Keluarga

Wanita hamil sukar membuang air besar, berikut adalah pelbagai cara untuk menanganinya

Wanita hamil mengalami kesukaran membuang air besar (BAB) adalah keadaan yang kerap berlaku, terutama pada trimester kedua. Walaupun secara amnya tidak berbahaya, penting bagi wanita hamil untuk mengetahui cara menangani mereka dengan betul.

Wanita hamil boleh dikatakan mengalami kesukaran membuang air besar ketika membuang air besar kurang dari 3 kali seminggu. Terdapat banyak faktor yang menyulitkan wanita hamil untuk membuang air besar, salah satunya adalah peningkatan hormon progesteron yang dapat mengendurkan otot usus, sehingga makanan dan tinja bergerak lebih perlahan dalam sistem pencernaan.

Langkah Pertama untuk Wanita Hamil yang Mengalami Masalah BAB

Pergerakan usus yang sukar pada wanita hamil biasanya mudah diatasi dengan mengubah diet. Salah satu cara adalah dengan meningkatkan pengambilan makanan berkhasiat yang kaya dengan serat, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran segar, kacang-kacangan, bijirin, dan roti gandum.

Bukan hanya itu, ada juga cara lain yang boleh dilakukan oleh wanita hamil sebagai langkah awal untuk mengatasi pergerakan usus yang sukar, termasuk:

1. Minum air secukupnya

Minum air secukupnya dapat membantu melembutkan najis dan memudahkan pergerakan usus. Oleh itu, wanita hamil disarankan untuk bertemu dengan cecair badan sekurang-kurangnya dengan minum 2-3 liter air setiap hari.

2. Makan dalam bahagian kecil

Makan sebahagian besar makanan sekaligus dapat membuat usus bekerja lebih keras. Cuba makan sekurang-kurangnya 5-6 kali sehari, sehingga usus dapat mencerna makanan dengan perlahan sehingga selesai. Dengan cara itu, kerja usus akan tetap optimum dan pergerakan usus dapat lebih lancar.

3. bergerak secara aktif

Tidak aktif boleh membuat wanita hamil lebih berisiko mengalami masalah buang air besar. Ayuh, cuba bersenam sekurang-kurangnya 20-30 minit, 3 kali seminggu, misalnya dengan berenang, yoga, atau berjalan kaki. Aktiviti ini dapat merangsang pergerakan usus dan membantu usus berfungsi dengan lebih lancar.

4. Kurangkan pengambilan makanan tambahan zat besi

Mengambil makanan tambahan zat besi juga boleh menyebabkan sembelit. Namun, wanita hamil juga perlu memenuhi keperluan zat besi untuk mencegah anemia. Oleh itu, berjumpa dengan doktor anda sama ada keadaan wanita hamil cukup selamat untuk menghentikan makanan tambahan dan memenuhi keperluan zat besi dari makanan sahaja.

Pencahar untuk Wanita Hamil dengan Kesukaran membuang air besar

Sekiranya tidak ada ubat semula jadi yang dapat membantu, mungkin wanita hamil boleh menggunakan julap. Sebelum meminumnya, penting bagi wanita hamil untuk mengetahui bahawa cara pencahar boleh dibahagikan kepada dua, iaitu:

  • Pencahar yang melembutkan najis atau dipanggil julap emolien
  • Pencahar yang merangsang usus atau dipanggil pencahar perangsang

Bagi wanita hamil yang mengalami masalah buang air besar, julap yang paling selamat untuk dimakan adalah pencahar emolien, seperti: makrogol dan magnesium hidroksida. Pencahar emolien ini cenderung tidak berbahaya bagi janin kerana bahan aktifnya hanya sedikit diserap oleh badan.

Sementara itu, julap perangsang, seperti bisacodyl dan sennosida tidak digalakkan untuk wanita hamil. Ini kerana julap perangsang berfungsi dengan merangsang dinding usus untuk mempercepat perjalanan najis melalui usus, meningkatkan risiko menyebabkan cirit-birit dan kekejangan perut.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa wanita hamil harus berjumpa doktor sebelum mengambil ubat.

Kesukaran buang air besar pada wanita hamil bukanlah sesuatu yang serius, tetapi ini boleh mengganggu keselesaan. Di samping itu, jika sukar membuang air besar dan wanita hamil terpaksa kerap mendorong, komplikasi boleh berlaku, seperti buasir atau fisur dubur.

Sekiranya pergerakan usus yang sukar tidak mereda selepas rawatan, terutamanya jika disertai dengan gejala lain, seperti sakit perut yang tidak hilang atau najis berdarah, wanita hamil harus berjumpa doktor untuk rawatan selanjutnya.