Keluarga

Taktik ketat untuk mengelakkan bayi tidur terus menerus pada waktu siang

Bayi yang baru lahir cenderung mempunyai kebiasaan tidur pada waktu siang.Kerana mereka tidak terbiasa dengan pola tidur bayi ini, Ibu dan Ayah mungkin merasa bingung dan letih ketika menemani Si Kecil. Tetapi jangan risau, ada beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk menjadikan corak tidur si kecil menjadi lebih teratur.

Corak dan jadual tidur bayi tidak teratur. Sebilangan bayi cenderung tidur siang lebih lama pada siang hari, tetapi yang lain tidur lebih lama pada waktu malam. Sebenarnya, adalah perkara biasa bagi bayi untuk selalu tidur pada waktu siang.

Ini berlaku kerana suasana yang selesa dan hangat yang dirasakan bayi semasa dalam kandungan akan terbawa sehingga bayi dilahirkan. Sebenarnya, ada sebilangan bayi yang menghabiskan 16-18 jam sehari untuk tidur. Kira-kira 6-8 jam mungkin dihabiskan oleh anak kecil anda untuk tidur siang.

Mereka juga biasanya bangun ketika ingin makan kerana mereka dahaga dan lapar atau ketika ibu bapa menukar lampin mereka. Sekiranya bayi anda terus tidur pada waktu siang, kemungkinan dia akan berjaga sepanjang malam.

Bagaimana untukmemperkenalkann Waktu Tidur pada Bayi

Waktu tidur bayi akan mengalami perubahan pada usia tiga atau empat bulan. Namun, perubahan ini tidak hanya berlaku. Beberapa tabiat dan cara menjaga bayi juga boleh mempengaruhi corak tidur si kecil anda.

Untuk membuat si kecil terbiasa tidak tidur terlalu lama dan dapat tidur lebih lama pada waktu malam, cubalah ikuti beberapa petua berikut:

1. Ajar bayi mengenali siang dan malam

Penyelidikan menunjukkan bahawa bayi dapat diajar untuk mengenali siang dan malam. Salah satu cara untuk memperkenalkan bayi anda pada waktu siang adalah dengan mengajak mereka bermain atau melakukan aktiviti rutin lain, seperti makan, minum, dan mandi di siang hari.

Ketika malam tiba, cubalah melakukan aktiviti rutin sebelum tidur, seperti memandikan bayi dengan air suam, mengurut bayi, bermain muzik atau lagu yang perlahan dan menenangkan, dan membaca cerita. Aktiviti-aktiviti ini boleh membuat si kecil lebih tenang dan mengantuk dengan cepat.

2. Memperkenalkan waktu tidur yang tetap

Pada waktu malam, apabila tiba waktu tidur, bawa bayi ke tempat tidurnya. Pastikan bayi kenyang dan berada dalam keadaan selesa di tempat tidur.

Pada mulanya, bayi sememangnya akan menangis kerana merasa masih mahu bermain walaupun malam sudah tiba. Namun, anda mesti tetap berdisiplin untuk menghilangkan kebiasaan bayi tidur terus menerus pada waktu siang.

Sekiranya bayi anda menangis kerana dia tidak mahu tidur, anda tidak perlu risau. Sebilangan besar bayi berusia lima bulan ke bawah tidak akan menangis lama, biasanya hanya sekitar 15-20 minit.

Ingatlah untuk tidak menyalakan lampu, memindahkannya dari tempat tidur, atau memberinya botol walaupun bayi itu menangis. Tujuannya adalah agar bayi terbiasa mengetahui waktu tidur yang tetap.

3. Lakukan dengan kerap dan konsisten

Anda mesti tetap konsisten semasa memperkenalkan waktu tidur kepada bayi anda. Sekiranya bayi anda menangis, anda hanya perlu bersabar dan menenangkannya sebisa mungkin. Setelah bayi anda terbiasa dengan waktu tidur yang terlatih, dia mungkin tidak lagi rewel ketika tidur.

4. Elakkan menjadikan bayi terlalu kenyang

Bayi yang terlalu kenyang biasanya akan menghadapi masalah tidur pada waktu malam, misalnya kerana tidur atau buang air besar. Keadaan lampin basah atau perut yang tidak selesa boleh menyebabkan bayi bangun pada waktu malam. Selepas itu, bayi akan cerewet kerana tidak dapat tidur semula.

Pada dasarnya, kebiasaan bayi tidur terus menerus pada waktu siang dan malam tidak berbahaya. Tetapi jika anda tidak terbiasa dengan pola tidur yang betul sejak awal, anak anda akan merasa lebih sukar untuk menyesuaikan diri dengan waktu tidur biasa.

Sekiranya anda sukar untuk menyesuaikan jadual tidur bayi anda agar dia dapat tidur lebih kerap, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar pediatrik.