur-sayuran, dan kacang-kacangan.

6. Mengawal gula darah

Penyelidikan mengatakan bahawa memakan biji wijen dapat mengawal kadar gula dalam darah. Ini berkat kandungan serat, karbohidrat kompleks, antioksidan, dan pelbagai vitamin dan mineral yang terkandung dalam biji wijen.

Selain itu, biji wijen juga mempunyai indeks glisemik rendah, sehingga mereka tidak menurunkan gula darah dengan cepat. Gula darah yang terkawal memainkan peranan penting dalam mencegah diabetes.

Selain pelbagai faedah di atas, biji bijan juga baik untuk kesihatan dan fungsi kelenjar tiroid. kamu tahu. Ini kerana kandungan selenium, zink, dan antioksidan yang terkandung di dalamnya. Dengan pengambilan nutrien ini, risiko penyakit tiroid anda dapat dikurangkan.

Itulah faedah biji wijen untuk kesihatan yang sangat disesalkan. Selain dimakan secara langsung, biji wijen yang telah diproses menjadi minyak juga memiliki berbagai manfaat.

Walaupun bermanfaat bagi tubuh, pada sesetengah orang, pengambilan biji wijen dapat menyebabkan reaksi alergi, seperti gatal, batuk, dan gangguan pencernaan.

Oleh itu, jika anda mengalami keluhan tertentu setelah memakan biji bijan, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.