Kesihatan

Ketahui fungsi kelenjar sebum untuk badan

Kelenjar sebum sering dikaitkan dengan jerawat kerana peranannya dalam menghasilkan sebum atau minyak di kulit. Walau bagaimanapun, kelenjar yang sangat kecil ini juga mempunyai fungsi lain yang penting untuk kulit yang sihat.

Kelenjar sebum terdapat di hampir semua bahagian badan. Wajah dan kulit kepala adalah bahagian tubuh yang paling banyak. Sementara itu, ada juga bahagian badan yang tidak mempunyai kelenjar sebum, iaitu bibir bawah, telapak tangan, dan telapak kaki.

Gambaran Keseluruhan Kelenjar Sebaceous dan Fungsinya

Kelenjar sebaceous terletak di bawah permukaan kulit. Kelenjar ini berfungsi mengeluarkan zat berminyak yang disebut sebum. Kelenjar sebum bersama dengan kelenjar peluh juga berperanan mengatur suhu badan agar tetap stabil.

Apabila cuaca panas, sebum yang dikeluarkan oleh kelenjar sebum bercampur dengan peluh untuk mengelakkan kehilangan haba berlebihan dari badan. Sementara itu, semasa cuaca sejuk, sebum akan mengandung lebih banyak minyak untuk melindungi rambut dan kulit dari kering.

Selain mengatur suhu badan dan mencegah kulit kering, sebum mengandungsotongdan bahan lain yang berfungsi melindungi tubuh dari bakteria, kulat, dan virus yang menyebabkan jangkitan.

Hubungan Antara Kelenjar Sebaceous dan Jerawat

Kelenjar sebum akan menghasilkan sebum yang berlebihan semasa akil baligh. Apabila disertai dengan pembebasan sel kulit mati, sebum yang berlebihan dapat menyumbat liang.

Pori-pori yang tersumbat dapat menjadi tempat pembiakan bakteria, seperti: Staphylococcus aureus dan Propionibacterium acnes. Selain itu, bakteria di pori-pori kulit juga dapat memicu tindak balas sistem imun dan memicu peradangan.

Akibatnya, pelbagai aduan akan muncul, seperti komedo, whitehead (whitehead), dan jerawat.

Masalah Kesihatan Yang Boleh Berlaku di Kelenjar Sebaceous

Selain jerawat, terdapat beberapa masalah kulit lain yang berkaitan dengan kelenjar sebum, termasuk:

1. Dermatitis seborrheic

Salah satu masalah kesihatan yang boleh terjadi pada kelenjar sebum adalah dermatitis seborrheic. Keadaan ini menyerang bahagian tubuh yang mengandungi sebum yang banyak, seperti kulit kepala dan muka.

Selain sebum, dermatitis seborrheic juga boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria Malassezia dan tindak balas berlebihan sistem imun.

2. Kista sebaceous

Kista sebum berlaku apabila kelenjar sebum rosak atau tersumbat. Keadaan ini umumnya berlaku akibat kecederaan, seperti luka pembedahan di kawasan kelenjar sebum atau dari jerawat.

3. Nevus sebaceous

Nevus sebaceousIni adalah tanda lahir yang boleh muncul di wajah, leher, dahi, atau kulit kepala. Keadaan ini diklasifikasikan sebagai tumor jinak yang jarang berlaku dan biasanya sukar dikeluarkan.

4. Karsinoma kelenjar sebaceous

Karsinoma kelenjar sebum adalah barah dari kelenjar sebum, yang biasanya muncul pada kelopak mata. Kanser ini pada mulanya dicirikan oleh benjolan atau penebalan pada kulit kelopak mata. Semasa berlanjutan, benjolan itu mungkin berdarah atau mengeluarkan nanah.

5. Hiperplasia sebaceous

Hiperplasia sebaceous adalah keadaan apabila sebum terperangkap di kelenjar sebum. Keadaan ini menyebabkan pertumbuhan ketulan di dahi atau pipi.

Hiperplasia sebaceous biasanya dialami oleh orang pertengahan umur atau orang tua. Walaupun tidak berbahaya, keadaan ini boleh mengganggu penampilan.

Agar kelenjar sebum dapat berfungsi dengan baik, ada beberapa perkara yang dapat Anda lakukan, iaitu memenuhi keperluan cairan tubuh, memampatkan pori-pori yang tersumbat dengan air suam, dan menghindari cahaya matahari langsung.

Sekiranya anda mengalami aduan yang berkaitan dengan kelenjar sebum, seperti kemerahan, gatal-gatal, atau benjolan kecil di bawah kulit yang tidak hilang dalam beberapa hari, segera berjumpa doktor. Doktor akan melakukan pemeriksaan dan menentukan rawatan yang sesuai dan mengikut aduan anda.