Kesihatan

Punca Sindrom Penglihatan Komputer dan Cara Mencegahnya

Sindrom penglihatan komputer (CVS), atau sering juga disebut sebagai keletihan visual dan ketegangan mata digital, adalah istilah untuk kumpulan gejala yang berkaitan dengan gangguan mata kerana penggunaan peranti elektronik berasaskan komputer, seperti komputer riba, desktop, WL, dan tablet.

Gejala yang biasanya menyertai CVS adalah keletihan mata atau sakit, penglihatan kabur atau berganda, dan mata merah, kering, atau panas. Dalam beberapa kes, malah boleh disertai sakit kepala, leher, bahu, dan punggung.

Semakin lama tempoh penggunaan komputer, semakin lama gejala akan berlanjutan, walaupun selepas penggunaan komputer berakhir.

Bagaimana Punca Penggunaan Komputer CVS?

Sindrom penglihatan komputer boleh timbul kerana beberapa sebab, iaitu:

  • Ketika menatap skrin, mata terus bergerak dari satu titik ke titik lain dan fokus untuk waktu yang lama. Aktiviti ini memerlukan kerja keras otot mata.
  • Huruf-huruf di layar komputer umumnya tidak setajam media cetak, sehingga secara tidak sadar kita memaksa mata kita untuk lebih fokus membacanya.
  • Kerlipan dan silau cahaya yang datang dari skrin menambah beban kerja pada mata.
  • Kekerapan mata berkelip cenderung menurun ketika menatap skrin. Ini menyebabkan mata menjadi lebih kering.

Cara Mencegah Sindrom Penglihatan Komputer

Kira-kira 50-90% individu yang bekerja menggunakan komputer melaporkan mengalami gejala CVS. Namun, anda tidak perlu risau. Terdapat beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mencegah keadaan ini, iaitu:

1. Laraskan cahaya persekitaran

Pastikan cahaya di persekitaran anda tidak terlalu terang atau terlalu gelap, dengan:

  • Elakkan duduk menghadap atau kembali ke tingkap secara langsung, kerana akan mengganggu penglihatan ke layar.
  • Tutup tirai tingkap, jika sinar matahari terlalu terang.
  • Sesuaikan kedudukan skrin, untuk mengurangkan pantulan cahaya dari tingkap atau lampu.
  • Sesuaikan kedudukan lampu lampu meja, supaya tidak langsung menghampiri mata.

2. Susun meja anda

Sesuaikan kedudukan skrin komputer, sehingga pandangan anda tepat di tengah-tengah layar pada jarak 50-70 cm dari wajah anda. Sekiranya anda menggunakan komputer dan buku, gunakan pendirian buku meletakkan buku supaya selari dengan skrin. Tujuannya adalah untuk mengurangkan gerakan berulang-ulang melihat ke bawah dan melihat ke atas.

3. Ubah tetapan pada skrin komputer anda

Sesuaikan kecerahan, kontras, dan ukuran fon mengikut keselesaan anda. Sekiranya perlu, gunakan penapis skrin untuk mengurangkan kilatan cahaya dari skrin.

4. Hadkan masa komputer

Kami mengesyorkan agar anda mengehadkan masa anda menggunakan alat, termasuk komputer. Semasa menggunakan komputer:

  • Kelipkan mata dengan kerap untuk membasahi mata semasa bekerja.
  • Ikuti petua 20-20-20, iaitu dengan melihat mata anda setiap 20 minit untuk menatap objek yang jauh (sekitar 20 kaki atau 6 meter) selama 20 saat. Dua puluh saat adalah masa yang diperlukan untuk otot mata akhirnya berehat.

5. Gunakan titisan air mata buatan

Sekiranya perlu, anda boleh menggunakan air mata buatan untuk membantu melembapkan mata. Titisan air mata buatan boleh dibeli tanpa preskripsi doktor, tetapi pastikan titisan tersebut tidak mengandungi bahan atau bahan pengawet aktif, sehingga tidak menyebabkan kesan sampingan pada mata.

6. Atasi keadaan mata lain yang anda miliki

Gunakan cermin mata dengan lensa yang sesuai jika anda rabun jauh (rabun), rabun jauh (hipermetropia), silinder mata (astigmatisme), atau mata tua (presbiopia) untuk membantu mata berfungsi.

Simptom csindrom penglihatan komputer mereka tidak berbahaya dan biasanya bersifat sementara. Namun, keadaan ini boleh menyebabkan rasa tidak selesa dan rintangan dalam melaksanakan tugas harian. Sebaiknya berjumpa dengan pakar oftalmologi jika gejala anda berlanjutan atau semakin teruk, walaupun anda tidak menggunakan peranti berasaskan komputer.

Ditulis oleh:

dr. Andi Marsa Nadhira