Kesihatan

Monkeypox - Gejala, sebab dan rawatan

Monkeypox adalah jangkitan virus yang dicirikan oleh nodul purulen pada kulit. Penyakit ini dijumpai di Republik Demokratik Kongo dan Nigeria.Tetapi terus 9 Mei 2019, Laporan kerajaan Singapura itu Penyakit ini dijumpai di Singapura.

Pada mulanya, monkeypox mempunyai simptom yang serupa dengan cacar air, iaitu nodul berair. Ketika penyakit itu berkembang, nodul berair berubah menjadi nanah dan menyebabkan benjolan di leher, ketiak, atau pangkal paha akibat kelenjar getah bening yang membengkak.

Monkeypox adalah penyakit yang dapat ditularkan dari orang ke orang, tetapi sumber utamanya adalah tikus dan primata, seperti tikus, tupai, dan monyet yang dijangkiti.

Monkeypox adalah penyakit yang sangat jarang berlaku, tetapi boleh menyerang sesiapa sahaja. Penyakit ini pertama kali ditemui semasa wabak di Afrika pada tahun 1970-an.

Punca Cacar Monyet

Monkeypox disebabkan oleh virus monkeypox, yang menyebar melalui percikan air liur pesakit, yang masuk melalui mata, mulut, hidung, atau luka pada kulit. Selain percikan air liur, penularan juga dapat dilakukan melalui benda-benda yang tercemar, seperti pakaian pasien. Walau bagaimanapun, penularan dari manusia ke manusia adalah terhad dan memerlukan hubungan yang berpanjangan.

Penularan monkeypox awalnya terjadi dari haiwan ke manusia, iaitu melalui calar atau gigitan haiwan yang dijangkiti virus monkeypox, seperti monyet atau tupai. Selain tergores atau digigit, terkena cecair tubuh haiwan ini secara langsung atau melalui objek yang tercemar juga dapat membuat seseorang dijangkiti monkeypox.

Gejala Monyet Cacar

Gejala monkeypox akan muncul 5-21 hari setelah penghidapnya dijangkiti virus monkeypox. Gejala awal monkeypox adalah:

 • Demam
 • Menggigil
 • Penat atau lemas
 • Sakit kepala
 • Sakit otot
 • Kelenjar getah bening bengkak (benjolan di leher, ketiak, atau pangkal paha)

Gejala awal monkeypox boleh bertahan selama 1-3 hari atau lebih. Selepas itu, ruam akan muncul di wajah dan merebak ke bahagian badan yang lain, seperti lengan dan kaki.

Ruam yang muncul akan berkembang dari nodul yang berisi cecair hingga berisi nanah, kemudian pecah dan berkerak, kemudian menyebabkan bisul di permukaan kulit. Ruam ini akan berlangsung sehingga 2-4 minggu.

Bila hendak berjumpa doktor

Pada 9 Mei 2019, pemerintah Singapura mengumumkan bahawa terdapat 1 kes monkeypox di Singapura. Sehingga artikel ini diterbitkan, belum ada laporan penularan monkeypox kepada pesakit lain.

Segera berjumpa doktor jika anda merasakan simptom seperti cacar air, iaitu nodul berair, terutamanya jika:

 • Nodul dipenuhi dengan nanah
 • Baru bercuti dari Singapura
 • Terdapat hubungan dengan monyet atau tupai

Beberapa negara yang masih mempunyai kes monkeypox adalah Republik Demokratik Kongo dan Nigeria. Untuk makluman, pesakit monkeypox di Singapura adalah warganegara Nigeria. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom monkeypox setelah melakukan perjalanan ke dua negara ini.

Diagnosis Monkeypox

Pada peringkat awal pemeriksaan, doktor akan memeriksa gejala dan jenis ruam yang muncul. Doktor juga akan meminta sejarah perjalanan dari negara-negara yang mempunyai kes monkeypox.

Kemunculan ruam sahaja tidak semestinya menunjukkan monkeypox, oleh itu doktor perlu melakukan pemeriksaan lebih lanjut untuk melihat kehadiran virus di dalam badan, iaitu melalui:

 • ujian darah
 • Ujian sapuan tekak
 • Biopsi kulit (penyingkiran sampel tisu kulit untuk pemeriksaan di bawah mikroskop)

Rawatan Monkeypox

Rawatan monkeypox dilakukan untuk melegakan gejala yang muncul. Doktor akan memberi ubat parasetamol untuk meredakan demam dan kesakitan, dan meminta pesakit untuk berehat untuk mempercepat proses penyembuhan.

Di samping itu, pesakit juga disarankan untuk mengkonsumsi banyak buah, sayur-sayuran, biji-bijian, susu rendah lemak, dan biji-bijian sebagai pengambilan tenaga untuk melawan jangkitan.

Penyakit monkeypox dapat menular dari orang ke orang, walaupun penyebaran dengan cara ini terhad, dan 1 dari 10 penderita berisiko mati. Oleh itu, pesakit perlu dirawat di bilik pengasingan untuk mendapatkan pemantauan dari doktor dan mencegah penyebaran penyakit.

Sehingga kini, tidak ada rawatan untuk monkeypox. Monkeypox dapat menyembuhkan dirinya sendiri dengan ketahanan dari sistem imun pesakit.

Komplikasi Monkey Pox

Monkeypox mempunyai kadar penyembuhan yang tinggi. Walaupun jarang berlaku, penyakit ini masih boleh menyebabkan komplikasi. Kurang daripada 10% penghidap malah boleh mengalami komplikasi yang membawa maut.

Komplikasi monkeypox termasuk:

 • Kekeringan
 • Jangkitan bakteria
 • Jangkitan paru paru

Pencegahan Monkeypox

Pencegahan utama monkeypox adalah mengelakkan hubungan langsung dengan primata dan tikus, seperti monyet dan tupai, atau orang yang dijangkiti. Selain itu, beberapa langkah pencegahan lain yang dapat diambil adalah:

 • Basuh tangan anda dengan kerap menggunakan sabun dan air, atau pembersih tangan berasaskan alkohol, terutama sebelum makan, menyentuh hidung atau mata anda, dan membersihkan luka.
 • Elakkan berkongsi peralatan makan atau menggunakan sprei yang sama dengan orang yang dijangkiti monkeypox.

Untuk mengelakkan penularan, doktor dapat memberikan vaksin variola, terutama bagi pekerja perubatan yang merawat pesakit monkeypox. Selain vaksinasi variola, pegawai perubatan juga perlu memakai alat pelindung diri ketika merawat pesakit.

Variola atau cacar adalah penyakit yang telah hilang sejak tahun 1980. Walaupun variola adalah penyakit yang berbeza dari monkeypox, vaksin variola telah terbukti cukup berkesan untuk mencegah monkeypox. Memandangkan penyakit yang telah diberantas, ketersediaan vaksin ini juga terhad.

Sekiranya anda mempunyai haiwan kesayangan yang disyaki dijangkiti virus monkeypox, segera hubungi doktor haiwan anda dan jangan biarkan haiwan itu berkeliaran. Perlu diingat, gunakan sarung tangan ketika hendak bersentuhan dengan haiwan kesayangan.